TORNAR

Agermanament Igualada - Nueva Esperanza, 25 anys de feina a El Salvador

#IgualadaOctubreSolidari

societat
Dimecres, 21 octubre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L’Associació d’Agermanament Igualada – Nueva Esperanza fa més de 25 anys que gestiona els projectes i la relació que donen sentit al protocol d’agermanament que es va signar el 1993 entre la ciutat d’Igualada i la comunitat rural de Nueva Esperanza, a El Salvador (centreamèrica).

Durant aquest temps, l’Associació d’Agermanament Igualada-Nueva Esperanza ha dut a terme diferents projectes a la zona (arranjament de carrers, construcció d’una aula polivalent de l’institut, finançament de beques universitàries, recuperació de la memòria històrica a través de documentals...). També  ha realitzat diferents accions de sensibilització a casa nostra de la realitat d’El Salvador, la situació de desigualtat existent entre els països del sud i els països dels nord, i les causes que les provoquen.

Des del 2003 col·labora en el projecte Música para la esperanza, finançat conjuntament amb dues entitats d’Anglaterra. Aquest projecte no només té com a objectiu recuperar el folklore salvadoreny encara existent i fomentar la cultura, sinó que sobretot pretén utilitzar la música com un mitjà de cohesió entre els joves, particularment entre els qui han deixat els estudis i es troben més desvinculats de les seves comunitats. Cal tenir en compte que la situació d’aquests joves és particularment difícil per la manca d’expectatives de futur i feina, l’alcoholisme i, sobretot en els darrers anys, la penetració de les anomenades maras (bandes juvenils) a la zona pròxima a la comunitat de Nueva Esperanza, a la zona del Bajo Lempa. En aquest sentit, el projecte ha esdevingut una eina per fer front al problema de les maras i aconseguir reconduir alguns dels joves de les comunitats.

L’any 2017, fruit de la situació de violència que viu el país a causa de les maras, neixen noves situacions de vulnerabilitat que impulsen la cooperació amb el Centre Escolar de la Comunitat de Nueva Esperanza per tal d’engegar un programa d’atenció psicològica a infants i joves en situació de vulnerabilitat.

Aquest nou projecte s’incorpora al ja existent de música, de manera que arriba a altres infants i joves de la zona del Bajo Lempa, per donar suport a aquelles carències de salut emocional moltes vegades provocades per la pèrdua directe de familiars propers. És aquesta voluntat de treball emocional i psicològic la que garanteix un factor de protecció per aquests infants i joves i els permet ser més resilients per afrontar les adversitats del dia a dia, i en especial, la violència provocada per les bandes armades juvenils (maras).

Per col·laborar-hi: igualada.ne@gmail.com

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.