//Plugins sense CDN ?>
La regidoria d’Ensenyament i Joventut de l’Ajuntament i la Biblioteca Central d’Igualada se sumen als mesos de gener i febrer de 2017 al projecte MARTA –Mirem, Analitzem, Respectem, Treballem, Aprenem–, que van posar en marxa l’any passat el dissenyador igualadí Pep Valls i la seva filla Marta, per a lluitar contra l’assetjament a les escoles. D’aquesta manera, sota el lema “Stop, tu pots” la capital de l’Anoia acollirà un seguit de propostes adreçades especialment a la comunitat educativa i als pares, però també al públic en general, amb l’objectiu de contribuir a la reflexió sobre un tema d’actualitat com és aquest.
Els actes es van iniciar dijous amb la xerrada Tractar-se bé: com treballar l’assetjament a les escoles. La psicòloga Soledad Calle va donar consells de com actuar quan un infant o jove és agredit psicològicament, físicament o moralment pels companys. Aquesta xerrada ha estat organitzada per la regidoria de Sanitat i Salut Pública i s’adreça, sobretot, a mestres, professors i professionals de l’educació.
Per aprofundir en aquesta temàtica, també s’ha organitzat un taller pràctic que abordarà les tècniques de comunicació i gestió dels conflictes. Tindrà lloc en dues sessions –dimarts, 31 de gener, i dimecres, 1 de febrer, de 15:30 a 17h– i va adreçat als delegats i delegades dels instituts de secundària de la comarca. La mediadora Elena Castellano impartirà aquest taller gratuït al qual cal apuntar-se prèviament a educacio@aj-igualada.net.
També anirà adreçat als joves el Cinefòrum de la Biblioteca en què es podrà veure la pel·lícula Cobardes, de José Corbacho i Juan Cruz. Serà el dijous, 2 de febrer, a les 18h.
Paral·lelament, el departament d’Ensenyament de l’Ajuntament convoca un concurs d’idees contra l’assetjament, adreçat a tots els estudiants de secundària de la ciutat. Hauran de presentar una idea en forma de projecte per dur a terme activitats de prevenció i tractament d’aquestes situacions. El projecte escollit s’implementarà durant el curs 2017-2018 i el centre educatiu de l’alumne guanyador s’endurà mil euros per a despeses en material escolar.
Del 12 de gener a l’11 de febrer, a més, es podran visitar dues exposicions sobre aquesta temàtica, que giren al voltant de dos llibres que tracten l’assetjament: Juul, de
Gregie de Maeyer, i Noms robats, de Tàssies. La primera mostra les escultures de fusta que apareixen al relat Juul, en què el nen de fusta protagonista de la història es va arrencant les parts del cos que són objecte de burla per part dels companys. Per la seva part, a Noms robats es podran veure les il·lustracions originals de Josep Antoni Tàssies, que les ha cedit desinteressadament per aquesta exposició. Justament aquest darrer llibre serà el que comentaran els nens del Club de Lectura Infantil de la Biblioteca, en la trobada que tindrà lloc el divendres, 20 de febrer.
La iniciativa la completaran una xerrada i una campanya de comunicació als centres. La primera anirà a càrrec de la psicòloga Verònica Amezcua i es farà a l’escola Dolors Martí, amb el títol Prevenir l’assetjament escolar és cosa de tots, cal ocupar-nos-en enlloc de preocupar-nos. La segona, finalment, posa a disposició dels centres de primària i ESO d’Igualada cartells que conviden els joves a comunicar de manera anònima si es troben en una situació de risc.