//Plugins sense CDN ?>
Sota un sol de justícia i uns 40º de calor i després de fer els 125 quilòmetres que separen la capital de Xile amb la ciutat que va rebre el final del Dakar, Valparaíso; una cinquantena de catalans, entre expatriats, turistes, i estudiants, van formar part de la comitiva que es va reunir a Valparaíso amb estelades i senyeres per poder veure arribar els esportistes catalans que creuaven la línia d’arribada del raid més dur de les últimes edicions.
Els vuit membres de l’AE Xile impulsors de la iniciativa, i que des de primera hora del matí esperaven l’arribada dels pilots, van aprofitar les més de vuit hores d’espera per explicar a equips tècnics, periodistes, curiosos i turistes el procés català i el perquè de les estelades i senyeres que lluïen.
Com explica el coordinador de l’AE Xile, Carles Garcia, els vuit membres de l’AE Xile van arribar a primera hora del matí per aconseguir les millors posicions i així poder esperar a la línia d’arribada els pilots amb les estelades i ressalta l’emoció durant tota la jornada, sobretot durant el matí i abans de l’inici de l’espectacle, “molta gent ens preguntava d’on eren les banderes, moment oportú per explicar que els pilots eren catalans, que aquella era la seva bandera i els veníem a rebre”. Els més curiosos van interessar-se sobre el moment actual, i se’ls va fer cinc cèntims del procés català. L’AE Xile va aprofitar l’ocasió per repartir els fulletons informatius que es van fer per l’ocasió.
Si bé els pilots per política d'espònsors i contractes comercials no van poder pujar amb l'estelada ni la senyera al podi, van felicitar els organitzadors de la iniciativa i van poder conversar una estona. La imatge de les estelades es va poder veure per FOX Sports EEUU, “que vam sostenir durant hores, sota un sol de justícia” recorda Garcia; i fins i tot l’agència de notícies francesa (AFP) va entrevistar un membre de l’AE Xile, sota la mirada encuriosida de turistes que els van fer moltes fotos. Realment la imatge de les vuit banderes va encuriosir a més d’un, fins i tot a l’equip organitzador que els va preguntar, com explica Carles Garcia si eren els mateixos que havien anat a Rosario en la primera etapa. Quan van respondre que no, se’ls van mirar estupefactes, i “és que no saben que els catalans estem ben organitzats, que la nostra acció ja és internacional i que estem decidits a explicar a tots els racons del món el nostre procés democràtic, festiu i pacífic” diu amb un somriure il·lusionador aquest català que fa 2 anys que viu a Xile des d’on està impulsant la difusió del procés català.
La rebuda amb estelades als pilots catalans és una de les primeres iniciatives de l’AE Xile, que es va constituir formalment aquest mes de gener. La seva primera acció fou la cadena humana que es va formar a Santiago de Xile el 31 d’agost del 2013 com a preàmbul de la Via Catalana. http://catalanassembly.org/2013/09/12/the-catalan-way-in-chile-7/.
Actualment la integren uns 50 simpatitzants i 15col·laboradors actius. El seu objectiu principal és donar a conèixer al país xilè el procés d’autodeterminació de Catalunya. En aquests moments hi ha Assembles Exteriors constituïdes a 20 països: Alemanya, Andorra, Anglaterra, Austràlia, Bèlgica, Dinamarca, Equador, el Salvador, els Estats Units, Equador, Escòcia, França, Hong Kong, Irlanda, Israel, l’Argentina, Luxemburg, Mèxic, Polònia, República Dominicana, Suïssa, i està prevista la nova de creació a països com Holanda o Suècia. També compta amb presència de membres actius al Brasil, Itàlia, Nova Zelanda o Tailàndia.