TORNAR

Un tractament endodòntic a temps pot salvar la teva dent

El tractament endodòntic és el procés mitjançant el qual substituïm el teixit polpar per un material inorgànic i ens permet conservar la dent sense necessitat de realitzar-ne l’extracció.

Salut
Dimarts, 26 abril 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'endodòncia o el què es coneix popularment com “matar el nervi” és un tractament que consisteix en l’eliminació del teixit polpar de la dent i la seva substitució per un material inorgànic anomenat gutaperxa.

 

"Mai t'oblidis de somriure, perquè el dia que no ho facis, serà un dia perdut". (Charles Chaplin)

 

Les dents tenen, a grans trets, tres parts que de superficial a profund són: l’esmalt, la dentina i la polpa. Tenim la polpa coronal i la radicular, que és la que queda dins l’arrel. La polpa conté els vasos sanguinis i rep la innervació.

Els objectius pels quals es realitza l’endodòncia són per una banda la neteja i desinfecció del sistema de conductes radiculars, deixant-los lliures de bactèries, i per altra banda la conformació del conducte, donant-li la conicitat adequada per obtenir una bona obturació i segellat apical.

La inflamació de la polpa dental és coneguda com una pulpitis. La polpa dental pot infectar-se per una càries profunda o bé per la malaltia periodontal. Altres de les causes no tan freqüents però que

poden desencadenar una pulpitis serien els traumatismes, l’erosió i el desgast per fregament entre dents.

Els principals símptomes d’inflamació polpar són dolor davant canvis tèrmics (fred, calent), dolor espontani o bé molèsties en mastegar. Cal tenir present que la pulpitis no sempre és simptomàtica i per tant hem d’estar alerta davant l’aparició d’una fístula, d’un flegmó o bé de canvi de coloració de la dent.

El procediment consisteix en fer inicialment un bon diagnòstic, amb l’ajuda de la història clínica i les radiografies, anestesiar la dent i fer la remoció de la càries i obertura de la cavitat per accedir al sistema de conductes. Posteriorment, instrumentar el conducte i desinfectar amb solucions aquoses. Un cop tenim conducte desinfectat i conformat, obturar-lo amb gutaperxa.

Després d’haver fet el tractament endodòntic, caldrà fer la reconstrucció de la dent endodonciada. L’odontòleg orientarà al pacient sobre si cal realitzar o no una corona en aquesta dent per protegir-la de la fractura i, en poc temps, el pacient podrà tornar a mastegar i somriure amb naturalitat. És important remarcar el valor de tenir cura de les nostres dents.

 

 

Dra.Kyrenia Medina i Dr.Michel Ionescu. Dental Igualada.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.