TORNAR

S'aprova la modificació del reglament del Consell Municipal de Joventut

El consell adquirirà capacitat executiva

societat
Dimarts, 18 març 2014. 23:15. Redacció AnoiaDiari.

Joan Requesens. Foto: Arxiu, Ajuntament d'Igualada

En el ple municipal ordinari del mes de març, celebrat aquest dimarts, s'ha aprovat la modificació del reglament del Consell Municipal de Joventut. Amb aquest acord es culmina un procés de reflexió i treball dut a terme durant tot un any sobre el model de participació dels joves a l’Ajuntament d’Igualada. Aquest és un òrgan de participació sectorial de naturalesa consultiva, amb una finalitat de participació, que vol promoure i canalitzar la reflexió conjunta del consistori amb les entitats i ciutadans vinculats al sector de la joventut.

L’abril de 2013 es va decidir, en sessió plenària del Consell, l’inici d’un procés de reforma del reglament de l’òrgan de participació. Es volia que aquest esdevingués més àgil i que hi pogués participar el màxim de gent. Des d’aquell moment es va crear una comissió de treball que va posar fil a l’agulla i el primer encàrrec va ser l’organització de la Setmana Jove d’Igualada. Aquesta comissió era l’encarregada de vetllar pel procés, establint la normativa per a presentar els projectes i les bases per escollir-los o per a repartir el pressupost, que es va fer de manera participativa. La Setmana Jove va culminar amb resultats satisfactoris i, per aquest motiu, es va voler continuar amb el procés de reforma del consell. Es va creure que funcionava millor quan hi havia finalitats concretes i també capacitat executiva. D’aquesta manera es va optar per reformar el reglament, fent que aquest acabés sent un òrgan regulador dels processos participatius i que es creessin comissions de treball entre ple i ple que tinguessin capacitat executiva. A la revisió també es van afegir canvis al reglament per fer-lo més actualitzat i que esdevingués més atemporal.

Aquesta proposta de reforma del reglament va ser aprovada pel ple del consell el dia 13 de desembre de 2013. El mateix ple va acordar per unanimitat encarregar al Regidor de Joventut l’elevació al ple municipal de la proposta de canvi del reglament, que ara ha estat aprovat.

Entre els canvis efectuats cal destacar la supressió d’elements que havien quedat obsolets, com el preàmbul o les referències als fòrums joves (que es podran realitzar igualment a través de les comissions), quedant així un text més àgil i entenedor.

D’altra banda s’ha incorporat una nova finalitat del consell, com és la dinamització d’activitats i programes, fet que li dóna una capacitat executiva, inexistent fins ara. També s’ha afegit la possibilitat que formin part del Consell representants de cadascun dels col·lectius de joves no associats que ho sol·licitin formalment. En el règim de sessions del plenari, continua establert que hi haurà dues sessions anuals però en el nou text s’hi incorpora la finalitat d’aquestes: “El plenari es reunirà dues vegades cada any. Generalment, en la primera reunió es marcaran les directius de l’anualitat i en la segona s’avaluarà la tasca portada a terme”. En referència a les convocatòries de les sessions, aquestes es lliuraran per escrit a tots els membres del Plenari amb un mínim de cinc dies naturals anteriors a la data de la sessió però, a més, els membres podran indicar la forma en què volen ser notificats, sent possible la notificació via correu electrònic. Finalment, s’ha redactat el text tenint en compte un llenguatge no sexista.

El regidor, el republicà Joan Requesens, ha valorat positivament aquesta modificació valorant-la com “un pas endavant en la participació dels joves i la interlocució amb l’Ajuntament”. D’altra banda ha destacat especialment “la importància del debat que hi ha hagut i el treball que han realitzat els joves per reimpulsar aquest òrgan”.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.