TORNAR

Aigua de Rigat presenta un llibre sobre la història centenària de la companyia

societat
Dimecres, 13 desembre 2023. 12:48. Redacció AnoiaDiari.

Aigua de Rigat ha presentat aquest dimarts al vespre el seu propi llibre biogràfic, Aigua de Regidor de Promoció Cultural i Relacions Institucionals de l'Ajuntament d'Igualada, Pere Camps, consellera de Cultura i Transparència del Consell Comarcal de l'Anoia, Àngels Lorés, alcalde d'Igualada, Marc Castells, directora de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, Marta Vives, autor del llibre, historiador i professor de la Universitat de Barcelona, Miquel Gutiérrez-Poch, gerent d'Aigua de Rigat, Francesc Giralt, tercera tinent d'alcalde, regidora d'Urbanisme, Governació i Talent de l'Ajuntament d'Igualada, Carlota Carner, i regidor de Sostenibilitat i Mobilitat de l'Ajuntament d'Igualada, Miquel Vives (d'esquerra a dreta).Rigat (1923-2023) - Aigua i Progrés. Una obra que recull la història centenària de la companyia, escrita de la mà de Miquel Gutiérrez-Poch, historiador i professor de la Universitat de Barcelona, i publicada per l'equip d'edicions de la Universitat de Lleida.

El llibre és un passeig per la trajectòria de la companyia, fundada a Igualada per l'enginyer Ròmul Gavarró l'11 de juny de 1923, i tot un homenatge al seu compromís al servei de l'aigua, la preservació dels recursos i les persones. Un text documentat, acompanyat d'imatges històriques, que narra com van ser els orígens d'Aigua de Rigat, la seva contribució en la recuperació econòmica, demogràfica i social d'Igualada a inicis del segle XX, i el procés d'adaptació que aquesta companyia ha fet per tal d'abordar els reptes que planteja la gestió de l'aigua.

Així ho ha exposat l'autor del llibre durant la seva presentació, celebrada ahir al vespre a l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, i conduïda per la seva directora, Marta Vives. I així ho avala Marc Castells, alcalde d'Igualada en el pròleg del llibre: "Un segle de trajectòria, d'innovació i de creixement que ha anat de bracet amb el desenvolupament i la història d'aquest territori i de les seves persones. Llegir la història d'Aigua de Rigat és, doncs, llegir una part d'història d'Igualada i dDirectora de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, Marta Vives, i autor del llibre, historiador i professor de la Universitat de Barcelona, Miquel Gutiérrez-Poch.el seu entorn".

Un relat centenari elaborat en poc més d'un any
Per en Miquel Gutiérrez-Poch, l'obra ha estat un veritable treball de recerca, des del primer contacte realitzat el febrer de 2022 fins a tenir escrita l'obra completa a finals de juny del 2023. Un treball de poc més d'un any en el qual l'autor destaca l'etapa inicial de buidatge d'articles de premsa d'Aigua de Rigat, publicats entre els anys vint i els anys cinquanta, la investigació en profunditat arrencada el setembre del 2022 amb consultes al fons de l'arxiu de la companyia i a l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, i la recollida d'història oral basada en els testimonis reals d'antics treballadors.

En aquest temps, Miquel Gutiérrez-Poch ha combinat aquesta tasca de documentació amb l'escriptura del llibre, amb el contratemps que li ha suposat el fet de no tenir localitzat fins al juny del 2023 un fons històric trobat a La Pobla de Claramunt. "Va ser mitjançant el testimoni d'un treballador que vaig saber de l'existència d'aquest fons el passat mes de juny, quan ja tenia tota la narrativa gairebé acabada. Una informació que he pogut incorporar al relat històric, tot i que l'idoni hagués estat tenir aquesta documentació localitzada des d'un bon inici", assenyala Gutiérrez-Poch.

Un testimoni de la dedicació de generacions de treballadors i treballadores
El gerent d'Aigua de Rigat, Francesc Giralt, ha agraït durant l'acte de presentació del llibre la gran feina de reGerent d'Aigua de Rigat, Francesc Giralt, i directora de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, Marta Vives.cerca i redacció de Miquel Gutiérrez-Poch en l'elaboració del relat centenari de la companyia, i la tasca dels editors que li han donat forma. "Que aquest llibre ens inspiri per a seguir construint un llegat durador i fer-ho amb la mateixa determinació que avui ens ha portat fins aquí", ha destacat Giralt. I, en aquest sentit, ha afegit: "Aquest llibre que tenim avui davant nostre no només és una recopilació d'esdeveniments passats, fites assolides i reptes superats. És un testimoni de la dedicació incansable de generacions de treballadors i treballadores, socis i sòcies i usuaris i usuàries que han contribuït a donar forma al que avui és Aigua de Rigat".

Un compromís al qual, Marc Castells, alcalde d'Igualada, també ha fet referència en la cloenda de l'acte: "Em fa sentir orgullós pertànyer en aquesta empresa. Estem molt orgullosos de ser socis d'una de les empreses més eficients del país, que quan li proposes un repte el sap encarar. I ha assenyalat: "I avui gràcies a la documentació que es troba compilada en aquest llibre, vull agrair també a la Universitat de Lleida i a la seva editorial la potència del document, que és magnífic. I ja us dic ara, aquí crec que hi ha moltes persones que són amants de la història, però els qui tenim a més a més inoculat el virus de l'igualadisme, aquest llibre no pot faltar a les nostres biblioteques".

Cessió gratuïta del fons documental de la companyia a la ciutat
Finalment, en el marc de la presentació del llibre del centenari d'Aigua de Rigat, ha tingut lloc l'anunci de la cessió de tot el fons documental de la companyia a la ciutat. El gerent d'Aigua de Rigat, Francesc Giralt, ha protagonitzat l'entrega del primer volum de les Actes del Consell d'Administració de l'empresa a Marta Vives, directora de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, com a símbol de tot el fons documental, que agrupa llibres d'actes del Consell d'Administració, expedients tècnics, memòries anuals, comptabilitat, i també fotografies antigues.

Amb aquesta cessió, des d'Aigua de Rigat es garanteix la conservació de la documentació en condicions òptimes i també la difusió i l'accés a la ciutadania. Així mateix, el destí final del llibre Aigua de Rigat (1923-2023) - Aigua i Progrés no ha estat posar-lo a la venda, sinó que es troba a disposició per a consultes acadèmiques a la biblioteca Jaume Porta del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida, i en format digital al repositori oficial de la mateixa universitat.


1 Comentaris

I

Isabel Martínez

14 de desembre 2023.07:17h

Respondre

On es pot aconseguir aquest llibre?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.