TORNAR

Les farmàcies instal·len dispensadors antisèptics per conscienciar sobre la grip

La Farmàcia Cristina Casas forma part de la xarxa de farmàcies sentinelles

Salut
Divendres, 24 novembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Des del passat divendres 10 de novembre un nou element ha entrat a formar part del paisatge de les farmàcies catalanes: un dispensador de solució antisèptica perquè els usuaris puguin rentar-se les mans correctament. Així, els farmacèutics volen contribuir a conscienciar la població sobre la importància del rentat correcte i consistent de mans, doncs són la principal via de contagi del virus de la grip. Aquesta acció s'emmarca dins la campanya "La vacuna s'atura aquí", amb la qual les farmàcies també incidiran en la importància de la vacunació en la població de risc com a mesura fonamental per evitar complicacions. Unes 60 farmàcies de Catalunya integren una xarxa de farmàcies sentinella, que vigilaran el bon ús de medicaments i determinades malalties, com la grip. A l'Anoia, la farmàcia seleccionada per integrar aquesta xarxa és la Farmàcia Cristina Casas d'Igualada.

Els farmacèutics catalans han començat a instal·lar a les seves farmàcies dispensadors de solució antisèptica amb l'objectiu de contribuir a conscienciar entre la població que el rentat consistent i correcte de les mans -principal via de contagi de la grip- pot ser una de les millors mesures per prevenir el virus.

Aquesta acció s'emmarca en la campanya de la grip d'enguany i s'ha impulsat conjuntament entre el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), lq Conselleria de Salut de la Generalitat, la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (Fefac) i la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària de Catalunya (Sefac). Amb el lema "La grip s'acaba aquí" la campanya promou un segon objectiu: promoure la vacunació entre la població de risc (persones a partir de 60 anys, pacients amb problemes de salut crònics i factors de risc i dones embarassades; individus que poden transmetre la grip a persones d’alt risc, com treballadors sanitaris, contactes i cuidadors d’aquests individus; i persones que realitzen serveis essencials per a la comunitat, com policies, bombers, personal de protecció civil, entre altres, els farmacèutics.

Una vegada finalitzada la campanya es farà una enquesta epidemiològica per estimar la proporció de persones dins de la població de risc no vacunades per analitzar quin pot ser el valor afegit de la integració de la farmàcia comunitària en l'estratègia vacunal.

Un dispendador a la farmàcia Cristina Casas d'Igualada

Farmàcies sentinelles

En aquesta campanya de la grip, 60 farmàcies sentinelles s'han integrat en l'estratègia de vigilància epidemiològica sindròmica per aconseguir una detecció precoç de persones que poden sofrir un quadre gripal. A partir d'un formulari de registre epidemiològic validat, els farmacèutics registren i notifiquen una sèrie de dades, amb els quals es persegueix obtenir informació que contribueixi a avançar-se entre 5 i 12 dies a l'aparició del brot epidèmic.

Fer un seguiment específic de determinats medicaments a partir de la seva dispensació, detectar mals hàbits de la població envers els medicaments  i contribuir a la detecció precoç de la grip. Són algunes de les accions que duran a terme els farmacèutics per contribuir a millorar la salut de la població en el marc del Programa de Farmàcies Sentinelles, impulsat pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Departament de Salut de la Generalitat.

Els farmacèutics, professionals sanitaris accessibles, experts del medicament i formats prèviament en aquest camp, reforçaran la vigilància de determinades malalties. Per una banda, col·laboraran en la vigilància d’infeccions respiratòries agudes per aconseguir una detecció precoç dels símptomes gripals i verificar si les accions de prevenció són d’utilitat; d’altra banda, es farà un seguiment específic de la dispensació de l’anticoncepció d’urgència, per tal d’observar el perfil i hàbits de la pacient que accedeix a aquesta medicació.   

En el camp de la farmacovigilància, les farmàcies aportaran un valor afegit i faran un seguiment específic de determinats medicaments que, per la seva complexitat en l’administració, perquè s’han comercialitzat recentment o per completar els estudis de seguretat a partir del seu ús a llarg termini, requereixen una especial vigilància.

Finalment, a través de la xarxa de farmàcies també es persegueix detectar i registrar la sospita d’abús o ús desviat de medicaments amb una finalitat no terapèutica. Amb aquesta acció, donen suport a l’Observatori de Medicaments d’Abús (OMA) en la seva tasca com a òrgan de vigilància epidemiològica i també en el seu estudi del consum en l'àmbit poblacional.

En el programa hi participaran 32 farmàcies de Barcelona, 10 de Girona, 10 de Tarragona i 8 de Lleida. A l'Anoia, de les 20 farmàcies que hi ha a la comarca, la seleccionada per integrar-se dins aquesta xarxa de farmàcies sentinella és la Farmàcia Cristina Casas d'Igualada.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.