//Plugins sense CDN ?>
Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, ha anunciat que el Departament de Salut ha demanat al Ministerio de Sanidad que es pugui endarrerir la segona dosi de la vacuna ARNm fins a les 8 setmanes per a la vacunació de les cohorts menors de 79 anys, amb l'objectiu de fer un estudi observacional. La proposta estaria oberta a la participació d'altres territoris espanyols interessats que podrien alhora contribuir a futurs plantejaments de noves estratègies de vacunació poblacionals. “Estem oberts a l'aplicació d'altres estudis similars que incorporin conclusions de nova evidència científica en les estratègies de vacunació contra la COVID-19”. Al cap de dos o tres mesos es podrien tenir resultats sobre l’eficiència d’aquest endarreriment de la segona dosi. Prop de 2,2 milions de catalans ja tenen algun tipus de protecció davant del virus en haver passat la malaltia o perquè ja han estat vacunats amb almenys una dosi. A l'Anoia, 25.882 persones han rebut la primera dosi i 9.262 la segona.
A Europa ja hi ha diversos països, com el Regne Unit, Itàlia, França, Dinamarca, Alemanya o Finlàndia, que han adoptat estratègies ampliant l'interval. Aquestes estratègies, basades en una major separació entre les dosis, persegueixen l'objectiu de reduir el percentatge de noves infeccions, hospitalitzacions i morts.
Argimon, en referència a la situació epidemiològica actual, ha assenyalat que “ens trobem en un altiplà en el qual no pugem, però tampoc baixem. Les xifres de casos setmanals i d’ingressats a les unitats de cures intensives encara són massa elevades”. En aquest sentit, el secretari ha volgut posar èmfasi en el fet que la vacunació “no és només un acte individual, sinó solidari i col·lectiu. Si fa uns mesos la solidaritat era posar-se la mascareta, ara també ho és vacunar-se. Hem de pensar en una vacunació global per arribar a una certa normalitat global”.
Carmen Cabezas, sots-directora general de Promoció de la Salut, ha anunciat que aquesta setmana s’ha assolit el rècord d’arribada de vacunes setmanals amb 327.900 dosis. D’aquestes 280.800 són de Pfizer-BioN, 30.200 Moderna i 16.900 d’Oxford-AZ. Pel que fa a les cobertures dels grups d’edat en què s’està vacunant, en les persones de 80 anys o més ja hi ha un 90,2% en primeres dosis i un 61,2% de pauta complerta. En el cas de les persones de 70 a 79 anys, les primeres dosis ja suposen una cobertura del 51% i un 4,2% les de pauta complerta. El col·lectiu de 66 a 69 anys té una cobertura de primeres dosis del i un 3,5% de pauta complerta. Finalment, en el cas del grup de 60 a 65 anys aquestes són del 52% i 4,5% de pauta complerta.
Des de l’inici de la pandèmia, ja s’han administrat 2.376.562 vacunes (un 96,97% del total de vacunes rebudes fins al divendres), 1.740.611 de les quals són primeres dosis i 635.951 segones.Cabezas també ha aprofitat per agrair l'esforç dels professionals que estan als punts de vacunació i que s'han d'adaptar als diferents canvis en la planificació provocats per l'endarreriment de les dosis de vacunes.
CONSULTA AQUÍ LES DADES I GRÀFICS DE L'EVOLUCIÓ, DIA A DIA, DE LA COVID-19 A IGUALADA I L’ANOIA