TORNAR

Apareix a l'Anoia un monòlit similar al de Utah

La peça, de més de tres metres, va ser descoberta per uns excursionistes al recinte de la Vil·la romana de l’Espelt

societat
Dilluns, 28 desembre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest cap de setmana, un grup d'excursionistes que feien una ruta entre Rubió i Òdena, van accedir al recinte de la Vil·la Romana de l'Espelt on, per sorpresa, van descobrir un monòlit metàl·lic de més de tres metres d'alçada, similar al que va aparèixer fa unes setmanes al desert de Utah. Des de la seva misteriosa aparició, a mitjans de novembre passat, així com de la seva desaparició i el sorgiment de rèpliques en diversos llocs històrics del món, han aparegut diverses teories sobre l'origen del monòlit, la majoria relacionades a possibles efectes catastròfics de la pandèmia de la COVID-19. Moltes també s'han inspirat, per la similitud de l'objecte, amb la pel·lícula Una odissea de l'espai, d'Stanley Kubrick, i la intervenció d'alienígenes. L'AnoiaDiari s'ha posat en contacte amb ajuntaments del territori, amb fonts del Govern de la Generalitat, de la policia, veïns, científics i experts. El resultat: secretisme absolut.

Des del mateix lloc, ahir diumenge, els excursionistes van avisar la policia, que van desplaçar-se al jaciment amb dues patrulles del cos policial i dues dotacions dels bombers. També hi van assistir agents forestals i diversos batlles i regidors dels consistoris d'Òdena i d'Igualada i de la Conca d'Òdena, membres del Museu Comarcal de l'Anoia i del Centre d'Estudis Comarcals de l'Anoia i diversos experts cridats per aquestes institucions. Poc després s'hi van afegir el conseller de Territori i Sostenibilitat i un equip de tècnics del nou projecte NewSpace de Catalunya, el nou centre de desenvolupament de la indústria aeroespacial que permetrà llençar coets des de l'aeroport de Lleida-Alguaire.

Imatge del monòlit captada per la policia catalana el 27 de desembre de 2020

La comitiva va accedir al recinte de la Vil·la Romana de l'Espelt -que molts anoiencs desconeixen- i que és un jaciment arqueològic amb restes d'una explotació agrària majoritàriament del s. II dC. Al llarg de diverses excavacions s'hi han descobert les estructures principals de la construcció, pintures i mosaics i un gran nombre d'objectes pertanyents a la cultura romana que actualment es conserven al Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia. Es tracta de la vil·la romana més rellevant i ben coneguda de la comarca de l'Anoia.

El recinte està envoltat per una tanca, però des de fa uns mesos, la porta és oberta per tal que tothom que vulgui visitar les restes pugui fer-ho lliurement. Allí van veure, tal com mostren les imatges facilitades per la policia, el monòlit metàl·lic.

Des dels ajuntaments Òdena i d'Igualada encara no han volgut fer manifestacions al voltant d'aquesta misteriosa aparició fins que no disposin de "més informació científica". "Esperem que els científics i experts donin llum i clarividència en una situació que pot estar envoltada de molta foscor, de moltes teories conspiratòries", han assenyalat. També demanen als curiosos que s'adrecin a l'indret "que tinguin cura i respecte per l'entorn i sobretot pel recinte, ja que és una de les restes més importants de la comarca".

Des de l'AnoiaDiari també ens hem adreçat a la direcció del Museu d'Igualada i al CECI, que també han declinat fer declaracions sobre aquesta troballa. Tot i que han facilitat unes imatges captades per satèl·lit que mostren que el monòlit va aparèixer entre els mesos de maig i juny del 2019.

Imatge de satèl·lit del maig de 2019, quan nio hi havia el monòlit (Foto: Google Earth) 

Utah: l'origen

A mitjans del passat de novembre, uns agents del Departament de Seguretat Pública de l'estat de Utah que estaven fent tasques d'observació de la fauna de la zona, van descobrir, al bell mig del desert, un monòlit metàl·lic de més de tres metres d'alçada. Es desconeixia l'origen d'aquest insòlit tòtem. Tot i el secretisme de les autoritats -per evitar la presència de curiosos a l'indret- ben aviat van començar a sorgir teories conspiratives, moltes relacionades amb un possible origen extraterrestre del monòlit, ja que el monòlit era idèntic al que apareix en una icònica seqüència de la pel·lícula 2001: Una odissea de l'espai (1968), d'Stanley Kubrick, un dels clàssics de la ciència-ficció. En aquest film, el monòlit metàl·lic influeix en l'estimulació de la intel·ligència dels homínids i simbolitza l'evolució del pensament. Els agents federals i diversos investigadors no van poder resoldre com havia arribat aquella monumental peça fins a aquell inhòspit lloc.

El monòlit aparegut al desert de Utah (Foto: NYT)

Paral·lelament a les teories sobre l'origen alienígena del monòlit, alguns mitjans de comunicació, com The New York Times o The Guardian, van suggerir, per la semblança de la peça amb algunes de les seves escultures, que podria tractar-se d'una performance de l'artista John McCracken.

Ben aviat va començar una cursa a les xarxes per trobar l'indret on hi havia el monòlit; algunes persones van aconseguir trobar la ubicació de la peça i van omplir les xarxes d'imatges i vídeos, que van esdevenir virals. També, a través d'imatges de Google Earth, es va esbrinar que entre el 2013 i l'octubre de 2016 no hi havia rastre de la peça en aquell indret. Segons les imatges del satèl·lit, va ser llavors, l'octubre de 2016, quan apareix el monòlit a la sorra roja del desert de Utah, on ha romàs quatre anys sense ser trobat per cap humà. Fins ara.

Imatges de satèl·lit captades abans i després de l'aparició del monòlit a Utah (Foto:BBC)

El monòlit, però, va desaparèixer de la mateixa manera com va arribar. Amb misteri. El 27 de novembre havia desaparegut. Però el misteri no acabava aquí. El 26 de novembre va aparèixer un monòlit similar -no el mateix- en un turó anomenat Batca Doamnei, a la ciutat romanesa de Piatra Neamt. El monòlit va aparèixer a pocs metres de la fortalesa Petrodava Daciana, datada entre el 86 i el 106 abans de Crist i molt a prop de la Muntanya Sagrada. Dos llocs històrics i del país.

La segona estructura va aparèixer en un lloc emblemàtic de Romania el 27 de novembre (Foto: AP)

També a prop de llocs emblemàtics i sense conèixer l'origen ni la procedència, han aparegut monòlits similars en altres llocs d'arreu del món, com a Polònia, on el passat 10 de desembre va aparèixer, sorprenentment, un monòlit semblant al del desert de Utah al costat del riu Vístula, al seu pas per la ciutat de Varsòvia. També han aparegut monòlits similars a la Gran Bretanya i als Països Baixos. Ara, a Catalunya.

El comú denominador d'aquestes aparicions és que les autoritats no han pogut esbrinar ni el seu origen, ni la seva autoria ni com han estat col·locades. També és comú el fet d'aparèixer en indrets amb un component històric. Algunes teories conspiratòries vinculen els llocs i les aparicions amb la crisi de la pandèmia del coronavirus i un suposat reinici de la civilització humana.


3 Comentaris

elena-romeu

Elena romeu

Igualada

29 de desembre 2020.10:51h

Respondre

Inocentada?

j

josep

igualada

28 de desembre 2020.18:39h

Respondre

Bona inocentada

M

Marta b m

Igualada

28 de desembre 2020.11:59h

Respondre

El dia dels innocents

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.