TORNAR

Un miler de joves de l’Anoia reben consells sobre salut sexual i reproductiva a les ‘Tardes Joves’ de l’Institut Català de la Salut

Una tarda a la setmana, els joves poden fer les seves consultes als professionals de la salut sense cita prèvia i en un espai reservat per a ells

Salut
Dijous, 3 febrer 2011. 10:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Un miler de joves de l’Anoia van passar durant el 2010 per les 'Tardes Joves' de l’Institut Català de la Salut (ICS), un servei adreçat als menors de 25 anys amb l’objectiu de facilitar-los la realització de consultes sobre la seva salut sexual i reproductiva. A tota la Catalunya Central la xifra d’usuaris d’aquest programa supera els 6.000. Les consultes poden fer-se sense cita prèvia, una tarda a la setmana, i van a càrrec d’una llevadora. Durant les sessions es tracten temes com l’afectivitat, la prevenció de comportaments de risc i d’embarassos no desitjats, les malalties de transmissió sexual i la prevenció del càncer de coll d’úter.

Un 90% dels usuaris del servei són noies i un 95% tenen edats compreses entre els 14 i els 18 anys. Des del programa es detecta que un dels temes que més preocupa als joves, d’ambdós gèneres, és el coneixement del propi cos i tot allò relacionat amb els sentiments i l’afectivitat.

El treball de l’afectivitat serveix també per incidir en el tema de les desigualtats i la capacitat per negociar. Els nois, usuaris minoritaris del servei, es mostren més preocupats per evitar les malalties de transmissió sexual, mentre que les noies s’interessen més pels mètodes per evitar embarassos no desitjats. Un dels principals avantatges de la Tarda Jove és que permet als nois i noies resoldre els seus dubtes directament amb un professional i tractar temes que no són habituals ni a les escoles ni a les famílies. D’altra banda, el fet de centralitzar-se a la capital de comarca assegura un nivell de confidencialitat que no seria possible mantenir en poblacions petites. A Igualada, la Tarda Jove té lloc cada dilluns, de 4 a 7 de la tarda, al CAP Anoia.

D’altra banda, des de l’ICS també es duen a terme sessions d’informació en centres escolars per parlar de sexualitat, afectivitat i mètodes contraceptius. L’any 2010 més de 400 alumnes de tercer i quart d’ESO de diferents escoles i instituts de la comarca van participar en aquestes sessions, en què són els professionals de l’ICS els que es desplacen als centres d’ensenyament.


1 Comentaris

P

PIJ(Punt Informació Juvenil)

4 de febrer 2011.10:25h

Respondre

És molt important i necessària la prevenció.
Felicitats!
Caldria també donar les gràcies a tots els Punts d’Informació Juvenil, que reben i acullen de 1a mà a molts joves amb dubtes, o... Llegir més simplement per ser escoltats (en molts temes) i que fan la corresponent derivació (segons els casos) a centres perque siguin atesos per professionals ja siguin de la salut, laborals, etc...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.