//Plugins sense CDN ?>
S'han fet revisions pediàtriques a gairebé 900 infants en dos anys i s'han impartit tallers sobre higiene dental, rentat de mans i activitat física amb l'objectiu d'involucrar tant els infants com les seves famílies en la millora de les seves condicions de salut
La infermera pediàtrica Susana Navarrete, de l'Equip de Pediatria Territorial Anoia, gestionat per l'Institut Català de la Salut, ha estat reconeguda amb el Segon Premi Flors Sirera 2024, atorgat pel Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), per la seva tasca en un projecte solidari de salut infantil al Senegal. Aquesta iniciativa, realitzada en col·laboració amb l'associació ¿Y tú en África?, combina revisions pediàtriques a escoles i tallers d'educació sanitària, amb l'objectiu de millorar la salut infantil i promoure l'autosuficiència sanitària a la comunitat.
El projecte s'ha desenvolupat a Abéné, un petit poble al sud del Senegal, del 15 al 28 de novembre de 2024. L'objectiu era la detecció de patologies infantils mitjançant revisions pediàtriques i millorar els hàbits dels infants a través de l'educació sanitària. S'han fet revisions a més de 300 infants d'entre 6 i 12 anys, i s'han impartit tallers teoricopràctics sobre higiene dental, rentat de mans i activitat física a més de 500 nens i nenes, amb l'objectiu d'involucrar tant els infants com les seves famílies en la millora de les seves condicions de salut. També s'ha realitzat una enquesta nutricional a 100 infants d'entre 10 i 12 anys per conèixer els seus hàbits alimentaris i poder planificar una intervenció en alimentació per a les properes edicions del projecte.
Entre els objectius d'aquesta iniciativa sanitària també hi ha la formació d'agents locals per garantir la continuïtat del projecte a llarg termini i la promoció de l'educació per a la salut, posant èmfasi en la importància de la higiene personal i l'autocura, així com la conscienciació de la comunitat sobre la importància d'adoptar hàbits saludables.
Seguiment de les patologies diagnosticades
Durant les revisions pediàtriques que s'han fet a les escoles s'han detectat patologies importants com ara hèrnies umbilicals, càries greus i problemes auditius i visuals, que seran abordades gràcies a la creació de xarxes de suport amb professionals de la salut locals i internacionals. Davant la detecció d'un problema de salut, l'equip de professionals donava una fitxa als professors de l'escola perquè la fessin arribar a la família de l'infant diagnosticat i ara, des de l'associació ¿Y tú en África?, es treballa per buscar els recursos necessaris per resoldre les problemàtiques detectades, amb l'enviament al país, per exemple, de centenars d'ulleres, i amb l'aportació d'especialistes en odontologia i cirurgia, entre d'altres.
"Les revisions escolars són fonamentals per detectar patologies, però hem après que la clau del projecte rau a establir connexions amb la comunitat, formar agents locals i assegurar que les accions tinguin continuïtat", destaca Navarrete, que explica que treballar al Senegal "ha estat una experiència molt enriquidora i, a la vegada, un gran repte. Ens hem trobat amb situacions inesperades, com la necessitat de vacunar 90 nenes contra el papil·loma humà, una campanya que es va improvisar i que va ser un èxit rotund".
Com va néixer el projecte?
L'origen del projecte es remunta al maig de 2022, quan l'associació ¿Y tú en África?, liderada per la traumatòloga Marta Cuenca i el seu marit, Ams Komta, van començar a treballar al Senegal en una petita col·laboració sanitària. La iniciativa va anar guanyant força i el novembre d'aquell mateix any, Navarrete va fer el seu primer viatge al Senegal. Tot i que hi anava a fer turisme solidari, va poder intervenir com a sanitària visitant al Centre de Salut d'Abéné, una població amb greus necessitats en matèria de salut infantil. L'any següent, al maig, es va dur a terme la primera acció centrada en revisions pediàtriques escolars.
El novembre de 2023, les infermeres pediàtriques Susana Navarrete i Meritxell Peña, de l'Equip d'Atenció Primària Capellades, van participar en un segon projecte, més estructurat, que va incloure revisions pediàtriques completes a una escola d'uns 500 alumnes i tallers sobre higiene dental i rentat de mans. Aquesta acció va permetre detectar problemes de salut importants, que es tractaven a la mateixa escola.
El gener d'aquest 2024, amb la col·laboració d'un equip multidisciplinari, es va començar a planificar l'expansió del projecte amb objectius més amplis, com la inclusió del cribratge nutricional i la implicació i formació d'agents locals per garantir-ne la sostenibilitat. El novembre del mateix any, el projecte "Revisions de salut i educació sanitària en la infància" s'ha implementat amb èxit. També hi ha participat la metgessa Alejandra Gómez, de l'Equip d'Atenció Primària Piera.
El Premi Flors Sirera
"Aquest Premi és el reconeixement a un treball d'equip i a la tasca col·lectiva de molts professionals que han contribuït al projecte, i ens anima a continuar treballant per millorar la salut de la població infantil al Senegal", valora la infermera. Els 1.500 euros del Premi es destinen íntegrament a l'associació ¿Y tú en África?, que busca consolidar una acció que continuï transformant la salut de la comunitat d'Abéné, al Senegal, de manera sostenible.
El COIB va crear l'any 1999 el Premi Flors Sirera a la Cooperació Sanitària Institucional, com a homenatge a aquesta infermera manresana, per guardonar els millors projectes desenvolupats o en fase de desenvolupament, relacionats amb les actuacions de les infermeres i els infermers en l'àmbit del tercer i del quart món. Flors Sirera va ser assassinada el 18 de gener de 1997, juntament amb els dos cooperants Manuel Ladrazo i Luis Valtueña, mentre treballaven per l'organització Metges del Món a la població ruandesa de Ruhengeri.