TORNAR

L'Ajuntament de Montbui afirma que s'actuarà immediatament al talús

No hi ha perill per als veïns de la zona, segons fonts pròximes

societat
Dilluns, 21 setembre 2015. 17:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La segona esllavissada del mur d'escullera que s'estava construint al talús del Barri del Pi ha sorprès el matí d'aquest dilluns a diverses persones que rondaven pel carrer del Rec, al riu Anoia. Malgrat la nova esllavissada, fonts pròximes al govern afirmen que la situació està controlada i que s'hi intervindrà en breu.

Deu dies després de la primera esllavissada al mur del Barri del Pi, quan ja finalitzava l'obra, aquest dilluns es produïa un segon despreniment. L'efecte era ben visible. El volum de l'esllavissada era similar al dia 11 i encara minuts després, pel nou esvoranc, es veien fils de sorra desprenent-se. De tota manera, fonts pròximes a l'Ajuntament han afirmat que "la situació està sota control" i que en qüestió d'hores els equips més potents de l'empresa actuaran en aquell punt per consolidar la part esquerra amb formigó. Després del dia 11, ja s'havia intervingut amb formigó per assegurar el talús.

La part derruïda, vista des de dalt, al Barri del PiDurant la comissió informativa d'aquest dilluns al migdia, l'oposició ha conegut de primera mà la situació al talús. Per bé que hi podrien haver algunes esllavissades més, el govern ha remarcat que la situació està sota control i que ja hi havia programades intervencions. Només degut a l'aturada del cap de setmana s'ha deixat d'injectar formigó al talús. El govern hauria afirmat que "no hi ha cap perill per als veïns".


3 Comentaris

P

Pepito

Santa Margarida de Montbui

23 de setembre 2015.00:10h

Respondre

600.000 construir + import de desfer + import de tornar a projectar i tornar a construir (posem 1.000.000, que és poc?) 450€ per família de Montbui + interessos.
Alternativa ”pegat” - No fer... Llegir més passar la ronda de la riera per sota el Mur - posar tanques de plàstic a les cases de la vora. Creuar el dits perquè aguanti la legislatura.
Cal responsabilitat tècnica, responsabilitat administrativa i responsabilitat política.

Es tracta d’un problema de seguretat, no només per Montbui.

P

Pau

Montbui

22 de setembre 2015.02:06h

Respondre

Enric no cal que et preocupis per la patologia de l’escullera, la patologia tothom sap quina és...

Montbui te un Alcalde imputat i investigat per l’oficina antifrau juntament amb... Llegir més l’Arquitecte municipal per frau urbanístic de l’empresa on treballa un dels seus regidors RIVISA, i per apropiació i malversació de diners públics...

enric-s

Enric S.

Igualada

22 de setembre 2015.00:18h

Respondre

He estudiat patologies d’esculleres. He calculat bastants, i sé de que parlo. Apuntaré algunes idees en la meva modesta opinió:
A-) Per començar, per esculleres de més de 5 m d’alçada en... Llegir més coronació hem de tenir amples de 2 a 2,5 m com a mínim.
Emoticono glasses
Es recomanable no fer esculleres de més de 8-9 m d’alçada i, si es fan, cal fer-les amb molta cura., fent un anàlisis de estabilitat local pel mur d’escullera i un anàlisis d’estabilitat global per tot el cos del mur.
C-) Per una alçada de 14 m, per fer una escullera tan vertical com la feta els càlculs que recomana l’experiència són de 3,5 m mínim en coronació si el terreny contingut és decent i de 4,5 m si no ho és, el qual dona aproximadament un factor de seguretat de 1,5 m, suficient quan no hi ha càrregues adicional. Com hi han edificis propers el factor de seguretat hauria d’esser de 2m com a mínim, el qual ens porta a un mnínim de 4m en coronació per terreny bo i 4,0 m en terreny dolent. Tots aquests valors, com l’escullera ha de tenir una inclinació mínima i sempre és més inclinada per davant que per darrera augmenten, considerablement en la base de l’escullera segons la relació b=a+(H/10) on H és l’alçària de l’escullera i a és l’ample de coronació. Si algú té curiositat de veure si l’escullera està ben dimensionada, només té que agafar una cinta mètrica i mesurar a sota. Si no vol estar massa estona perquè li tingui respecte, només cal comptar els passos.
D-) Cal fer un anàlisi geotècnic acurat per veure si el terreny es ”bo” o és ”dolent”. Com a mínim 1 assaig de tall amb una mostra en coronació i l’altre a la base (al llarg de l’escullera: jo opino cada 25 m perquè hi han cases; un tècnic menys exigent ho faria cada 50-75 m).
E-) Diuen que la pedra és granítica. A qui vulgui comprovar-ho només li cal agafar una mostra d’un pam de roca, netejar-la amb aigua i tirar-li unes gotes de ”salfuman” (ClH dissolt); si no bull, potser que sigui granítica. Si bull, és una ”calcària vulgaris”.
F-) Cal que l’escullera tingui un fonament d’escullera FORMIGONAT. Aquest fonament s’ha de dimensionar perquè transmeti al terreny una tensió que no el faci patir. Sovint la gent pensa que el terreny ho aguanta tot, i AIXÒ NO ÉS CERT. El fonament ha de tenir una inclinació cap avall de 1/3. Per tant, si davant tingués 1,00 m de fondària, al darrera hauria de tenir mínim 3,00 m.
G-) Cal fer un drenatge darrera de l’escullera amb grava a tot el darrera de l’escullera col.locada al damunt d’un geotèxtil i amb tub de recollida foradat al llarg de tota l’escullera en la part inferior. Si no hi veieu grava, ni tub, ni geotèxtil ”fotuda la hemus” perquè qualsevol pluja la pot desestabilitzar en un, dos dies o una setmana, o més (depenent de la permeabilitat del terreny que també és important obtindre-la d’un assaig geotècnic)......
H-) S’ha d’assegurar bé que el disseny es correcte, perquè un cop hem tocat el talús natural el desestabilitzem. Es a dir, ara, amb l’escullera caiguda, el talús, que s’ha descomprimit fent els treballs, és més inestable.....
Aquests són alguns trets. Hi ha d’altres. Si no podem complir les condicions mínimes ens hem d’oblidar de les escolleres, per això no se solen fer tan altes....
Ho escric amb ànim constructiu. No soc competència de l’Ajuntament, ni de la constructora, ni dels que hagin fet el projecte. Els meus darrers projectes d’esculleres els he fet a 12000 km d’aquí.
Hi han solucions, però qualsevol solució ara passa per fer una escullera com cal al davant o desmuntar l’escullera i fer-la bé, però són remeis de compromís. La solució bona passa per millorar el terreny, però evidentment, no val quatre duros.
No dic que sigui el cas, però moltes vegades això ho saben els tècnics, però si no fan el que els polítics volen, els tracten a ”penjar un burro”. I si no, els acomiaden o no els contracten....No cal dir que la majoria dels polítics saben d’esculleres el que jo sé d’art xinès.....
Que cadascú obtingui les seves conclusions.....

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.