//Plugins sense CDN ?>
El Programa de teleoftalmologia, promogut per aquests professionals, centralitza al CAP Igualada Urbà el seguiment oftalmològic de tots els pacients diabètics de la comarca i estableix un seguit de mecanismes de coordinació per evitar derivacions innecessàries als especialistes de l’Hospital d’Igualada i per reduir, d’aquesta manera, les llistes d’espera.
El servei té com a base la consulta del Cribratge Ocular de l’Usuari Diabètic, ubicada al CAP Igualada Urbà i integrada per quatre metges de família, un oftalmòleg de referència i dues auxiliars de clínica. Des d’aquesta consulta es fan les exploracions pertinents a tots els pacients derivats per la resta de professionals de medicina de família de la comarca. La prova per detectar la retinopatia diabètica consisteix en una fotografia del fons d’ull amb una càmera no midriàtica. Els metges de la consulta interpreten la imatge resultant i la introdueixen a la història clínica del pacient, per tal que la rebi el seu metge o metgessa de família.
En cas que la fotografia de la retina hagi sortit alterada o existeixi alguna altra patologia que calgui consultar amb l’especialista, un cop per setmana un dels metges de família passa visita conjuntament amb l’oftalmòleg de referència. Si és necessari, al pacient se li torna a fer la fotografia amb dilatació pupil·lar. Gràcies a aquesta coordinació entre professionals, només es deriven al servei d’Oftalmologia de l’Hospital d’Igualada els pacients amb retinopatia moderada o greu, o amb altres patologies que requereixen més estudis.
El Programa de teleoftalmologia també possibilita que tots els professionals de medicina d’atenció primària de la comarca puguin comunicar-se amb l’oftalmòleg de referència per plantejar-li preguntes clíniques i enviar-li fotografies que l’ajudin a millorar el diagnòstic. D’aquesta manera, també s’aconsegueixen resoldre altres patologies lleus com l’ull vermell, l’ull sec, les malalties de la parpella, etc.
Sobre la retinopatia diabètica
La retinopatia diabètica és la causa de ceguesa més freqüent als països desenvolupats. Un 20% dels pacients diabètics té lesions de retinopatia en el moment del diagnòstic de la diabetis i després de 20 anys d’evolució de la malaltia més del 60% té patologia ocular. En el desenvolupament de la retinopatia diabètica intervenen factors com el grau de control de la glucèmia, els anys d’evolució de la diabetis i la presència d’albúmina en l’orina. Els elements que més contribueixen a empitjorar l’evolució de la malaltia són el mal control glucèmic i la hipertensió arterial.
L'ICS a la Catalunya Central
La Gerència Territorial de l'Institut Català de la Salut a la Catalunya Central presta atenció sanitària a una població aproximada de 425.000 habitants de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà i Osona. És un equip d'uns 1.400 professionals que està al servei dels ciutadans en 39 centres d'atenció primària i 112 consultoris locals. El Servei d’Atenció Primària de l’Anoia té 8 equips d’atenció primària que donen cobertura a una població de 109.000 habitants.