//Plugins sense CDN ?>
Segons el col·lectiu Aigua és Vida Anoia, la nova auditoria realitzada per la Diputació de Barcelona, presidida per l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, "dóna llum verda a la municipalització del servei".
"La gestió pública a Igualada no és només possible, sinó també viable" va manifestar Jaume Xaus, membre de la plataforma Aigua és Vida Anoia durant la presentació de les valoracions realitzades per la plataforma ecologista a partir que la Diputació de Barcelona hagi fet públiques les dades de la darrera auditoria sobre el servei.
Xaus també va destacar que "Igualada es troba en una situació irregular perquè no existeix contracte de concessió del servei d'aigua, motiu pel qual l'estudi jurídic realitzat per la Diputació de Barcelona afirma que, com que no es disposa de contracte que fixi el termini de durada mínim, l’Ajuntament d’Igualada pot rescatar el servei en qualsevol moment sense que l'empresa tingui cap dret a indemnització”. En aquest sentit, va argumentar que “l'estudi jurídic confirma que l'Ajuntament d'Igualada haurà d’indemnitzar les amortitzacions que es trobin pendents, i en tant que el 31'54% del total de l'empresa d'Aigua de Rigat és del consistori d'Igualada, la xifra d'1'5 milions d'euros podria reduir-se”.
La plataforma va remarcar que “l'estudi jurídic fa un apunt sobre la poca transparència de la gestió privada, fent que la gestió privada sigui poc democràtica, quelcom contrari a la gestió pública on la transparència i la participació ciutadana són un actiu”. En aquest sentit, Jaume Xaus va argumentar que “l'auditoria jurídica afirma que no existeixen dades objectives que mostrin una diferència rellevant en l’eficiència de la gestió pública i la privada, però en canvi sí que assenyala que els preus del servei de l'aigua de la gestió privada són generalment superiors als de la gestió pública en la mesura en què s’imputen els beneficis”, afegint que “Aigua de Rigat té uns beneficis anuals de mig milió d'euros, dades que mostren que el servei no és deficitari, motiu pel qual no existeixen raons objectives per privatitzar el servei”.
Des d'Aigua és vida Anoia van denunciar que, un any després que des de la plataforma es demanés a l'Ajuntament d'Igualada "que valorés el total de les seves accions a la companyia Aigua de Rigat per tal d'intentar vendre-les i així començar el procés de regularització del servei, l'Ajuntament no ha fet els passos, però l'auditoria jurídica realitzada per la Diputació de Barcelona assenyala que aquest és el camí que ha de prendre el consistori igualadí”. En aquest sentit, “l'auditoria assenyala que l'empresa Aigua de Rigat hauria d'indemnitzar a l'Ajuntament d'Igualada, per tal d'assolir el 31,54% que aquesta posseeix, i així deixar de formar part de l'empresa, amb l'objectiu de deixar d'intervenir en altres municipis, quelcom que, segons l'estudi jurídic, no té gaire sentit administrativament” expliquen els representants d'Aigua és vida. A banda, Alfonsa Santiesteban ha explicat que l'auditoria també confirma la possibilitat de la subrogació dels treballadors d'Aigua de Rigat ja que assegura que “la subrogació laboral és un dret dels treballadors que es contempla a l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors i al principi constitucional, quedant exclosos el personal directiu, gerents i treballadors el contracte dels quals no el vinculi exclusivament al servei o a l’activitat que es transmet”.
Finalment, la plataforma ecologista, formada per diferents col·lectius, entitats i sindicats de la comarca, va remarcar "la necessitat de municipalitzar el servei d'aigua i fer-ho mitjançant la gestió pública per interès ecològic de la comarca". En aquest sentit, Jaume Fons va explicar que “l'estat de l'aqüífer Carme-Capellades es troba des de fa molt de temps en molt mal estat i necessita una decisió política immediata”. Aigua és vida Anoia argumenta que “la connexió a ATLL per part d'Igualada és una necessitat actual per a l'aqüífer Carme-Capellades ja que la capital anoienca és la que més aigua n'extreu i si encara no ha estat possible la connexió és perquè no hi ha un acord entre els diferents consistoris de la comarca”. “El motiu de la manca d'acord entre els ajuntaments de la comarca és polític, entre d'altres raons, que la connexió a ATLL encarirà el rebut de l'aigua i aquest augment no el vol assumir cap govern perquè no és políticament correcte” ha explicat Jaume Fons. És per aquest motiu que des d'Aigua és vida Anoia considera que “la gestió pública del servei d'aigua a Igualada pot contribuir a solucionar el problema de l'aqüífer ja que l'eliminació dels beneficis actuals d'Aigua de Rigat en passar de gestió privada a pública potser podria reduir l'augment inevitable del rebut per connectar-se a ATLL”.