//Plugins sense CDN ?>
Amb l’objectiu de “sensibilitzar l’opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat i promoure la presa de consciència pel que fa als beneficis que genera la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural”, Àuria ha endegat una campanya de participació ciutadana a les xarxes socials d’Internet. Amb aquesta iniciativa, commemora el Dia Internacional de les Persones amb discapacitat, que se celebra el 3 de desembre. Des de l’11 de novembre fins aquesta data, totes les persones que ho desitgin, podran participar en aquesta campanya, que porta per lema “Marca tu la diferència”.
La manera de participar-hi és molt senzilla. Tothom hi pot prendre part. Només cal compartir, amb l’etiqueta #MarcaDiferència, una publicació a Twitter i/o Instagram, amb una imatge o un text que mostri allò que ens fa singulars, diferents. Tothom té les seves capacitats (dis-capacitats) pròpies i que, com a tals, han de veure’s com a virtuts, com a valors positius.
L’any passat, també per aquestes dates, i per celebrar el Dia Internacional de les Persones amb discapacitat, més de dues-centes persones i entitats van participar a Twitter en la campanya #DiversosiSingulars, compartint experiències i idees relacionades amb els valors d’Àuria, com ara l’accessibilitat, l’autonomia, la igualtat, la participació en la societat i en l’organització, la transformació de la societat, etc.
Dis-capacitats
El Dia Internacional se celebra des que l’any 1992, establert per l’Assemblea General de les Nacions Unides (Resolució 47/3 del 14 d’octubre de 1992).
Les Nacions Unides defineixen la discapacitat com la condició que afecta el nivell de vida d’un individu. El terme s’empra per definir una deficiència física o mental, com la discapacitat sensorial, cognitiva o intel·lectual, la malaltia mental o diferents tipus de malalties cròniques.
Les persones amb discapacitat són la minoria més àmplia del món, i solen tenir menys oportunitats econòmiques, més dificultats en l’accés a l’educació i taxes de pobresa més elevades. Això es deu a la falta de serveis per a facilitar-los la vida (accés a la informació o al transport, per exemple) i perquè tenen menys recursos per defensar els seus drets. També cal afegir-hi una discriminació social i, en alguns països, l’absència de legislació per a protegir-los.
Les polítiques en favor de la inclusió han demostrat que la integració de les persones amb discapacitat en la societat poden participar activament i productiva a la vida social i econòmica. La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat reconeix l’existència de les barreres que contribueixen a la seva exclusió social. La Convenció estableix com a drets fonamentals l’accessibilitat i la inclusió. De fet, l’article 9 reclama que puguin desenvolupar una vida independent i participar de forma activa de la societat.
Alguns indicadors mundials
· Més de mil milions de persones tenen algun tipus de discapacitat (1 de cada 7).
· Més de cent milions d’aquestes persones són infants.
· Els nens amb discapacitat tenen 4 vegades més de probabilitats de ser víctimes de la violència.
· El 80% de les persones amb discapacitat viuen en països en vies de desenvolupament.
· El 50% de les persones amb discapacitat no tenen accés a la sanitat.
· 160 països han signat la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.
Situació a Catalunya
A Catalunya, l’any 2018 hi havia 577.028 persones amb algun tipus de discapacitat reconeguda. D’aquestes, més de 62.000 eren intel·lectuals i més de 113.000 estaven afectades per alguna malaltia mental.