//Plugins sense CDN ?>
Què és el WiFi?
És la tecnologia utilitzada per un conjunt d’estàndards per transmetre dades a través d’ones de ràdio, creant xarxes sense fils. Ho fa utilitzant unes determinades freqüències, principalment a la banda dels 2.4GHz i els 5Ghz, també anomenades microones. Son justament les freqüències que utilitzen els mateixos aparells microones de la cuina (amb unes potencies i condicions molt diferents), i tot el seguit d’aparells electrònics que ja coneixem: els terminals de telèfon portàtils de casa (DECT), cotxes teledirigits, els avisadors/alarmes dels nens petits, els auriculars sense fils, el comandament del garatge, i òbviament els routers wifi, entre molts altres.
Permet doncs connectar-se sense els tradicionals cables i a velocitats de gran ample de banda, amb tota la comoditat i estalvi que això suposa.
I com son aquestes ones de radio?
El tipus d’ones que utilitza el wifi i tots aquests aparells que utilitzem regularment son del tipus de radiació no ionitzant, com les dels aparells del microones, la llum infraroja, la llum visible o sense anar més lluny com la de la televisió i la ràdio. Des de temps remots, l’home ha estat exposat de manera natural a aquest tipus de radiacions, que no són capaces de ionitzar les cèl·lules del nostre cos, i de les quals no se’n coneix cap efecte nociu. L’únic que poden fer aquestes ones és excitar els àtoms i escalfar, especialment quan son aplicades amb molta energia, i això és justament el que fan els aparells de microones amb el menjar, això si, amb una intensitat 100.000 vegades superior que les xarxes wifi.
Per altra banda, la radiació d’ones ionitzant, com la dels raigs X si poden arribar a interferir el nostre ADN cel·lular, i per això formen part d’aquest altre grup d’ones de risc en termes de salut, i per les que si cal prendre més mesures de prevenció (per això estem sols quan ens fan una radiografia!).
Cal preocupar-se doncs per les ones wifi?
Com tantes altres coses a la vida, amb sentit comú, moderació i unes mínimes precaucions no cal patir per les ones wifi envers la nostra salut. Només cal veure que seure durant un any al costat d’un router wifi equivaldria a estar exposat a la mateixa radiació que una trucada mòbil de 20 minuts, per tenir només una referència d’on es troba el wifi en matèria d’intensitat envers altres tecnologies més presents en el nostre dia a dia. I és que la freqüència i la potencia de les ones wifi fan que siguin molt dèbils i fàcilment atenuables, per això qualsevol obstacle de la llar (mobles, parets, ...) redueixen sensiblement la cobertura wifi a casa nostra, a part de la seva natturalesa i per allò de la llei quadràtica inversa.
Conclusions
Actualment no hi ha evidències de cap tipus que indiquin que hi hagi cap risc per la nostra salut, però serà una bona pràctica per estar encara més tranquils qualsevol mesura que estigui en la línia de fer desaparèixer qualsevol possibilitat, com pugui ser desendollar el router wifi a la nit si el tenim a la mateixa habitació o no l’hem de fer servir per un temps prolongat, no activar el wifi dels aparells electrònics sinó el necessiten (mòbils, tablets, ...), no adulterar les antenes dels equips wifi i les seves potencies, ... però sense perdre de vista que en la nostra societat actual, abans que el wifi, hi ha moltíssims més aparells que en el dia a dia i per la seva naturalesa haurien de preocupar-nos molt més, com ara bé la telefonia mòbil.
Un altre dels possibles cancerígens del grup 2B és l’àcid cafeic, que es troba al cafè. Com amb tot en aquesta mena d’estudis, també hi intervé la dosi rebuda. La regulació vigent del wifi... Llegir més obliga a que les potències de microones utilitzades siguin inferiors a 1W, típicament 0,1W (compari’s amb els forns microones que utilitzen 700-800W de potència, o els mòbils que poden usar 3W, o les antenes de les torres de mòbil que transmeten a 10W). Tot sigui dit, però: tant de bo aquí també s’invertissin 174 milions més en seguir enfibrant el país!
Poca broma amb el tema de les radiacions electromagnètiques, fins i tot les no ionitzants. Com la majoria de contaminants ambientals (els camps EM ho son), la reacció de les persones depèn de la... Llegir més sensibilitat de cada una, i cada vegada hi ha més gent sensible, igual que als contaminants químics. Aquí hi ha un resum ben documentat: www.escuelasinwifi.org/documentacion/perills_wifi.pdf
Només una dada: França i Alemanya estan retirant les connexions Wi-Fi de tots els col·legis i instituts. França ha destinat 174 milions d’euros a reemplaçar la Wi-Fi per fibra òptica o cablejat corrent.
Milena Aran
18 de maig 2013.19:26h
Cal considerar els efectes no tèrmics de l’exposició a la radiació no ionitzant (REMNI) que la llei no contempla.Recomano la lectura del nou Informe Bioinitiative 2012, així com també la... Llegir més Resolució 1815 del Consell d’Europa. Per protegir la salut humana, cal una nova normativa actualitzada en funció de les conclusions dels nous estudis científics. I mentre aquesta normativa es tramita, cal seguir la recomanació del Consell d’Europa i aplicar el Principi de Precaució, com s’està fent a Àustria, França,etc. L’Ajuntament de Sant Sebastià ha fet una declaració institucional sobre la contaminació electromagnètica.Els ajuntaments tenen competència per regular les emissions de les antenes de telefonia i protegir així la salut humana. La intensitat de camp elèctric E no hauria de ser superior a 0,6V/m. Pel que fa al wi-fi a les escoles,guarderies, hospitals i residències d’avis, és una greu negligència que s’està traduint en malatia. Aviat es comprendrà (és qüestió de temps) que aquestes radiacions són un cancerigen conegut i no un simple posible cancerigen.Recomano prudencia, sobretot amb les exposicions infantils.