//Plugins sense CDN ?>
Una investigació liderada per Daniel Vega, del Servei de Psquiatria del Consorci Sanitari de l'Anoia, ha reunit a quasi 300 joves per conèixer més sobre els comportaments en autolesions. En la tipologia d'autolesions no suïcides, que fan referència a conductes com tallar-se o cremar-se a un mateix. Aquest tipus de comportaments són en l'actualitat un problema de salut pública, degut al seu augment i als riscos que comporta.
Aquest mes de juliol, a revista 'Psychiatry Research' ha publicat els resultats d'una investigació liderada pel doctor Daniel Vega (Servei de Psiquiatria del CSA). En ella van participar 274 joves d'entre 18 i 30 anys. D'aquests, 238 es van reclutar a la població d'Igualada. La resta (36), eren pacients amb diagnòstic de trastorn límit de la personalitat (TLP) que cometien autolesions (com ara, tallar-se a un mateix) i que feien tractament a les unitats de TLP (Trastorn Límit de la Personalitat) del Consorci Sanitari de l'Anoia i de l'Hospital de Sant Pau. Dels participants igualadins, el 32.7% va reportar haver-se autolesionat més de cinc cops al llarg de la seva vida (el 20.69% havia realitzat al menys un episodi en l'últim any).
Aquest percentatge, aparentment elevat, és congruent al que han trobat altres estudis similar en adults joves i adolescents. De manera interessant, en aquest estudi es va poder evidenciar com aquells joves que s'autolesionaven puntuaven més alt en mesures de depressió, ansietat, i símptomes característics del TLP. Aquesta troballa suggereix la importància que pot tenir la detecció precoç de les autolesions en contextos no clínics, per tal de poder tractar l'abans possible a aquells joves en risc.
L'article es compara també a els joves de la comunitat que s'autolesionen amb aquells que tenen ja un diagnòstic de TLP. Aquestes anàlisis revela certes similituds i algunes diferències que poden ajudar a entendre l'autolesió no suïcida, el TLP i la relació entre ambdós. En l'actualitat, el grup de recerca en neurociència i salut mental del Consorci Sanitari de l'Anoia continua investigant aquest fenomen creixent. El seu investigador principal, doctor Daniel Vega, ha impulsat la creació del Grup d'Estudi i Tractament de les Autolesions (GRETA), on també participen diferents professionals de l'Hospital Clínic, el de Sant Pau, Sant Joan de Déu, Parc Taulí i Althaia Manresa.