//Plugins sense CDN ?>
A l'estiu, tots busquem relaxar-nos i gaudir del temps lliure amb els nostres amics i familiars. Trobem a tot arreu, milers d'anuncis de viatges increïbles, però moltes vegades ens agradaria una manera més personalitzada de viatjar. Per sort, alguns emprenedors, al llarg del temps han desenvolupat iniciatives perquè tothom pugui viatjar d'una manera alternativa i més lliure, a part d'econòmica. Molts igualadins i igualadines s'han afegit a aquesta iniciativa i ofereixen habitatge i activitats dins la ciutat, comarca o, fins i tot, província. Avui parlem de tres opcions amb les quals qualsevol persona pot gaudir d'un viatge proper a un baix cost.
BLANCA LINARES
Couchsurfing va sorgir l'any 2004 com una organització sense ànim de lucre, un estudiant americà que posseïa bitllets d'avió a Islàndia va dedicar-se a recopilar centenars de correus d'estudiants islandesos i va ser l'any 2011, que gràcies a la polèmica causada i l'èxit entre viatgers, el projecte va esdevenir una empresa. El lloc web proporciona una plataforma perquè els seus membres "surfegin el sofà" de l'amfitrió que els allotja a la seva casa quan viatgen, allotjar viatgers o organitzar i participar en activitats. Participar-hi és senzill, només cal que creïs un perfil amb tota la informació possible, i si pot ser, en anglès per tal de poder rebre més sol·licituds, també has de ficar fotografies del lloc que ofereixes per al visitant o als visitants. De fet, si tens ganes que la gent conegui la teva ciutat o comarca, pots oferir activitats com visites a la ciutat i/o llocs d'interès turístic. Pots enviar sol·licituds a qualsevol persona registrada a la pàgina i només has d'esperar resposta per confirmar la possibilitat d'allotjar-te.
Airbnb va ser un projecte que dos estudiants de disseny van emprendre l'any 2008 per tal de poder pagar el lloguer d'aquell mes, la seva idea era simple i pràctica, utilitzar l'espai inocupat per oferir hospitalitat a canvi d'un ajut econòmic. A la ciutat on estudiaven van celebrar un gran esdeveniment de moda, els hotels van quedar plens, i doncs van veure la gran oportunitat que se'ls hi presentava, van emprendre el projecte, i a poc a poc, la gent s'hi va anar sumant fins a crear la gran comunitat actual. A l'igual que altres webs d'aquest caire, només has de crear el teu perfil amb tota la informació possible i fotografies sobre el lloc que ofereixes per al viatger. També pots triar la destinació i l'amfitrió que t'agradaria que t'acollís, només cal que puguin acollir-te i acceptin la teva sol·licitud. També pots oferir activitats relacionades amb la teva ciutat o comarca, i fins i tot, província.
Intervac va sorgir a principis del 1950 gràcies a un grup de professors amb moltes vacances i buscant formes de viatjar internacionalment per pocs diners. Després d'alguns intercanvis, es van adonar que viure uns a casa d'uns altres era fantàstic per conrear amistats internacionals. El concepte va anar evolucionant des de llavors. Al principi només hi participaven socis. Van veure que la iniciativa afavoria a tothom qui hi participés, i va ser així, com el 1953 van decidir fer-ne de la seva idea una empresa perquè tothom pogués gaudir-ne. Per poder gaudir d'un intercanvi només has de crear un perfil amb tota la informació possible referent a tu i els teus acompanyants, en cas que n'hi hagi. La web s'encarrega de buscar-te un candidat perfecte per un intercanvi segur i còmode dins el país o regió que hagis triat, a més, l'intercanvi pot ser simultani o no.
Tant 'airbnb', com 'couchsurfing', com 'intervac', hi han contribuït al turisme pel que fa a Igualada, ja que a 'airbnb' trobem més de 160.000.000 persones inscrites disposades a rebre gent arreu del món, també hi trobem més de 65.000 ciutats i més de 191 països on és possible viatjar, hi ha unes 20 persones inscrites a l'Anoia i unes 16 a Igualada. En l'empresa 'couchsurfing' trobem aproximadament 4.000.000 persones, unes 553 a l'Anoia, més de la meitat de gent que pertany a aquesta plataforma es troba entre els 18 i els 29 anys, tot i així, trobem gent de totes les edats. En l'empresa 'intervac' hi trobem més de 12.000 persones inscrites, i unes 6 a Igualada, a més, aquesta empresa consta d'un representant per a cada país per poder fer l'estança del turista més còmode i especialitzada. Aquestes dades esmentades anteriorment expressen clarament l'acolliment que la població igualadina ofereix als turistes interessats en la nostra cultura. El millor no només és la varietat d'opcions que trobem per fer un viatge d'aquest caire, sinó la seguretat que aquestes webs proporcionen als seus participants i l'oportunitat de conèixer una nova cultura d'una manera molt més propera i personalitzada. De fet, el nombre de viatgers que trien aquesta mena de viatges alternatius va creixent conforme el pas del temps, i pels comentaris i experiències sembla que aquest nombre seguirà creixent.
Testimonis
Per tal d'entendre millor el funcionament i comprovar la fiabilitat i l'hospitalitat que es mou entre aquests dos projectes emprenedors, hem decidit preguntar als igualadins quina és la seva experiència dins aquestes webs. A Igualada els complexos hotelers no són el punt fort, per això igualadins i igualadines han acollit turistes de diferents països, i tots coincideixen en el fet que l'experiència és més que positiva, les expectatives queden clarament superades escoltant el testimoni dels participants en aquest moviment. El Sergi va acollir al seu habitatge un noi anglès que havia de jugar un torneig de tenis a Montbui, li van deixar una bicicleta perquè pogués assistir a tots els entrenaments i partits, la mare del nen va quedar molt satisfeta amb el tracte que li havien proporcionat al seu fill. També van acollir un noi que estava aquí per treballar al REC, i l'últim dia la mare de la família acollidora va fer-li de mare al viatger també i va netejar-li els pantalons de grassa que hi havia al magatzem. El Robert ens explica que gràcies a 'couchsurfing' ha conegut diferents cultures arreu d'Europa d'una manera molt més propera i real. Diu que tant dels viatges que ha fet, com dels viatgers que ha rebut s'ha emportat una grata experiència. La Carola ens dóna una genial idea per un recorregut per Europa de manera improvisada a l'estiu, demanes estança a un país i des d'allà en demanes a un altre que et vingui més de gust anar, senzill, econòmic i pràctic. El Joan i la Susanna van començar a viatjar amb els seus fills l'any 2009 amb 'intervac', s'han de pagar al voltant de 150 € al mes i no hi ha límit d'intercanvis ni restriccions en les diferents destinacions possibles. Van anar a París. Van poder intercanviar els seus cotxes també, i agraeixen molt aquesta manera de viatjar alternativa. Diuen que sempre que viatgen se senten a casa seva, que és una manera més pràctica i propera de viatjar. De fet, tanta positivitat trobem dins aquestes comunitats internautes que no estranya el creixement i evolució constant que pateixen. Fins i tot, n'hi hauríem d'agrair als anteriors projectes alguns dels professors que trobem a Igualada ensenyant el seu idioma natal, doncs Igualada els va agradar prou per a quedar-se a viure.