TORNAR

Anys i anys... Aquest 2010 ens deixa aniversaris sonats

societat
Divendres, 31 desembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que la celebració de determinats esdeveniments anuals ens ajuda a veure i a percebre de forma més notable el pas del temps. Aquest 2010 ens ha deixat efemèrides significatives. Ja fa mig segle de l'aparició del paper de bombolletes, de la fotografia més famosa del 'Ché', o de l'estrena de 'Psicosi', l'obra mestra d'Alfred Hitchcock. En són només uns pocs exemples.

Creieu que trobaríem molta gent que, en alguna o altra ocasió, no s'ha entretingut una estona fent petar aquelles típiques bombolletes de plàstic que embolcallen i que serveixen de protecció a determinats electrodomèstics o accessoris fràgils? El paper-bombolla es va crear per casualitat ara fa mig segle quan dos enginyers de Nova Jersey buscaven un nou tipus de paper per empaperar parets amb plàstic, una idea que mai va acabar de quallar entre els consumidors, ni tampoc la de comercialitzar el producte com a aïllant per a hivernacles. La companyia que fabrica i comercialitza el producte produeix cada any paper suficient com per cobrir la distància entre la Terra i la Lluna (que en termes econòmics vol dir que factura avui més de 4.000 milions de dòlars anuals).

El que també ha arribat al mig segle ha estat la pel·lícula 'Psicosi', d'Alfred Hitchcock, un dels films de suspens més influents de tota la història del cinema (l'aniversari s'ha commemorat amb el seu llançament, per primera vegada, en alta definició en Blu-ray). Es va estrenar el 16 de juny del 1960 als Estats Units i, amb una dels moments més comentats del cinema com és la famosa escena de la dutxa", encara avui continua atemorint les audiències (i això que inicialment l'escena no tenia música; el creador de la banda sonora va fer que l'orquestra toqués la música no guionada mentre la veien, i el director es va convèncer a l'instant).

També n'ha fet cinquanta de l'estrena d'una popular sèrie d'animació, 'Els Picapedra'. I un altre element que ha arribat als cinquanta anys: la fotografia més famosa del 'Ché', la que va fer el fotògraf cubà Alberto Díaz, conegut com a Korda. Ha estat una de les imatges més reproduïdes, venerades i comercialitzades del segle XX.

Altres aniversaris destacats han estat els tres quarts de segle que s'han complert del naixement d'Elvis Presley (recentment s'ha publicat un disc commemoratiu, el primer àlbum en trenta-tres anys, reimaginant les cançons amb un nou so); els quaranta anys de l'anunci de separació dels Beatles (el 10 d'abril quedava marcat com un dia negre en la història del quartet de Liverpool i per als fans que tenien arreu); el centenari d'en Massagran, un dels personatges literaris més populars de l'obra de Josep M. Folch i Torres; també el centenari de la Reial Ordre que va permetre que les dones poguessin accedir a la universitat sense restriccions, una disposició legal que posava fi al permís especial que havien de demanar a les autoritats acadèmiques les alumnes que volien cursar estudis oficials i assistir a classe; o els cent-cinquanta de la llegendària 'cadira de les cadires', la número 214, la primera en reproduir-se en serie: la clàssica cadira de fusta massissa va revolucionar la indústria de disseny de mobles, i en l'actualitat encara es manté líder al mercat.

D'altra banda, el Parlament de Catalunya ha commemorat els trenta anys del seu restabliment i de les primeres eleccions autonòmiques; i la selecció espanyola de bàsquet ha celebrat el setanta-cinquè aniversari (el 15 d'abril de 1935 disputava el primer partit oficial davant Portugal). Però això ja són figues d'un altre paner; que de selecció espanyola enguany alguns se n'han atipat, i de política tres quarts del mateix.

Oriol Solà i Prat


1 Comentaris

f

ferran

31 de desembre 2010.10:16h

Respondre

Sempre és entretingut llegir aquestes efemèrides.
Bon any nou a tothom!!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.