TORNAR

40 anys 'fent merder' amb la Xalest

L'arrossada del 40è aniversari ha estat un punt de trobada de totes les generacions que han construït la història de la coral i han contribuït a la seva evolució

societat
Dilluns, 26 maig 2014. 16:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Xalest ha celebrat 40 anys de recorregut aplegant 150 persones en una arrossada que ha tingut lloc aquest diumenge. L'acte ha comptat amb la presència de fundadors, cantaires i directors de totes les èpoques. L'arrossada ha estat un punt de trobada, on s'han pogut compartir i recordar moments viscuts al llarg d'aquests 40 anys de música coral. 

La Xalest va néixer com un intent de continuïtat d'un projecte que naixia el 1973 com a grup intermedi a partir de la Coral Infantil Gatzara. Al llarg de la seva trajectòria, ha evolucionat i ha assolit altres objectius al ritme que ho han fet els seus cantaires i directors.

Mercè Garcia, una de les fundadores de la coral, explica: "la pretensió d'arribar a ser una coral juvenil no es va perdre mai de vista. L'objectiu era començar i impulsar un projecte nou, tot i que faltava base". Antònia Enrich, afegeix: "del 81 fins al 92 són aquests 14 anys en que el jovent ja necessitava una altra cosa. L'excusa de venir a Xalest el divendres era venir a assaig i sortir, ara, a més a més, hi ha qualitat musical".

Montserrat Forn, excantaire i exdirectora, recorda: "quan jo era cantaire, la Xalest era l'excusa per sortir de festa. A partir de la Xalest vaig fer la meva colla d'amics. Quan era directora, objectius no sé si en vam arribar a tenir, però ens ho vam passar molt bé. Vam intentar variar una mica el repertori, fins i tot vam arribar a estrenar dues cantates".

Pau Aymerich, actual president de l'entitat afegeix: "possiblement és de les entitats que més ha canviat la manera de ser i organitzar-se, s'ha sapigut adaptar a les necessitats de cada moment, i fer canvis sempre que ha sigut necessari. I el punt més important, gràcies a moltíssimes persones, que han col·laborat amb el projecte i s'hi han implicat amb molta il·lusió. Actualment la dificultat es troba en mantenir l'esperit xalester, amb un fort treball coral, oferint oportunitats musicals de qualitat als cantaires".

Complicitat, festa i joventut eterna, les essències de la Xalest

Cantaires i directors de totes les generacions coincideixen amb el fet que: "la complicitat que hi ha entre la gent, el bon rotllo i les ganes de passar-s'ho bé, són paraules que defineixen la Xalest i que s'han mantingut al llarg de la seva història". Una excantaire comenta: "no buscàvem ser una coral professional, hi tenia cabuda tothom: el que sabia llegir partitures, el que tenia nocions de música, el que no en tenia gens i el que li venia de gust venir a cantar una estona i passar-s'ho bé". Això era l'essència d'aquell moment i la que s'ha mantingut fins ara.

40 anys d'esperit 'xalestero'

Amb tots aquests anys de trajectòria que porta a l'esquena, la Coral Juvenil Xalest ha ofert a molts joves la possibilitat d'apropar-se a la música al mateix temps que ha refermat el fort arrelament de la coral en el teixit associatiu igualadí. Un dels valors més importants de la Xalest és que organitza activitats per a joves, muntades per els propis joves, amb una mitjana d'edat aproximadament de 18.

Amb aquest acte es tanquen les activitats de cel·lebració del 40è aniversari, que s'han centrat principalment en tres eixos, els cantaires, els ex-xalesters, i finalment la ciutat i tots els simpatitzants.

Concert de final de curs

Concert el diumenge 22 de juny a les 18h a la Basílica de Sta. Maria d'Igualada, amb un repertori combinat, que inclourà la interpretació completa de l'obra "Music for the funeral of Queen Mary" de Henry Purcell, a més d'un conjunt de cançons catalanes.

Podeu veure la fotogaleria de l'acte, aquí.

Núria Olivé



0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.