TORNAR

Baixa la participació en el cribratge de detecció precoç del càncer de mama

L’oficina de cribratge de càncer de mama de l’Anoia va diagnosticar 16 casos de càncer a través del programa de detecció precoç l’any 2020

Salut
Dilluns, 18 octubre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'any passat, l'Oficina de cribratge de càncer de mama de l'Anoia va convocar 5.147 dones, d'entre 50 i 69, per participar en el cribratge del programa de detecció precoç de càncer de mama. A la crida hi van assistir 3.702 dones, un 72% del total. Aquest percentatge representa un descens del 6% respecte a la participació dels anys 2018 i 2019. Al conjunt de Catalunya, la participació en el programa de detecció precoç va ser del 64,9%. Davant aquest descens, l'Hospital Universitari d'Igualada fa una crida a la participació en aquests cribratges i a la prevenció en el Dia Mundial del Càncer de Mama, que es commemora aquest dimarts 19 d'octubre. Malgrat el descens de participació, gràcies al programa es van diagnosticar 16 casos de càncer.

La Dra. Laura Cusiné, coordinadora de la Unitat Funcional de mama de l'Hospital Universitari d'Igualada, explica que "el programa de cribratge de càncer de mama és una eina eficaç en la lluita contra aquesta malaltia. La majora de càncers que es detecten en el programa són en fases molt inicials, de mida petita i sense afectar altres òrgans, això permet tractaments més conservadors, menys agressius i amb menys seqüeles". Cusiné afegeix que "la detecció precoç, abans que es presentin els símptomes, millora molt la supervivència amb una alta probabilitat de curació".

El passat 2020, a través d'aquest programa, es van diagnosticar setze casos de carcicoma entre les 3.702 dones participants. "Els resultats de la mamografia es comuniquen en un interval de deu dies aproximadament, el que disminueix molt l'angoixa de les dones" remarca Cusiné.

Des del centre hospitalari han remarcat que "no tots els casos de càncer de mama, però, es detecten a través del programa, sinó que cal sumar-hi les pacients diagnosticades per altres vies. Així, l'any 2020 es van detectar, en total, 74 casos a la comarca de l'Anoia, un 21% dels quals detectats a través del programa de detecció precoç. Si ens fixem en les dades d'aquest any, de gener a agost de 2021 se n'han diagnosticat un total 64."

La doctora Cusiné assenyala que, més enllà de participar en el programa de detecció precoç, "totes aquelles pacients que notin alguna anomalia o tumoració mamària, poden demanar visita al seu metge del CAP o llevadora que els valorarà i activarà un circuit d'atenció ràpida per a ser visitats pel ginecòleg o sinòleg".

El Programa de detecció precoç de càncer de mama

El Departament de Salut porta a terme el Programa de detecció precoç de càncer de mama, que ofereix a totes les dones de Catalunya d'entre 50 i 69 anys la possibilitat de fer-se una mamografia gratuïta cada 2 anys, amb la màxima qualitat tècnica i professional. Les dones d'aquesta franja d'edat de la comarca de l'Anoia rebran una carta per correu postal un mes abans de la cita de la mamografia. Cinc dies abans, rebran un SMS de recordatori. Si tens entre 50 i 69 anys i no has rebut cap carta de l'Oficina de cribratge, pots contactar-hi al telèfon 93 807 55 50 de dilluns a divendres de 9 h a 15 h., o bé per correu electrònic: otcnoia@csa.cat.

El programa de cribratge de càncer de mama a la comarca de l'Anoia es va iniciar l'any 2001, gestionat per l'oficina de l'Institut Català d'Oncologia. Des de l'any 2006 el Consorci Sanitari de l'Anoia va iniciar la gestió de l'Oficina de cribratge de mama de l'Anoia, situada a l'edifici de l'Hospital Universitari d'Igualada.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.