TORNAR

95 anys d’una vida, un testimonial aniversari per a la Neus Català

En un acte organitzat per l'Amical de Ravensbrück

societat
Dilluns, 21 juny 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'Amical de Ravensbrück, amb la col·laboració de la Regidoria de Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona, el passat dia 15, va organitzar -a propòsit del 65è aniversari de l'alliberament del camp de concentració nazi de Ravensbrück - un homenatge a totes les dones que en aquell camp hi van ser deportades. La cerimònia, conduïda per Josep Cuní, va ser un acte amè i sense etiquetes, que va comptar amb la presència d’un testimoniatge tan excepcional i entranyable com la Neus Català, única supervivent catalana d’aquell camp de Ravensbrück i una de les persones que mai no ha cessat en la lluita per a recuperar la memòria de totes aquelles persones -dones, nenes, nens i homes- catalanes i espanyoles que van ser massacrades o bé van ser víctimes del captiveri dels camps d’extermini dels nazis.

Neus Català, a primer pla, amb la seva família - Fotos: Carmel·la Planell

El parlament d’Anna Sallés, vicepresidenta de l'Amical de Ravensbrück van anar en la línia de reafirmar i donar continuïtat a la comesa duta a terme -de fa tants anys- per la Neus Català. A més, la participació de gent compromesa amb la causa com la poetessa Àngels Gregori; el Grup Catorze d'Abril; la Susana Koska, directora del documental 'Mujeres en pie de guerra'; la mateixa filla de la Neus, Margarita Català Sancho; l'actor Enric Majó i els cantants Pedro Guerra, Víctor Manuel i Marina Rossell van embolcallar tota la sessió d’una profunda emotivitat en el sí d’una data que coincidia amb el 95è aniversari de la nostra homenatjada Neus. I al capdavall, em permeto d’adduir, tant a títol personal com en nom de l’Associació Dones d’Igualada, a la que representava, que em van resultar del tot apassionants les diverses seqüències musicals i prosaiques de tot l’homenatge. I més emotiu encara, els instants en què vaig poder compartir-me –una vegada més- amb l’afecció i l’extraordinària tendresa d’unes abraçades amb la Neus; longevitat de la qual la manté tan sencera, guapíssima i inalterable com vaig poder participar-la, ara fa quatre anys a la ciutat d’Igualada, quan va estar entre nosaltres, en un dels 8 de març organitzat per Dones d’Igualada.

Perfil biogràfic

95 anys de vida són se sumen a pesar prou per a reconèixer i/o descobrir la commovedora i prolongada trajectòria d’una dona extraordinària. La Neus Català i Pallejà va néixer un set d’octubre del 1915, als Guiamets, un poblet del Priorat, en el sí d’un estimable entorn familiar. Ben aviat va treballar al costat dels seus en la cooperativa agrícola i, malgrat els tics convencional d’un món eminentment rural, no va escatimar de manifestar-se sensible a la causa republicana bo i incorporant-se a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya. Tanmateix, tot i l’esclat de la Guerra Civil, va decidir-se a especialitzar-se en infermeria, amb residència a Barcelona, es va comprometre amb la reraguarda, en la secció de propaganda i agitació del PSUC. En tant que infermera dels serveis socials republicans va passar a ser cap de sanitat de la Colònia Infantil Negrín, una missió que va empènyer-la –en dies crítics- a creuar la frontera amb les cent vuitanta criatures que tenia sota la seva tutela. A l’exili, va col.laborar al costat del seu marit amb la resistència francesa tot organitzant a casa seva un centre d’admissió i emissió de comandes i missives, amb un copiós proveïment d’ armes i documentació. La Neus Català va poder servir a la causa i fer d’enllaç fins a la seva detenció, el 1943, a la població de Sarlat, arran d’una traïció. El seu itinerari de reclusió i maltractaments va passar de la presó de Limoges al Camp d’Extermini per a dones i criatures de Ravensbrück, d’on va sortir-ne al cap de dos mesos després de ser objecte de l’episodi selectiu que va obligar-la a un trasllat al Camp de Flossenburg -per a treballar a la indústria d’armament-. D’aquest infern, en va ser alliberada, el 1945, per l’exèrcit aliat. Amb la nacionalitat francesa, amb motiu del seu primer matrimoni, va continuar la seva batalla clandestina contra el franquisme, des de França i des de la pròpia Espanya de Franco. Més endavant, amb altres supervivents deportats, catalans i espanyols, va ser cofundadora de l’Amical Mauthausen. Militant, de sempre del PSUC i de l’actual PCC., també s’ha convertit en una exemplar sòcia d’honor de la Fundació Pere Ardiaca; i al llarg de més de quaranta anys no ha deixat de ser un testimoni viu i activista d’una fervorosa vindicació del Moviment Feminista en pro de la recuperació de la memòria històrica de les republicanes espanyoles deportades als Camps d’Extermini nazis. Avui, amb l’esplèndida vitalitat que li confereixen els seus 95 anys, encara prossegueix amb la comesa d’homenatge a totes les “dones oblidades” de la Segona Guerra Mundial -en tant que honorable presidenta de l’Amical de Ravensbrück- per a transferir a les successives generacions el sensible missatge de no repetir cap mena d’acció d’anihilament humà.

Carmel·la Planell

Dones d'Igualada


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.