//Plugins sense CDN ?>
Segons fonts del Servei Català d'Ocupació (SOC) consultades per anoiadiari.cat, la comarca de l'Anoia és una de les dues úniques comarques de Catalunya, on el percentatge de dones a l'atur és més alt que el dels homes que estan en la mateixa situació de desocupació.
Durant el mes de Febrer s'ha registrat a l'Anoia una una xifra de 6.583 dones que estan a l'atur -un 51% respecte del total-, mentre que hi ha hagut només 6.224 homes inscrits a les llistes de demanda d'ocupació -un 49% respecte el total-.
A la majoria de comarques catalanes el percentatge d'homes a l'atur és lleugerament superior al percentatge de les dones, i només a tres: el Garraf, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental, la proporció està al 50-50.
A la xifra de dones inscrites a les llistes del SOC, a més, cal sumar-hi aquelles que no treballen, però que pel motiu que sigui no s'han inscrit a l'Atur. Aquesta és una xifra considerable que s'explica perquè tradicionalment moltes mestresses de casa no consten com a aturades, i per tant no es comptabilitzen.
El percentatge d'atur de llarga durada a nivell general (homes i dones) és del 40%, mentre que el de les dones és més alt que la mitjana, amb un 43% respecte del total de dones aturades.
De totes aquestes dades es conclou que la situació de les dones pel que fa al mercat laboral és, actualment, pitjor que la dels homes, i més encara a la comarca de l'Anoia, on les xifres marquen encara més aquesta diferència.
Hi ha desigualtat al món laboral?
Existeix més precarietat i més dificultats de les dones per accedir al mercat de treball. Per exemple, les dones amb estudis primaris (19,4%) tenen uns percentatges d’ocupació al voltant de 20 punts per sota dels masculins.
Ens els processos de selecció són freqüents les ofertes de feina sexistes ja que estan fetes amb llenguatge masculí o femení depenent del tipus de lloc de treball: 'Es necessita hostessa' o 'es necessita peó de fàbrica”, per exemple.
Els contractes a temps parcial són utilitzats més sovint per a la contractació de dones (el 80% de les persones ocupades a temps parcial són dones).
El salari brut anual percebut per les dones representa el 70% del que reben els homes. Aquesta diferència a la baixa és el que coneixem com fractura salarial.
Només el 33% dels càrrecs directius estan ocupats per dones. A més, en el sector empresarial hi ha la meitat de dones emprenedores (10,5%) que d’homes emprenedors (20,3%).
Les dones treballen una mitjana de 56 hores setmanals front a les 40 hores de mitjana dels homes, repercutint directament en la seva qualitat de vida . Moltes dones han de dedicar, de manera inexcusable, un temps de la seva jornada a les responsabilitats domèstiques, després del temps dedicat a la feina fora de casa. En aquests casos parlem de doble o triple jornada (triple en el cas de realitzar, a més a més, tasques relacionades amb els serveis comunitaris, com ara AMPAS, associacions, juntes veïnals, etc.).
Respecte a aquest darrer punt, diu la declaració institucional feta en motiu de la jornada per l'institut Català de les dones, que si ens fixem en les estadístiques, 'podem interpretar que les dones catalanes desitgen trobar la fórmula per conciliar la vida laboral i la vida personal i familiar' i que aquesta és 'una ambició que persegueix harmonitzar la realitat quotidiana de la vida humana en totes les seves etapes i facetes'. La declaració continua dient que malgrat els obstacles que aquesta decisió representa, les dones fan 'el possible i l’impossible per equilibrar ambdós móns: públic i privat'. Recorda que són 'expertes en transitar d’un lloc a l’altre i concertar la vida, amb tots els seus imprevistos, amb la rigidesa d’un mercat de treball que no cedeix espais nous i que amb la seva inflexibilitat dificulta el tomb que el canvi de segle demana'.