//Plugins sense CDN ?>
El batlle de Sant Martí de Tous, David Alquézar, després de reunir-se amb representants de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, les alcaldies i representants de l’associació de propietaris forestals Miralles-Queralt i de la Federació Boscat, grups polítics del municipi i l’ADF de Tous, ha fet balanç de l'incendi que va cremar prop de 1.700 hectàrees a les comarques a la Conca de Barberà i, principalment, a l'Anoia.
Des de l'Ajuntament de Sant Martí de Tous han assenyalat que aquestes trobades "han servit per posar fil a l'agulla a les primeres actuacions a la zona, previstes per aquesta tardor, i que han de permetre recuperar el territori afectat i sobretot protegir la serra davant nous incendis." En aquest sentit, el batlle David Alquézar ha explicat que "conjuntament amb el suport econòmic i tècnic de les administracions superiors aconseguirem recuperar l'entorn natural del municipi i fer-lo menys vulnerable a nous incendis".
Actualment el foc està controlat i diverses dotacions van vigilància en el perímetre de la zona cremada, unes 1.700 hectàrees. Des de l'ajuntament touenc assenyalen que "amb tota probabilitat serà considerat extingit pels Bombers de la Generalitat de Catalunya en les hores vinents, després de gairebé dues setmanes del seu inici." Tanmateix, demanen a la ciutadania "màxima prudència", "demanem que qui vagi a veure la zona cremada no surti dels camins, no vagin per corriols i que no trepitgin bosc, s'està estudiant com actuar-hi". Les condicions meteorològiques segueixen sent molt favorables pel foc i la situació de sequera és greu. En aquest sentit, el tinent d'alcalde Pau Mir ha apuntat que "no es preveuen precipitacions, com a mínim, els pròxims 15 dies i això, sumat a les condicions meteorològiques, ens preocupa".
Agraïments
L'Ajuntament de Tous vol fer un agraïment públic "a tot el poble per seguir les consignes en tot moment, i especialment al voluntariat per la seva predisposició i feina, al Movi per oferir les seves instal·lacions, a Creu Roja per la seva assistència, a CatSalut pels seus serveis, als comerços de Tous per la seva resposta, a totes les ADF que can venir, i especialment a la de Tous per deixar-s'hi la pell, a Bombers per la seva professionalitat i perseverança, i als pagesos, als de Tous i als que van venir d'altres llocs, que incansablement van estar llaurant i movent aigua contribuint de manera essencial a no deixar avançar el foc més del que va fer. Gràcies a la implicació de tots i totes Tous va fer front a una de les situacions més difícils dels darrers temps."
Eduard Ruiz
Igualada
10 d'agost 2021.08:54h
EL PROBLEMA DELS INCENDIS FORESTALS, ÉS REPETEIX MASSA SOVINT I LA CLASSE POLÍTICA (LOCAL, COMARCAL, VEGUERIAL, NACIONAL .... ) QUE ENS GOVERNA NO DONA SOLUCIÓ.
El que estigui passant ... Llegir més amb efectes més devastadors en Grècia, Turquia, California, no és cap consol. Però és una avís (un més, i van molts) de que “estem jugant amb foc” (i no és una simple exprexssió)
Ens parlen ara de recuperació, prudència de la ciutadania, que “Déu vulgui” (i aquesta sí és una expressió) que plogui ... però NO S’AFRONTA LA CAUSA PRINCIPAL LA L’ESTAT DELS BOSCOS, I LES MESURES DE PREVENCIÓ ADIENTS.
Com he repetit en anteriors ocasions, el gran problema no és el desencadenant, com una guspira accidental de un vehicle (que fàcilment es pot donar), si no l’estat dels vorals, i particularment els boscos, amb un sotabosc abundant, sec, que facilita la ràpida propagació del foc fins a límits inabastables d’extingir, causant grans pèrdues (forestals, agrícoles, ramaderes, i en ocasions personals, ferits i fins i tot morts) a banda del recursos de prevenció i extinció disposats.
Crec que si molts propietaris no poden tenir nets els boscos i explotacions, o bé els cedeixen al municipi o comarca, o signen uns convenis de cessió durant anys, al tractar-se de un bé (paisagístic, mediambiental, lúdic) en benefici de la comunitat, que cal preservar.
Com exemple proper, el conveni pel Teatre de l’Ateneu (ara Municipal) de l’Ajuntament d’Igualada, durant 75 anys crec recordar (en aquell moment era regidor en l’oposició, però els 3 grups municipals vàrem estar plenament d’acord), perquè l’Ateneu Igualadí no podia fer front econòmicament a les mesures de contra-incendis i seguretat en general que calia, i que es van posar en evidència tras el greu incendi de la discoteca Alcalà en Madrid, amb més de 80 morts, l’any 1983). Es va fer una inversió per mantenir obert el teatre, de la qual hem gaudit i continuarem gaudint