//Plugins sense CDN ?>
Aquest dilluns, 24 d’octubre, comença la campanya de vacunació contra la grip a Catalunya amb l’objectiu fonamental d’evitar les complicacions d’aquesta malaltia en les persones amb problemes de salut crònics, d’edat avançada o altres condicions que les fan especialment susceptibles.
La vacunació contra la grip s’adreça especialment a persones amb alt risc de complicacions, entre les quals es troben aquelles que pateixen problemes de salut crònics (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.), les internades en institucions tancades (residències de gent gran, centres sociosanitaris, etc.), les dones embarassades, les persones amb obesitat mòrbida i totes les persones de 60 o més anys d’edat. També s’han de vacunar les que poden transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els professionals de la salut i els cuidadors, així com també els professionals com policies, bombers, personal de protecció civil, el personal que treballa en emergències sanitàries i el personal d’institucions penitenciàries, entre d’altres.
A través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), el Departament de Salut ha fet un nou esforç econòmic i ha comprat i distribuït 1.180.000 dosis de vacunes per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris. Les vacunes estan disponibles a tots els centres d’atenció primària (CAP) i altres centres vacunals. Es recomana vacunar-se entre els mesos d’octubre i desembre. Cal recordar que cada any el virus de la grip canvia i que, per tant, cal tornar-se a vacunar de nou.
Objectius de la campanya de vacunació
La grip pot comportar moltes complicacions, fins i tot la mort, sobretot entre persones grans i persones amb malalties cròniques. Precisament, un dels objectius d’aquesta campanya és el de millorar la cobertura de vacunació en persones amb problemes de salut crònics i condicions de risc. Es dóna la circumstància que en anys anteriors (2013 - 2014 i 2014 - 2015) només es van vacunar prop d’un 19% de les persones amb problemes de salut crònics d’entre 15 i 59 anys.
El Departament de Salut també vol millorar la cobertura vacunal dels treballadors de la salut. En temporades anteriors (2013 - 2014 i 2014 - 2015) només va arribar al 19,3%. Finalment, també s’ha marcat com a objectiu mantenir la cobertura de vacunació en les persones de més de 65 anys i millorar-la en els grups de 60 a 65 anys.
El nivell de cobertura vacunal (registrat en històries clíniques d’atenció primària) assolit la temporada anterior entre les persones de més de 60 anys va ser d’un 54,3%, però no arriba a l’objectiu del 75% en majors de 65 anys marcat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
La grip, un problema important de salut pública
La grip continua sent un problema important de salut pública. Es calcula que pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, i arribar al 50% o més en les persones internades en institucions tancades. La mortalitat es produeix principalment en persones grans (poden arribar a ser el 90% de les morts) o amb factors de risc preexistents.
La temporada 2015 - 2016, l’activitat gripal a Catalunya va ser moderada amb una onada epidèmica que va durar 11 setmanes i va tenir una incidència màxima de 355,8 casos per 100.00 habitants entre el 29 de febrer i 6 març. En total, es van notificar 623 casos greus, la gran majoria dels quals (un 82,3%) en persones no vacunades.
Algunes característiques de la grip
Els principals símptomes de la grip són febre alta (més de 38 ºC), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. Té una durada de 5 a 7 dies, tot i que alguns dels símptomes poden durar una setmana o dues. Com que es tractar d’una malaltia vírica, no cal prendre antibiòtics. Molts dels símptomes de la grip són similars als dels refredats i altres malalties respiratòries. Les persones que pateixen problemes de salut crònics poden necessitar que se les hospitalitzi en cas de contraure-la. Les vacunes antigripals actuals estan molt purificades i gairebé no provoquen reaccions locals ni generals.