//Plugins sense CDN ?>
L’àrea afectada pel darrer incendi forestal, a cavall de les comarques de l’Anoia i el Bages, i que ha calcinat més de 1.000 hectàrees de bosc, és una de les que ha patit més els rigors de la manca de precipitacions dels darrers 6 mesos
L’Índex de Precipitació Estàndard (IPE) és un dels indicadors de sequera pluviomètrica més àmpliament utilitzats i permet fer una avaluació del dèficit o excés de precipitació al territori. Mensualment, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) elabora diversos mapes de l’IPE per a determinar l’estat de la sequera pluviomètrica i per a diferents franges temporals. Els intervals més llargs (superiors a 12 mesos) aporten informació sobre l’estat de les aigües subterrànies, dels cursos d’aigua i de l’emmagatzematge d’aigua als embassaments. Per contra, els intervals més curts (inferiors a 9 mesos) són útils per a estimar la humitat del sòl, aspecte molt important per a l’agricultura i els boscos, i responen de manera immediata a la presència o absència de precipitacions.
En aquest sentit, el mapa de l’IPE a sis mesos vista i elaborat el mes de juny detectava per a l’àrea propera a l’incendi, valors de l’índex de fins a -2, és a dir, sota la qualificació de sequera extrema. De fet l’Estació Meteorològica Automàtica (EMA) de Sant Salvador de Guardiola (el Bages) i gestionada pel SMC només havia acumulat des de l’1 de gener fins ahir mateix 124.8 mm, quan la mitjana climàtica per al mateix període és de 316.6 mm.
Per a més informació sobre l’estat de la sequera pluviomètrica i la seva computació, es pot consultar aquest enllaç.