TORNAR

La plataforma contra els aerogeneradors de l'Anoia denuncia la tramitació d'una nova llei Òmnibus

Afirmen que amb aquesta nova legislació, hi haurà menys garanties per aturar els tràmits de parcs eòlics

societat
Dijous, 23 abril 2020. 13:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La possibilitat de la implantació dels miniparcs era un dels temes candents a l'agenda abans que la irrupció de la COVID19 paralitzés l'activitat pública. La Plataforma d'Afectats per les Concentracions d'Aerogeneradors critica la planificació de la Generalitat, que pretén continuar amb els nous projectes.

La Plataforma d'Afectats per les Concentracions d'Aerogeneradors (PACA) veu amb preocupació l'anunci del conseller Damià Calvet, que el Govern està preparant "una mena d'òmnibus" de tramitacions administratives per accelerar la gestió i aprovació d'expedients en matèria urbanística i ambiental. El responsable del departament de Polítiques Territorials de la Generalitat ha parlat de l'Agenda Verda Catalana. Aquesta, entre d'altres mesures, proposa escurçar terminis i habilitar el mes d'agost perquè sigui possible tramitar expedients. Això, per la PACA, és un "risc, ja que aquesta mena de disposicions acaben repercutint en la simplificació de terminis i la disminució de garanties jurídiques, tècniques i ambientals dels projectes i en el perjudici dels drets d'informació i participació de la ciutadania i les entitats públiques i privades afectades".

L'entitat, que s'ha mostrat contrària als miniparcs que es volen implantar als municipis de l'oest de l'Anoia, assenyala que els perjudicis que ha causat "la darrera Llei Òmnibus, aprovada l'any 2011 pel Govern d'Artur Mas i les seves conseqüències en la liberalització del mercat de l'habitatge d'ús turístic, bona part de les quals encara estem patint".

Afirmen que "la transició energètica verda, no passa per una tramitació exprés dels expedients, sinó per un procés de polítiques d'equitat territorial que vetllin pel respecte i la
recuperació de la biodiversitat, la natura, el patrimoni i el paisatge, fent seguiment dels referents de les polítiques europees verdes, i per un model de producció i distribució energètica desconcentrat i distribuït allí on hi ha més població i més demanda, transparent, públic, democràtic i net".

Exigeixen que "qualsevol modificació de la normativa es faci sense perjudici del medi ambient i la democràcia participativa i atenent les demandes i els drets de la societat civil, tenint en compte els criteris dels petits municipis, que seran els més afectats en aquests expedients, i el màxim consens social i polític".


5 Comentaris

g

gibert

igualada

25 d'abril 2020.23:12h

Respondre

Sr, Ramonjoan ja veig que no sap de la missa la meitat; tinc dos familiars que saben molt bé de què va el tema, ja que un l´interessava tenir un molí a la seva explotació, però l´altre no;... Llegir més s´hauria de respectar la decisió de cada propietari i no actuar com grups mafiosos, i si no es vol un molí aprop, no trobar-se sense permís la marca d´un molí dins el jardí de casa.
Si tan ecologista és, podria optar per posar plaques solars a casa seva, o comprar-se un cotxe elèctric per mirar de contribuir mica en mica, i així mirar per l´ecologia sense trepitjar ningú i no anar contra la voluntat d´un propietari que no ho vulgui,
Li vaig posar l´exemple de la lavadora per ser fi, però esclar, vostè crec que està acostumat a ”baldufejar” els clients que el venien a visitar, i no deu entendre de quan un diu no es no,ja sigui sexualment o referent a la propietat privada!!!!
No vull entrar a discutir més, però igual que no li agradaria tenir una discoteca, o un kebbab, o un centre de massatges sexuals a sota casa seva, o porta per porta, no vulgui decidir vostè si a casa meva hi ha d´anar un molí!!!

