//Plugins sense CDN ?>
Celebrat a Varsòvia (Polònia) els passat dies del 5 al 8 de maig es va realitzar el 19è Congrés Mundial de patologia mamària on la doctora Lidia Blay va presentar una comunicació oral amb els resultats inicials de la seva tesi doctoral. L'estudi recull informació sobre el procés diagnòstic i el tractament del càncer de mama des de el 2000 al 2009 amb un seguiment fins al 2015
Celebrat a Varsòvia (Polònia) els passat dies del 5 al 8 de maig es va realitzar el 19è Congrés Mundial de patologia mamària on la doctora Lidia Blay, del Servei de Cirurgia i de la Unitat Funcional de Mama del Consorci Sanitari de l’Anoia, va presentar una comunicació oral amb els resultats inicials de la seva tesi doctoral i que es basa en '’estudi de les dades que incorpora informació de 1.054 dones que han participat en programes de cribratge de càncer de mama.
L'estudi recull informació sobre el procés diagnòstic i el tractament del càncer de mama des de el 2000 al 2009 amb un seguiment fins al 2015. S'ha comparat l'edat de les pacients en el moment del diagnòstic, el mètode de detecció, els programes de cribratge, les característiques del tumor (mesura, afectació ganglionar, existència de metàstasi, tipus histològic i fenotip) i la realització de cirurgia reconstructiva segons el tipus de tractament quirúrgic que es va realitzar (cirurgia radical o conservadora).
Com a resultats existeixen diferències significatives en al realització de cirurgia radical segons l'edat de la pacient i sobretot segons les característiques del tumor essent més freqüent en els tumors de major grau i amb fenotips més agressius. També hi ha més incidència d'aquest tipus de cirurgia segons el programa de cribratge i la realització de cirurgia reconstructiva. Finalment hem de recordar que el tractament del càncer de mama es decideix en un comitè multidisciplinar junt amb la opinió de la pacient, de manera que les accions terapèutiques sempre son personalitzades i per tant impredictibles.
En aquest mateix Congrés Mundial es van presentar una altra comunicació oral dels resultats que s'han obtingut a l'Hospital d’Igualada sobre la clínica i el tractament de dones amb ganglis a l’aixella que contenien silicona al seu interior degudes a pròtesis mamàries implantades per motius estètics. La limfadenopatia per silicona s’explica per la ruptura de la pròtesi de silicona o per filtracions de la coberta d’una pròtesi intacta, que permeten la migració del contingut a teixits tous, ganglis limfàtics o inclús a distància per disseminació a través del torrent sanguini. És de vital importància realitzar el diagnòstic diferencial amb la metàstasi per càncer de mama i dels processos limfoproliferatius (limfoma).
Tot i que la incidència d’aquesta patologia és difícil de calcular per la seva baixa freqüència s'ha observat que apareix entre els 4 i 10 anys posteriors al implant. Dins del tractament és necessari l'examen histològic complert de la peça per descartar malignitat pel que s'han de ressecar els ganglis afectes i la retirada de pròtesis afectada en els casos sense complicacions, però si el diagnòstic passa inadvertit o es demora pot produir-se una destrucció extensa del teixit que precisi una mastectomia.
La participació en aquests tipus de Congressos, a més de la projecció del centre sanitari i del propi servei de Cirurgia, suposa una posada al dia dels darrers avenços en el diagnòstic i tractament patologies mamàries, sobretot, el càncer de mama.