//Plugins sense CDN ?>
Un grup de persones de la comarca, amb el suport de la Federació de la Salut Mental Catalunya, ha creat el Comitè Primera Persona amb la voluntat d'acompanyar persones amb algun trastorn o malaltia mental.
El comitè va néixer la primavera d'aquest any 2023 arran d'unes jornades sobre salut mental que van aplegar professionals, pacients i familiars. Un grup va prendre la iniciativa d'organitzar-se per crear aquest espai amb l'aixopluc de la Federació Salut Mental Catalunya.
Cada tercer dilluns de mes estaran a Ràdio Nova, de Vilanova del Camí, amb la voluntat de trencar estigmes i visibilitzar les desigualtats o dificultats a les quals han de fer front, així com les activitats divulgatives o socials que porten a terme.
Un dels principals objectius del comitè és acompanyar persones que estan en moments de vulnerabilitat i patiment, per generar un espai d'acollida amb altres que es troben en la mateixa situació, per tal que se sentin escoltades i identificades.
Fins i tot, com deia María José Rodas a Ràdio Nova, una de les referents d'aquest comitè, es tracta de crear un espai per poder superar la vergonya i recuperar l'autoestima, perquè hi ha moltes més persones que pateixen algun tipus de problema de salut mental, però no ho expressen o amaguen per por al rebuig.
"El que no entenem, ho apartem" assenyala Rodas, i per això considera que "encara hem de parlar molt de salut mental, per trencar estigmes i avançar en la inclusió social" que és la finalitat d'aquest comitè.
El comitè està format per persones voluntàries, l'únic interès de les quals és empoderar les persones amb malaltia mental i acompanyar-les perquè no se sentin soles o perquè sàpiguen on poden trobar suport. Rosana Medina, una altra de les persones del comitè, destaca sobretot aquesta funció d'acollida.
Algunes de les persones que formen part del comitè havien compartit abans altres punts de trobada com el Servei de Rehabilitació Comunitària del Centre de Salut Mental d'Igualada o l'Espai Situa't, un servei adreçat a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, que els ofereix orientació, acompanyament i assessorament. Amb la creació d'aquest comitè, les primeres persones es converteixen en actors protagonistes i referents d'aquesta tasca, per ajudar a altres que se senten soles. En aquest sentit, algunes de les integrants del comitè s'han format per poder dinamitzar Grups d'Ajuda Mútua, en diferents temàtiques.
El comitè també ha començat a organitzar algunes activitats i esdeveniments per donar-se a conèixer, entorn de la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental i en aquest mes d'octubre que han arrencat el seu pla d'acció.