//Plugins sense CDN ?>
La diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez, acompanyada del regidor d'Entorn Comunitari i Cooperació de l'Ajuntament d'Igualada, Fermí Capdevila, va presentar a Igualada, a la sala d'actes de la Biblioteca, els resultats de la primera Enquesta d'hàbits de salut entre alumnes de 4t curs d'ESO.
La setmana passada es va donar a conèixer l'enquesta d'hàbits de salut de l'alumnats de 4t d'ESO d'Igualada. L'informe proporciona una imatge de la situació actual dels joves del municipi i dels seus estils de vida, i permet conèixer els resultats del treball realitzat en matèria de promoció i educació per a la salut al llarg de tot el període escolar. Aquest estudi es troba dintre de l'oferta que fa el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona als municipis de la província. L'informe, en base a 202 enquestes personals, a joves d'ambdós sexes d'una edat mitjana de 15,51 anys, aboca dades sorprenents sobre els hàbits dels estudiants.
En el cas del tabac, la meitat dels enquestats n'ha consumit alguna vegada. El 50% dels enquestats diuen que han fumat tabac alguna vegada i d'aquest 50%, un 47% fuma actualment. Entre aquestes persones que fumen habitualment, el 40% diu que fuma cada dia, el 18,3% tres o més cops per setmana, el 10,3% 1 o 2 cops per setmana i el 31,4% menys d’1 cop a la setmana. Pel que fa al consum d'alcohol, més de la meitat -51%- admeten haver-se emborratxat alguna vegada. Pel que fa a les relacions sexuals, quasi el 20% afirmen haver-ne tingut.
Durant la presentació, la diputada de Salut Pública i Consum va expressar la importància de poder disposar d'una necessària informació sobre els hàbits i conductes relacionades amb la salut dels adolescents d'Igualada. "Els hàbits desenvolupats fins a l'adolescència són en gran mesura els de la vida adulta", va afirmar Laura Martínez, que va afegir que "per això els alumnes de quart d'ESO es consideren 'agents sentinella' a l'hora de preveure futures conductes relacionades amb la salut".
El regidor d'Entorn Comunitari i Cooperació va destacar la col·laboració del Servei de Salut Pública de la Diputació i el seu suport en el desenvolupament d'eines i serveis, per exemple els Informes d'Indicadors de Salut Local i l'estudi d'hàbits de salut en adolescents que ahir es presentava, i que son d'interès a l'hora de realitzar el seguiment i l'avaluació del Pla Local de Salut.
També va destacar el Pla de Salut d'Igualada 2015-2018, com a element que "permet ordenar i planificar l'acció en salut, així com confluir el conjunt de polítiques de salut del municipi afavorint el treball intersectorial i l'estratègia recomanada per l'OMS de 'Salut en totes les polítiques'". Durant l'acte, en què van participar tècnics del servei de salut i serveis municipals, professionals dels àmbits de la salut i de l'educació entre d'altres, es va fer una revisió dels hàbits dels adolescents de 4t d'ESO d'Igualada. Posteriorment es va generar un debat entre els assistents.