J

JOSEPM RAMONJOAN

IGD

26 d'abril 2020.12:09h

Certament hi entenc poc de misses. Però li reitero, si les decisions socials s’ha de prendre des de l’individu la societat no funcinaria. Vosté creu que cap del habitants de l’àrea... Llegir més metropolitana de Barcelona estaria d’acord en tenir els contaminants que hi ha a la zona. Vosté creu que els habitants d’Ascó, Vandellós, etc són feliços de tenir una central nuclear al seu municipi.
Hi ha el que s’anomena el bé comú. I aquest a voltes implica un sacrifici individual assumible.
I per això li reitero la pregunta que li vinc fent des de el primer dia. PER QUÈ US OPOSEU AL MOLINS EÒLICS?, en que us perjudiquen més enllà dels temes estètics (les carreteres, les torres elèctriques, els hospitals i mil coses són desagradables estèticament quan clivellen el territori).
Li agrairia dons una resposta raonada i motivada, més enllà del no al meu jardí. I a ser possible amb to educat i sense connotacions personals, ja que lamento no saber qui és vostè tot i que sembla evident que vostè coneix la meva trajectòria.
Per cert, en una cosa si coincidim, seria bo que tots els edificis urbans adoptessin sistemes de captació d’energia (llum, aigua calenta, etc) i que quan abans millor féssim la transició cap al vehicle elèctric i potser fins i tot compartit afegiria. Per dos motius bàsics; cal salvar el planeta pels nostres fills i no tenim ”virolles” per comprar energia fòssil -sol i vent si en tenim-.
De bon rotllo, que tingui bon dia.

J

JOSEPM RAMONJOAN

IGUALADA

24 d'abril 2020.11:33h

Respondre

Senyors de la Plataforma. Lamento dir-ho però us veig com els campions del NO. Per què realment no dieu NO al ús a casa vostre de la energia eléctrica, ni dieu no a l’ús de gasolina pels... Llegir més vostres cotxes, ni dieu no al ús de traansport aeri per les vostres vacances, etc. Vaja, que no és que us preocupi el canvi climàtic.
Em pregunto doncs que voleu? Us fa rabia que el molins donin guany a la parcela del veí i no a la vostra? Em costa d’entendre. Potser caldria una redistribució del guany econòmic que generen, que fos més vinculat al municipi on és ubicat i no tant al propietari de la finca?
Estimo la natura i la gaudeixo des de la meva bici tant com puc, malgrat resideixo en zona urbana (plena de fums dels cotxes, inclòs els vostres) i mai m’han molestat els molins. Sovint i pujo i certament tampoc hi he trobat ocell morts a la vora. Soroll? potser en dies de fort vent i molt suportable (més que el que fan els cotxes al peu de la meva finestra o la gent quan va al mercat)
No us entenc, si us plau, expliqueu-m’ho. Gràcies.

G

Gibert

Igualada

24 d'abril 2020.22:47h

Sr ramonjoan perquè no li posen a casa seva.
Amb això Vull dir que cadascú a casa seva pot i ha de decidir si vol un parc o no. O vostè Li semblaria bé que la veína del 3er vingués a... Llegir més rentar la roba a cada seva, això si tranquil Li pagarà un euret cada cop!
Es nota que la jubilación deu atrofiar....

J

JOSEPM RAMONJOAN

IGD

25 d'abril 2020.11:12h

Bon dia Sr Gibert,
És això precisament del que em lamento. Què vol dir ”casa seva”? Probablement vosté usa electricitat d’origen nuclear (aprox 30%) i que jo sàpiga les centrals... Llegir més són a Ascó i Vandellós, potser vosté és d’allà però penso que és més de la ”comarca” que de fora.
Som social i compartim, en funció de múltiples variables contribuim de forma difererent. Els molins eòlics han d’instalar-se on són eficients. I per tant s’ha de fer els estudis necessaris, que inclouen el grau de molèsties assumibles per veïnatge. I això és el que preguntava, per què us molesten els molins? Per la seva resposta, Sr Gibert, queda clar que vosté preferiria una nuclear a qualsevol lloc, lluny de casa seva. Dons jo no.
Referit al ”rentar la roba a casa”, obvi que les persones han de tenir un espai privat. Les torres eòliques segur que no les hi ficaran dins casa seva, estigui tranquil.
Una abraçada,

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.