TORNAR

Àuria convida la ciutadania a mostrar com “marca la diferència”

L’entitat llança la campanya “Marca tu la diferència”, oberta a tothom que vulgui compartir a les xarxes, amb l’etiqueta #MarcaDiferència, tot allò que el fa singular. La iniciativa s’emmarca dins la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb

societat
Dilluns, 11 novembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Amb l’objectiu de “sensibilitzar l’opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat i promoure la presa de consciència pel que fa als beneficis que genera la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural”, Àuria ha endegat una campanya de participació ciutadana a les xarxes socials d’Internet.  Amb aquesta iniciativa, commemora el Dia Internacional de les Persones amb discapacitat, que se celebra el 3 de desembre. Des de l’11 de novembre fins aquesta data, totes les persones que ho desitgin, podran participar en aquesta campanya, que porta per lema “Marca tu la diferència”.

Foto: Àuria / Marc Vila

La manera de participar-hi és molt senzilla. Tothom hi pot prendre part. Només cal compartir, amb l’etiqueta #MarcaDiferència, una publicació a Twitter i/o Instagram, amb una imatge o un  text que mostri allò que ens fa singulars, diferents. Tothom té les seves capacitats (dis-capacitats) pròpies i que, com a tals, han de veure’s com a virtuts, com a valors positius.

L’any passat, també per aquestes dates, i per celebrar el Dia Internacional de les Persones amb discapacitat, més de dues-centes persones i entitats van participar a Twitter en la campanya #DiversosiSingulars, compartint experiències i idees relacionades amb els valors d’Àuria, com ara l’accessibilitat, l’autonomia, la igualtat, la participació en la societat i en l’organització, la transformació de la societat, etc.

Dis-capacitats

El Dia Internacional se celebra des que l’any 1992, establert per l’Assemblea General de les Nacions Unides (Resolució 47/3 del 14 d’octubre de 1992).

Les Nacions Unides defineixen la discapacitat com la condició que afecta el nivell de vida d’un individu. El terme s’empra per definir una deficiència física o mental, com la discapacitat sensorial, cognitiva o intel·lectual, la malaltia mental o diferents tipus de malalties cròniques.

Les persones amb discapacitat són la minoria més àmplia del món, i solen tenir menys oportunitats econòmiques, més dificultats en l’accés a l’educació i taxes de pobresa més elevades. Això es deu a la falta de serveis per a facilitar-los la vida (accés a la informació o al transport, per exemple) i perquè tenen menys recursos per defensar els seus drets. També cal afegir-hi una discriminació social i, en alguns països, l’absència de legislació per a protegir-los.

Les polítiques en favor de la inclusió han demostrat que la integració de les persones amb discapacitat en la societat  poden participar activament i productiva a la vida social i econòmica. La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat reconeix l’existència de les barreres que contribueixen a la seva exclusió social. La Convenció estableix com a drets fonamentals l’accessibilitat i la inclusió.  De fet, l’article 9 reclama que puguin desenvolupar una vida independent i participar de forma activa de la societat.

Alguns indicadors mundials

· Més de mil milions de persones tenen algun tipus de discapacitat (1 de cada 7).

· Més de cent milions d’aquestes persones són infants.

· Els nens amb discapacitat tenen 4 vegades més de probabilitats de ser víctimes de la violència.

· El 80% de les persones amb discapacitat viuen en països en vies de desenvolupament.

· El 50% de les persones amb discapacitat no tenen accés a la sanitat.

· 160 països han signat la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Situació a Catalunya

A Catalunya, l’any 2018 hi havia 577.028 persones amb algun tipus de discapacitat reconeguda. D’aquestes, més de 62.000 eren intel·lectuals i més de 113.000 estaven afectades per alguna malaltia mental. 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.