TORNAR

El colesterol a la nostra dieta

Salut
Dimecres, 13 juliol 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El colesterol és un tipus de greix molt important per al nostre organisme, que participa en processos tan vitals com la formació cel·lular o la síntesi d'hormones entre altres funcions.

Generalment quan el metge ens diu que tenim el colesterol alt, es refereix als valors elevats de LDL, o colesterol dolent, en sang. No obstant això hi ha un altre tipus de colesterol, el HDL, o colesterol bo, que ens ajudarà entre altres coses a reduir els nivells de l'anterior.

Un excés de colesterol dolent en la nostra sang farà que s'acumuli a les parets de les nostres artèries, dificultant el funcionament del nostre cor i cervell, i arribant fins i tot a provocar malalties com ara l'infart.

Com generem el colesterol?

Hi ha dues formes de generar colesterol dolent en el nostre organisme, el que ingerim directament de la nostra alimentació en forma de greixos saturats, i el que el nostre propi cos genera.

El consum de productes amb un alt contingut en greixos saturats com les carns vermelles, embotits, formatges, llet, pastisseria, i sobretot productes molt processats industrialment, als quals se'ls afegeixen greixos "trans" molt difícils d'eliminar pel nostre cos, com per exemple la rebosteria industrial.

D'altra banda el nostre organisme té la capacitat de transformar els sucres o carbohidrats en greixos, com a reserva energètica. Una part d'aquests sucres poden ser transformats en colesterol dolent, depenent la proporció segons el metabolisme de cada persona. Això generalment succeeix quan el nostre organisme rep més sucres dels que necessita o pot consumir, és a dir quan es menja en excés, es sopar massa, les postres després d'un àpat complet, o simplement un excés de productes rics en sucres com el mateix sucre , els refrescos, els dolços, rebosteria, fins i tot la fruita si es consumeix en excés.

Com reduir el colesterol?

• Menjar la quantitat que el nostre cos necessita a cada moment.
• Fer els àpats lleugers i més sovint.
• Evitar les postres.
• Sopar aviat i lleuger.
• Incrementar el consum de fibra que ens ajudarà a reduir el colesterol gràcies a la capacitat d'aquesta en absorbir-la i evitar així que passi a la nostra sang.
• La verdura verda en coccions lleugeres serà fonamental gràcies al seu alt contingut en fibres.
• Les verdures com la ceba, la pastanaga, o la carabassa, en forma de cremes ens donaran una dolçor natural i saludable alhora que ens ajuden a mobilitzar aquests greixos acumulats.
• Els llegums, a més de contenir fibra, ens aportaran greixos saludables que ajudaran a reduir les dolentes.
• Els cereals integrals, com l'arròs, el mill, o l'ordi entre d'altres, seran fonamentals gràcies a la seva aportació en fibra, i a la seva capacitat de donar-nos una energia més estable i duradora.
• En cas de consumir proteïna d'origen animal, serà recomanable, el consum moderat, de peix blau, com les sardines.
• L'oli que farem servir serà el d'oliva verge extra, gràcies al seu alt contingut en greixos saludables. No obstant això el seu consum ha de ser moderat.
• Els estils de cocció més apropiats en general, seran els escaldats, bullits, estofats amb aigua, saltats curts, les cremes de verdures o les papillotes. I evitarem els fregits, o saltats llargs amb molt d'oli.

 

David Gasol, Nutricionista i Consultor Macrobiòtic de l'Institut d'estètica Yvette Pons


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.