TORNAR
PUBLICITAT

Si s'aixeca el peu de l'accelerador mai s'arriba a la destinació

societat
Dimecres, 26 maig 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que estem encara molt lluny d'aconseguir complir l'objectiu de reduir fins a la meitat les bosses de plàstic d'un sol ús. Aquesta era la fita que s'havia marcat per a aquest 2010, i fa uns mesos fins i tot semblava que anàvem per bon camí, quan s'engegaven amb empenta algunes iniciatives amb aquest objectiu. El globus, però, s'està tornant a desinflar. Deixarem que la bufera invertida s'escoli ara per les clivelles que no hem sabut tapar?

Prohibir-ne la distribució gratuïta sembla, ara mateix, l'única manera viable per redreçar aquesta tendència que teníem ben encarada. Des de diverses organitzacions ecologistes també s'apunta que aquesta es presenta com l'única via per aconseguir-ho: quan hi ha objectius ambientals en joc, els acords voluntaris acaben sent insuficients. Només quan fan que et rasquis la butxaca és quan hom s'adona del valor que té qualsevol element; i les bosses no en són una excepció. S'havia fet ja, fa un temps, en la majoria dels centres comercials, però sembla que la reacció més aviat repulsiva de la gent i sobretot la consegüent alerta que aquesta ha despertat en els empresaris (esquivant la possibilitat de veure trontollar el negoci, en detriment del benefici que es pugui obtenir sobre el medi ambient), ha provocat que alguns es fessin enrere.

Sí, normalment hem sentit a dir que només si optem per aixecar el peu de l'accelerador tenim la garantia d'arribar sans i estalvis a la destinació prevista. És ben bé així quan parlem de mobilitat i tenim algun vehicle sota el nostre control. Però podem directament invertir el sentit de la frase quan ens referim a aquells projectes que necessiten una persistència i la dedicació d'una atenció constant per fer-los arribar a bon port. Per assolir l'èxit, per arribar al punt desitjat, no es pot aixecar en cap moment el peu de l'accelerador. Així, si les grans distribuïdores es fan enrere, frenen de cop tot l'èxit que s'hagi pogut obtenir fins ara. I seria una veritable llàstima. Tot l'esforç quedaria en res. És clar que potser comença a ser l'hora que fem bandera d'aquest seny que sovint se'ns atribueix i, amb un gest de responsabilitat i al mateix temps de respecte cap al medi ambient, podem ser nosaltres a títol individual els qui comencem a prendre la iniciativa.

Així, al marge de si els comerços decideixen cobrar les bosses en passar per la caixa, evitem agafar-les gràcies a qualsevol de les alternatives reutilitzables que tenim a disposició (ja siguin bosses de roba, els tradicionals 'carrets', cistelles, caixes o qualsevol estri per l'estil, totes elles opcions realment ecològiques). Només hem de pensar a agafar-les en sortir a comprar (com ja fa una part de la població, tot sigui dit!). Però fem que aquest percentatge no sigui testimonial; capgirem la tendència i fem que l'ús de bosses d'un sol ús es vegi limitada a escasses situacions d'oblit, per sortir algun dia puntual del pas. I si pot ser, que aquella col·laboració que havien ofert les grans empreses distribuïdores torni a fer-se ben evident. Mai serà sobrera. Com ha de ser: treball conjunt per a una mateixa finalitat. Altres països ens passen la mà per la cara en aquest sentit. Però mai és tard per intentar posar-nos a la seva alçada.

Oriol Solà i Prat


5 Comentaris

C

CRIS

31 de maig 2010.16:03h

Respondre

No oblidem, Sandra, q les bosses d plàstic no deixen de ser 1 manera q els supermercats tenen d fer publicitat. Nosaltres passejant pel carrer amb la seva bossa els anem promocionant. X aixo els... Llegir més costa tan poc regalarles. Segur q es la forma de publicitat q els surt +barata.

S

Sandra

Vilanova del Camí

30 de maig 2010.00:50h

Respondre

A mi me duele la boca de ir diciendo todo el dia: No me pongas bolsa, porfavor. Y encima les sienta mal. Pero si no quiero bolsa, ¿porque me la tengo que quedar? Hay muchos sitios que te dan la... Llegir més bolsa para quedar bien, bueno pues que cuesta una bolsa, 5 céntimos, pues que lo rebajen del precio del producto, 5+5+5+5 al cabo del dia, suelo ahorrarme unas 6 bolsas, 6 bolsas menos, y yo tendria un poco mas en mi bolsillo. Y una cosa, no cuesta tanto llevar bolsas plegadas en el bolso, que si todos pusiéramos de nuestra parte, seria otro cantar.

C

CRIS

27 de maig 2010.13:17h

Respondre

He llegit que les bosses biodegradables tampoc son una bona solució, xq en lloc d fer servir petroli x construir-les es fan servir altres cultius com la patata i el blat de moro. Es recorre a un... Llegir més altre tipo de recursos naturals, però aquests tampoc son infinits. Nomes es trasllada el problema d’un cantó a l’altre.

P

PATRÍCIA

26 de maig 2010.22:08h

Respondre

ÉS LAMENTABLE QUE SI NO ÉS A TRAVÉS DE SANCIONS NO SIGUEM CAPAÇOS DE PRDENDRE DETERMINADES MESURES I ACTITUDS QUE PERMETIN RESPECTAR EL NOSTRE ENTORN. NO SÉ SI N’APRENDREM MAI

M

Marisol

Igualada

26 de maig 2010.08:00h

Respondre

Els que fa anys que no agafem bossa als comerços ens trobem amb la poca col.laboració dels mateixos comerços. I encara que siguis client habitual i sempre repeteixeis la mateixa cançó (”no... Llegir més vull bossa si us plau”) , no entenc per què encara et miren de manera sorpresa, o fins i tot intenten que marxis amb la bossa. És un misteri, com el fet que hi ha persones que agafen bossa per una petita cosa que els cap perfectament dins la bossa de mà que porten. Com diu l’Oriol, tinguem esperances però al ritme que va la nostra societat ho veig complicat. Són decisions personals`.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.