//Plugins sense CDN ?>
Desenes de veïns i veïnes de Calaf acudien aquest dimecres a la reunió informativa sobre la situació del servei de l'aigua. Des de fa un mes i mig, la vila es troba sense aigua potable, una situació que ja s'havia produït durant l'hivern.
L'Ajuntament de Calaf i Aigües de Manresa van tractar aquesta setmana, en una trobada amb la ciutadania, el perquè de la manca d'aigua potable a les aixetes dels calafins. Hi van ser una setantena de veïns. La raó de la problemàtica és que Calaf "obté l'aigua de dos pous i de la riera del Mantellí. En el cas dels pous, aquests tenen nitrats i en el cas de la riera del Mantellí, l'aigua registra trihalometans i per tant, cap de les dues aigües soles té bona qualitat." Només amb la barreja de les dues fonts, Calaf pot disposar d'aigua potable, tot i que la qualitat està sempre fregant els límits que marquen les directives per al seu ús com a aigua de boca. Així "si una de les dues fonts tingui problemes, es desequilibren els valors de la qualitat de l'aigua i aquesta perd la sevaS'esp potabilitat. Si plou molt, els nitrats s'escampen cap a l'aigua subterrània dels pous i si plou poc, la riera del Mantellí baixa amb poca aigua i s'eleva l'índex de trihalometans" Així, la reducció del cabal de la riera del Mantellí és la causa de la manca de potabilitat de l'aigua de boca. L'única resolució definitiva serà quan el 2021 es connecti amb el ramal de la presa de la Llosa del Cavall.
De fet, resten només 50 metres per fer la connexió, però cal "fer unes instal·lacions de control de l'aigua per garantir la qualitat, la pressió i el cabal de l'aigua abans d'injectar-la al circuit municipal, i això és un procés més lent i més costós." Hi ha una altra solució sobre la taula, construir una planta per extreure els nitrats de l'aigua freàtica de Calaf amb un sistema pioner al nostre territori. Aquesta solució es troba en fase de redacció del projecte i se n'ha signat el contracte aquesta setmana. Podria estar operativa durant l'estiu del 2021.
anna ramon
igualada
6 d'octubre 2020.09:57h
La informació és una mica sesgada. L’aigua natural no té trihalometans, aquests es generen en el procés de cloració per reacció amb la matèria orgànica.