//Plugins sense CDN ?>
S'ha comprovat que la intensitat del so d'un MP3 és comparable al so d'un avió quan s'enlaira. Sona bèstia, perquè tots sabem que els avions fan molt soroll quan aixequen el vol! Però en escoltar la música amb auriculars, el so entra de forma més directa a l'oïda i la intensitat pot augmentar de sis a nou decibels, d'aquí que haguem de tenir una especial cura i evitar apujar excessivament el volum. La majoria d'usuaris reconeix que utilitzen aquests reproductors durant aproximadament una hora i mitja diària, i quatre de cada cinc ho fa a un volum mitjà o alt. I la durada importa; i molt. Un dels factors més importants és justament el temps de reproducció. El més aconsellable és no escoltar més d'una hora al dia i fer-ho a no més del 60% del volum de l'aparell. Segons recorden les empreses de correcció auditiva, si no prenem unes precaucions mínimes pot convertir-se en una amenaça seriosa per a la nostra salut auditiva.
La Comunitat Europea està estudiant la possibilitat d'establir diverses mesures que obliguin els fabricants a limitar-ne el volum, perquè no superin els límits considerats saludables. També es plantegen algunes recomanacions (com limitar el volum màxim a 80 decibels i que l'exposició setmanal no superi les quaranta hores). Alguns investigadors consideren que els sorolls que sobrepassen els 70 decibels causen problemes sobre la salut, i els que superen els 55 decibels afecten el benestar (poden provocar interferències en la comunicació o efectes sobre la concentració, la memòria, l'aprenentatge o el son). No es pot dir, per tant, que les recomanacions siguin massa estrictes... més aviat que podrien ser-ho molt més, pel que hi ha en joc.
Convé no oblidar-nos de l'oïda, conscienciar la població sobre aquesta problemàtica i buscar les mesures adequades de prevenció. Perquè la realitat demostra que fins avui potser hem abandonat bastant aquest sentit: estudis demostren que a un 32% de la població li costa seguir una conversació amb soroll de fons; a gairebé el 43% li sembla que l'audició li ha anat empitjorant amb l'edat; i ben bé la meitat assegura que no revisa periòdicament l'audició. I tot això malgrat que pràcticament tothom creu que es tracta d'un dels sentits més importants.
Una primera batalla la tenim guanyada: el 60% de la població considera que caldria limitar el volum d'aquests aparells de manera que se'n pugui fer un ús saludable. Com a mínim s'és conscient del problema. Però el control del volum ha d'anar acompanyat d'una restricció en el nombre d'hores. I aquesta restricció ens l'hauríem de marcar nosaltres mateixos. Potser encara som a temps d'impedir la pèrdua de la facultat auditiva molt abans d'hora. Ho has sentit bé? (...) Ei!, ho sents?!