TORNAR

L'ICS Catalunya Central lidera un estudi per incloure els determinants socials en la història clínica dels pacients

El treball s’ha publicat a la revista especialitzada ’Atención Primaria’

Salut
Dijous, 4 abril 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

Un estudi dut a terme als centres de primària de l'ICS a la Catalunya Central ha permès incloure en la història clínica dels pacients els determinants socials de salut. El treball, liderat per la infermera del CAP Santpedor i investigadora Berta Rodoreda, s'acaba de publicar a la revista especialitzada 'Atención Primaria'. La recerca, segons explica l'ICS en un comunicat, parteix de la premissa que la salut "depèn de les circumstàncies en què naixem, creixem, vivim, treballem i envellim". En concret, es tracta dels coneguts com a determinants socials de salut (DSS) que, segons el Departament, "diversos estudis de recerca sòlids assenyalen que influeixen en un 89% en la salut de la ciutadania".

L'autora del treball, Berta Rodoreda, explica que els DDS són  "condicionants i factors que no són en si cap malaltia, però els professionals sanitaris els han de tenir molt presents perquè influeixen en l'estat de salut de la persona i poden propiciar el desenvolupament d'una malaltia". Per exemple, exposa, és més probable que una persona que tingui problemes econòmics presenti insomni o ansietat.

La recerca es va iniciar l'any 2018 i ha conclòs el 2023. En concret, el treball ha consistit en desenvolupar i posar en pràctica una guia de registre dels determinants socials de salut a les consultes d'atenció primària. Per fer-la, s'han definit 17 determinants socials de salut i s'ha desenvolupat una eina per facilitar-ne el registre a la història digitalitzada dels pacients. Els principals determinants que es van registrar en l'avaluació de l'estudi van ser la soledat no volguda i la dificultat econòmica per arribar a final de mes.

L'estudi ha avaluat la utilitat de la Guia de registre de DSS en la història clínica digital i demostra, segons afirmen en el comunicat, que és una "eina útil en el flux de treball diari dels professionals sanitaris d'atenció primària, ja que potencia el registre dels determinants socials i afavoreix un model biopsicosocial que té en compte els condicionals socials i de context familiar de la persona a l'hora de fer-ne l'adequació terapèutica". L'ús de la guia, asseguren, també té beneficis per a la ciutadania perquè permet reduir la prescripció farmacològica i complementar-la amb "els actius socials i de salut que ofereix la comunitat".

La recerca de l'ICS Catalunya Central també respon al Pla d'acció d'atenció primària i comunitària del Ministeri de Sanitat, en el qual es recomana incloure els condicionants socials en la història de salut digital.

ACN


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.