TORNAR
PUBLICITAT

Elaboren formatge a partir de llet humana

Salut
Dimarts, 8 febrer 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que ben aviat s'organitzarà la recollida de llet materna a Catalunya, a través d'un banc que en qüestió de dies començarà a funcionar a Barcelona. En aquest cas el fi és noble, i la seriositat de la gestió i la qualitat de tot el procés està més que garantida: la llet que es reculli anirà destinada a les unitats de nounats dels diversos centres sanitaris. Però amb la llet humana s'han arribat a fer moltes coses...

Un cuiner de la ciutat de Nova York assegura que fa un formatge utilitzant la llet que produeix la seva dona. Dues setmanes de maduració són suficients per obtenir un producte amb un sabor semblant al de la llet de vaca, però molt més dolç. Tot va començar quan, després de tenir una criatura, la seva dona va tenir un excés de llet materna i va decidir congelar la part que li sobrava. En veure-la, ell de seguida va veure-la com un bon ingredient per a l'elaboració de formatge. Aquest cap de cuina és copropietari d'un restaurant a la ciutat dels gratacels (ens estalviem dir el nom, tenint en compte que tampoc ofereix el producte al públic que va al seu establiment; o com a mínim així ho va assegurar a les autoritats sanitàries que van passar a visitar-lo).

D'experiments estranys se n'han fet també en altres línies igualment sorprenents: agafant com a base llet de cabra i a partir de diverses modificacions genètiques, diversos científics han arribat a crear els primers litres de llet materna humana (sense ser-ho en un inici). Ha estat un grup d'especialistes de l'Institut de Biologia del Gen de l'Acadèmia de Ciències russa i de l'Institut de Ramaderia de Bielorússia qui s'ha atrevit a empènyer aquest repte. Enriquint la llet de cabra amb la proteïna humana lactoferrina obtenen el que acaba sent un aliment fonamental per al creixement dels infants. Si els catalans de les pedres en fem pans, tampoc ens hauria de sobtar que a l'altre extrem d'Europa transformin en llet humana el que abans era llet de cabra...

Tornant al Banc de Llet Materna... Serà durant aquest mes de febrer que finalment acabarà d'entrar en funcionament el nou banc de Barcelona, que ha de donar servei a la vintena de maternitats que hi ha repartides pel territori català. Com s'apunta des dels diversos centres, la llet de donant és necessària sobretot en alguns nadons prematurs o també en nounats que no poden alimentar-se directament del pit de la mare (per exemple, per haver estat sotmesos a alguna intervenció quirúrgica). Fins i tot hi ha aquells altres casos en què, per la raó que sigui, la mare no pot donar mamar (perquè l'ansietat li disminueix la producció de llet o per qualsevol altra raó mèdica). Rebre, processar i conservar la llet materna és justament la finalitat fonamental d'aquests bancs tan singulars, per després poder dispensar el producte a aquells infants qui ho necessitin. Alguns càlculs que es fan des del Banc de Sang i Teixits apunten que se situa a l'entorn dels quatre mil litres la necessitat de llet materna anual a Catalunya. Que és molta llet.

Pels beneficis que aporta en nutrients als nounats i lactants, i pel fet de ser innòcua i de contenir anticossos que ajuden a protegir al lactant de malalties com la diarrea i la pneumònia, des de l'Organització Mundial de la Salut es recomana vivament la lactància exclusivament materna durant els primers sis mesos de vida. Aquest sí, un producte biològic de primera!

Oriol Solà i Prat


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.