Avui, 2 d’abril es commemora el Dia Internacional de l’Autisme, una jornada dedicada a sensibilitzar i conscienciar sobre el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).
Amb motiu d’aquesta data, l’associació Divergentea, impulsada per mares de Vilanova del Camí amb fills amb TEA, ha organitzat la primera Festa Solidària pel TEA, que se celebrarà el diumenge 6 d’abril, a la zona de barbacoes del Parc Fluvial.
L’objectiu és oferir una jornada festiva i inclusiva que impliqui tota la comunitat i serveixi per donar visibilitat a l’autisme i recaptar fons per a les activitats de l’entitat. “Esperem que no només hi assisteixin les famílies de Divergentea, sinó també veïns i veïnes de Vilanova del Camí i d’altres municipis propers”, explica Carol Nieto Mesa, presidenta de l’associació.
Els actes començaran a les 9:30 h del matí amb una caminada pel riu, des del pàrquing de la piscina; un recorregut assequible i adaptat per a totes les edats, que permetrà gaudir d’un passeig tranquil mentre es reivindica la inclusió de les persones amb TEA en tots els àmbits de la societat. En acabar la caminada, cap a les 10:30 h, la celebració continuarà a la zona de barbacoes, on se servirà un esmorzar popular amb botifarra i es podrà escoltar i ballar amb la música del DJ local Javi Mancebo. A més, l’organització ha preparat una rifa solidària de diferents paneres amb la col·laboració de diversos establiments i empreses locals, que han donat productes i serveis per fer d’aquesta una jornada encara més especial. “Tenim uns regals fantàstics!”, destaca Carol Nieto, tot agraint el suport rebut.
El TEA, més enllà de les etiquetes
El Trastorn de l’Espectre Autista és una condició que es manifesta de manera molt diversa, amb diferents graus d’afectació en la comunicació, la interacció social i els patrons de comportament. No obstant això, com destaca Carol Nieto, cada vegada hi ha més consciència sobre el concepte de neurodivergència.
“Ens hem adonat que dins d’aquest paraigua hi ha moltes realitats. No és estrany que el TEA vagi associat a altres condicions, com la dislèxia, el TDAH o les altes capacitats”, explica. “No hem de veure-ho com una etiqueta, sinó com un camí per entendre com una persona es relaciona amb el món. Per això, és fonamental que els infants rebin suport d’un equip multidisciplinari, perquè cada cas és únic i necessita una atenció personalitzada”.
Divergentea, un espai de suport i comprensió
L’associació Divergentea va néixer fa dos anys a partir d’un Grup d’Ajuda Mútua impulsat per l’Ajuntament de Vilanova del Camí i la Diputació de Barcelona. En aquell espai, un grup de mares va trobar suport emocional i comprensió, i quan les sessions van acabar, van decidir continuar juntes.
“Vam fer pinya, vam riure i plorar juntes. Així vam començar”, recorda Emi Alcaraz Alcaraz, secretària de l’entitat. Des de llavors, Divergentea ha acompanyat moltes famílies, des de les que acaben de rebre el diagnòstic amb fills petits, fins a adolescents que han estat diagnosticats tard.
“Ens trobem amb moltes experiències diferents, però sovint sentim frases com ‘el teu nen sembla que no tingui autisme’”, comenta Alcaraz. “Aquests dos anys ens han servit per ajudar moltes famílies a expressar els seus neguits i parlar de l’autisme amb més naturalitat”.
Lectura de manifest en el Dia Internacional de l’Autisme
A més de la Festa Solidària del diumenge 6 d’abril, Divergentea ha organitzat la lectura d’un manifest el mateix 2 d’abril, Dia Internacional de l’Autisme, a les 20 h, davant l’Ajuntament de Vilanova del Camí.