TORNAR

El Banc d'Aliments d'Igualada assegura que la demanda es manté estable tot i la crisi

Creu Roja, Càritas i l'Escola Pia treballen sota la coordinació de l'Ajuntament

societat
Dimarts, 11 maig 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
En èpoques de crisi és quan els serveis socials tenen una tasca més activa i sovint complicada. Cada vegada més persones necessiten ajuda de les entitats i es fa difícil assumir la demanda. D'aquesta manera, el Banc d'Aliments de Barcelona ha declarat recentment estar al límit ‘del col·lapse’ . A Igualada, però, des del servei d'acció social de l'Ajuntament expliquen que la demanda s’ha mantingut estable, i es declaren satisfets del funcionament del Banc d’Aliments, en el qual participen Càritas, Creu Roja i l’Escola Pia.

La seu del Banc d'Aliments és a l'antic hospital

Així, segons el departament d'acció social de l'Ajuntament d'Igualada, des que es va obrir el Banc d'Aliments de la ciutat — l'octubre del 2009—, la demanda es manté estable i oscil·la entre les 550 i 600 persones que reben mensualment un aprovisionament d'aliments i productes bàsics. També s'afirma que l'èxit és fruit de la feina feta per les tres entitats, del control que es té sobre el nombre de famílies que acudeixen cada setmana a buscar aliments i de la participació voluntària de persones i associacions.

Una vegada al mes

Els assistents socials de l'Ajuntament són els encarregats d'assignar les diferents ajudes possibles a les famílies que ho sol·liciten. En el cas d'assignar-los els aprovisionaments del Banc d'Aliments, es prepara un paquet en funció del nombre de persones que hi ha a cada família i de si hi ha o no nadons.

Hi ha diferents grups de famílies, cada grup pot anar a buscar els aliments una vegada al mes, el dijous que li ha estat assignat. En principi es donen ajudes per a tres mesos i després, si l'assistent social ho veu convenient , es poden allargar. D'aquesta manera no es formen mai cues i es pot preveure cada setmana la quantitat d'aliments que necessitaran, evitant així situacions de col•lapse.

La col·laboració, bàsica

Expliquen des de serveis socials que estan molt contents de la disposició de diferents associacions i entitats de la ciutat a ajudar. Les AMPES d'algunes escoles i associacions de veïns col·laboren aportant aliments i altres productes bàsics al Banc de la ciutat. A més a més, La Caixa ha pagat una cambra frigorífica que permet subministrar productes frescos com fruita o iogurts.

Una de les peculiaritats que aporta el Banc d'Aliments d'Igualada és el servei de formació i tallers de cuina per a aquelles persones que ho vulguin. L'escola Pia cedeix les seves instal·lacions i personal per impartir classes de formació alimentària a les famílies que reben ajudes. D'aquesta manera aprenen a cuinar alguns aliments, hàbits nutritius saludables... Un exemple molt il·lustratiu és el cas de la llet en pols. Quan es va començar a subministrar aquest producte ningú el volia, però després dels cursos de formació, els usuaris han començat a fer-la servir.

Creu Roja

Segons expliquen des del Consell Comarcal, Igualada i la Pobla de Claramunt són els dos únics municipis que tenen un Banc d'Aliments propi. L'ajuda a la resta de pobles l'organitza el Consell Comarcal gràcies als aliments que rep de Creu Roja dues vegades l'any.


1 Comentaris

J

JOSEFINA DALMAU I RIBALTA

IGUALADA

11 de maig 2010.08:52h

Respondre

Com responsable del departament de acció social de Càritas de Igualada, m’agradaria poder explicar-vos que des de Càritas , entitat col.laboradora en el Banc de aliments de Igualada, també ... Llegir més els profesionals del camp social, treballadora social, traductura interpret, educadora,..treballem dia rera dia en l’atenció i seguiment a les famílies que atenem desde Càritas perqué puguin beneficiar.se de les ajudes del Banc de aliments.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.