TORNAR

Aprendre sobre la malaltia per boca d'un malalt expert

Igualada clou amb èxit la 1a edició del programa Pacient Expert al CAP Nord

societat
Dimarts, 16 abril 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aprendre aspectes pràctics i conéixer tota la informació relacionada amb una malaltia la de la mà d'un malalt expert que parla el mateix llenguatge i ha passat per les mateixes experiències, és l'objectiu del Programa Malalt Expert Catalunya, que de gener a Març s'ha portat a terme al CAP Nord, i que en aquesta ocasió ha tractat sobre la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC).

Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica

Una de les trobades de la 1a edició de Pacient Expert a Igualada

De gener a març del 2013, el CAP Nord del Consorci Sanitari de l’Anoia ha liderat el grup del Programa Pacient Expert Catalunya en Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) a Igualada. Aquest Programa va néixer l'any 2006 i s'està desenvolupant a diferents equips d'atenció primària d'arreu del país per a diferents malalties com la MPOC, la diabetis Mellitus tipus II, la insuficiència cardíaca entre altres.

El programa es basa en unes sessions de grup per a pacients que comparteixen la mateixa malaltia crònica conduïdes per un altre pacient al que denominem pacient expert. L’objectiu del grup és millorar la comprensió de la malaltia crònica per part dels pacients, mitjançant la transferència i l’intercanvi de coneixements del pacient expert amb la resta de pacients, promoure canvis d’hàbits que millorin la qualitat de vida i la convivència amb la malaltia com una part més del procés assistencial. El tret diferencial amb altres grups d’educació sanitària està en que la persona que coordina el grup és un igual que viu l’experiència en primera persona i utilitza el mateix llenguatge.

La principal causa de la MPOC és el tabaquisme

La MPOC és una malaltia crònica i la causa principal de la seva aparició és el tabac. L’equip de professionals sanitaris del CAP Nord van buscar un pacient expert en MPOC, el van formar i li van facilitar els materials de les sessions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Aquest pacient expert va col·laborar de manera voluntària dirigint les sessions del grup per a altres afectats de MPOC. D'aquesta manera s'aconsegueix que els participants se sentin més identificats i propers a les explicacions d’un igual que a les explicacions d’un professional de la salut.

El primer grup de Pacient Expert Catalunya en MPOC del CAP Nord va constar de 9 sessions d’una hora i mitja de durada 1 a la setmana al llarg de 2 mesos i mig aproximadament i es va fer a les instal·lacions del Fundació Privada Àuria a Igualada. En el grup i van participar un total de 8 pacients, una metgessa i una infermera del CAP que van actuar com observadores de les sessions per garantir-ne la qualitat. Els temes tractats en el curs van ser des de què és la MPOC o què la pot causar, fins aspectes relacionats amb el tractament, fàrmacs, l’alimentació, l’exercici físic (entre altres). El valor afegit està en que s’explica des de l'experiència del qui ho viu en primera persona, des d'una vessant optimista.

Des del Consorci Sanitari de l'Anoia s'afirma que la implementació d'aquestes sessions 'han estat tot un èxit de participació, aprenentatge sobre la MPOC i de cohesió de grup. Els participants estan molt satisfets d’aquesta iniciativa i coincideixen en valorar-ho com una gran experiència que els agradaria repetir'.

Com a cloenda del curs i fora del programa, el pacient expert en MPOC va convidar als participants a un dinar, una paella que va servir per acomiadar-se d'aquesta primera experiència en un entorn més distès.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.