TORNAR

950 anys de l'Altar major de Santa Maria

Celebració de la Immaculada

societat
Dilluns, 8 desembre 2008. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Avui, dia de la Immaculada, se celebra el darrer dels actespels 950è aniversari de l'altar major de la basílica de Santa Maria d'Igualada. A la 1 del migda, el bisbe Mons. Romà Casanova oficiarà la missa commemorativa. Segueix avui oberta l'exposició permanent “Fulgentia”, d’orfebreria religiosa, a la basílica.

El Trio Staccato en el concert a la basílica

Un concert i una conferència

Aquest divendres al vespre a la mateixa basílica va tenir lloc un breu concert a càrrec del Trio Staccato, amb la interpretació de la Sonata a trio en Sol M de G.F. Haendel, i va seguir la conferència, “La consagració de l’altar major e Santa Maria, fa 950 anys, bressol d’un poble i origen d’un patrimoni irrenunciable” a càrrec de Mn. Antoni Pladevall, dr. En Història i ex-Director General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya:

"La història es fa amb documents, i Igualada en té molt pocs d'aquests temps d'inici. Montbui en té molts més. El primer document on apareix el nom del lloc és del 978 en un plet entre els castells de Montbui i Tous.

Igualada es troba la cruïlla de tres termes : el del castell d'Òdena, el del castell de Claramunt i el de Montbui.

En el seus inicis només era un lloc de pas i amb els anys ha anat agafant terreny dels voltants.

L'any 1002 el Monestir de Sant Cugat va demanar una butlla al Sant Pare on anomena ' el comptat de Manresa i la capella d'Aqualadda'.

El 23 de novembre de 1058 el Bisbe de Vic Guillem de Balsareny consagra la nostra església, li dóna categoria parroquial i els termes que ja antigament tenia. Ordena que en l'espai de trenta passes al voltant , espai anomenat la sagrera, i en el del cementiri siguin respectats. Els béns que tenia el poble en aquest espais no podien ser requisats per les armes, per això s'hi feien les cases i els coberts on hi guardaven les collites. La pena d'excomunió era per a qualsevol que prengués res per la força, i si entrava a l'eglésia amb armes feia un sacrilegi.

El 23 de novembre de 1086 es torna a consagrar. Això només es feia en el cas de que hagués estat profanada o quan el temple ha tingut una mutació general. Per primera vegada se li dóna la categoria de Basílica."

Fins avui encara es pot visitar l'exposició permanent d'orfebreia religiosa 'Fulgebntia': "El museu és la exposició del patrimoni ha recollit amb els anys la nostra tradició eclesiàstica. La gent estimava les esglésies i les enriquia. La pedra era pobre i la recobrien amb pintures. Amb els anys les joies personals ofertes a l'església s'han anant fonent en peces de gran qualitat artística. Aquí en el museu hi teniu un sant Bartomeu patró dels pellaires de plata magnífic. Cada peça té un valor sacre, la gent les estima i les ha guardat. A les guerres sempre se'n han perdut, però també se'n han conservat. Totes les esglésies ténen coses boniques."

Avui, eucaristia

A la 1 del migdia celebració eucarística, a la basílica de Santa Maria, presidida pel Bisbe Mons. Romà Casanova, en acció de gràcies pels 950 anys de fe viscuda entorn a l’altar major de la Parròquia. El Sr. Bisbe iniciarà la celebració amb l’encesa de la llàntia votiva del Mil•lenari de la Parròquia, dissenyada i forjada per artistes i artesans igualadins. Acompanyarà en el cant la Coral de Santa Maria.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.