TORNAR
PUBLICITAT

Argençola posa en marxa un pla pioner per a la gestió del bosc

Amb l'objectiu de cuidar els boscos i rendibilitzar la massa forestal

societat
Dimarts, 5 agost 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’Ajuntament d’Argençola, amb l’assessorament i el suport econòmic de la Generalitat, ha posat en marxa un Pla de Gestió dels Boscos del municipi. Un projecte pioner a tot Catalunya que pretén tenir uns boscos nets i cuidats i a més rendibilitzar tot el que la massa forestal ofereix.

Boscos del terme municipal d'Argençola

Mantenir el bosc net i saludable, rendibilitzar els recursos que ens ofereix, recuperar-ne i protegir-ne la vegetació autòctona o minimitzar el risc d’incendis són alguns dels objectius que els veïns d’Argençola volen aconseguir pels seus boscos. És per això que han aprovat aquest pla de gestió de la massa forestal, i que es basa en aglutinar la força dels diferents propietaris per actuar a la una en la cura dels boscos del municipi. “És una experiència pilot que la Generalitat vol aconseguir implantar per tot el país: una superfície boscosa gestionada i controlada com la nostra” explica Marià Miquel, membre de l’ADF i tresorer del consistori.

Argençola té menys de 250 habitants però en canvi gaudeix d’una massa forestal de 30 quilòmetres quadrats, dividida entre els centenars de propietaris que sovint no tenen els recursos necessaris per cuidar-la. Això provoca una degradació del manteniment del bosc i fa augmentar exponencialment el nombre d’incendis “des de l’ADF portem molts anys lluitant contra els incendis i la millor manera de fer-ho és prevenint-los amb uns boscos ben cuidats, per això estem molt contents amb aquest projecte” comenta Carme Marmi, presidenta de l’ADF d’Argençola i de l’Associació de Propietaris Forestals d’Argençola.

Però un bosc ben cuidat requereix un pla tècnic que marqui les pautes i les intervencions necessàries i això, sobretot en un lloc on hi ha tants propietaris, és molt complicat. “Finalment hem aconseguir fer un pla tècnic comú entre tots – o la majoria – dels propietaris que ens permetrà tenir un bosc rendible i saludable” continua Marmi. “Pels propietaris és fantàstic perquè amb aquesta unió aconsegueixen un estalvi importantíssim, poden treure més rendibilitat de la propietat, els hi és més fàcil intervenir-hi ja que el Pla agilitza els tràmits i a més tenen una guia oficial on fixar-se a l’hora de fer qualsevol actuació” acaba Miquel.

“D’un bosc en gaudeix tothom però és el propietari qui n’ha de fer la neteja, i això ha de ser així, el problema és que els recursos del bosc se’ls dóna poc valor i els propietaris estem ofegats. Necessitem que la fusta torni a tenir valor i aquest Pla busca això, revaloritzar-ne els recursos” reflexiona Marmi.

Marta Valls Ribas


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.