TORNAR

El barri del Rec perd una de les seves joies

L’enderroc de l’adoberia de ‘Cal badia’ deixa el Rec sense un dels seus edificis més representatius

societat
Dilluns, 19 desembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El divendres al vespre el barri del Rec d’Igualada presentava un aspecte diferent al que ens té acostumats. L’antiga adoberia de Cal badia, un dels edificis més representatius de la zona, era definitivament enderrocada. Malgrat l’estat avançat de deteriorament que presentava la finca, els experts en reconeixien les particularitats que la feien un edifici singular. L’únic ubicat a la banda sud de la ronda, era una de les façanes més reconegudes del barri, una petita joia que perd el rec i que crea un precedent preocupant de cara a la recuperació del barri.

Interior de l'adoberia

L'interior de l'adoberia

L'adoberia enderrocada

La imatge del barri sense l'adoeberia

una de les façanes de l'adoberia

L'adoberia de Cal Badia abans de l'enderroc

Façana de Cal Badia

L’alarma sobre el possible enderroc de l’adoberia Minguet del Pèrrica, més coneguda com ‘Cal Badia’, va saltar el passat mes de novembre quan un cartell enorme que penjava d’una de les façanes de la finca anunciava els treballs d’una empresa d’enderrocs. Aleshores, l’ajuntament va afirmar que es tractava d’unes obres de precaució que Avalis de Catalunya, una societat de bancs participada per la Generalitat de Catalunya i propietària de la finca , va iniciar per tal de garantir la seguretat de veïns i vianants consistents en la retirada de les plaques d’uralita que hi havia a l’edifici.

L’enderroc esborra completament del mapa Cal Badia, després que fa un mes ja ‘cedís’ una part de l’edifici durant les teòriques obres de retirada de la uralita. Aquest fet va alarmar al col·lectiu ‘Amics del Rec’ que es va posar en contacte amb l’Ajuntament per demanar que s'obrís un expedient per avaluar la conveniència de la protecció de l'edifici, una demanda que no ha rebut cap altra resposta que l’enderrocament d'aquest.

El valor de l’edifici

Antoni Valls és un estudiant d’arquitectura que ha dut a terme un treball de final de carrera basat, precisament, en l’edifici de Cal Badia, ningú millor que ell coneix el valor arquitectònic i històric de la finca.

Valls assegura que la tendència que duu a valorar un edifici segons la seva antiguitat havia marginat la finca de Cal Badia, que data de ben entrat el segle XIX. L’estudiant d’arquitectura, però, assegura que el valor arquitectònic de l’edifici és indiscutible per diferents aspectes com el fet de trobar-se aïllada, que contrasta amb l’arquitectura compacta del barri, ser l'única que es mantenia a l’altra banda de la ronda del Rec o la seva pròpia arquitectura, que mostrava les diferents etapes per les que havia passat i comptava amb una manera molt innovadora d’organització dels espais.

Diverses nissagues igualadines

La família Badia dóna nom popular a la finca, però aquesta adoberia ha passat, al llarg de la seva història per diversos propietaris: Bas, Morera, Biosca i Badia són les famílies que han regentat l’edifici en diverses èpoques on s’han dut a terme diferents oficis tradicionals: cordillaire, tint, paraire i adobers.

Actualment, la finca pertany a una societat de bancs, Avalis de Catalunya, participada per la Generalitat de Catalunya.

Una part de l’estructura va cedir el passat mes de novembre?

Durant les obres que van tenir lloc durant aquest mes de novembre, va caure una part de l’edifici, aparentment, mentre es realitzaven les tasques de retirada de la uralita. Antoni Valls posa en dubte que aquesta part cedís, tal com va explicar l’ajuntament: ‘Es tracta de la part sud, on hi havia l’estenedor, que no era la part que estava més malmesa ni la que havia de suportar majors pesos’.

En perill la recuperació del barri?

El barri del Rec d’Igualada forma part del patrimoni arquitectònic i històric de la ciutat i l’adoberia de Cal badia era, segons explica Manel Caro, una icona: ‘es veia des de qualsevol punt de la ronda’. Amb l’enderroc d’aquesta adoberia, s’obre un precedent que preocupa els Amics del Rec ja que, l’únic motiu pel qual s’ha tirat a terra era, segons expliquen, el seu mal estat, un estat que comparteix amb moltes de les adoberies de la zona.

Aquí podeu veure algunes de les imatges de l'enderroc i algunes comparatives entre abans i després.


17 Comentaris

j

josep maria ponte llop

barcelona

28 de març 2013.21:31h

Respondre

Bona nit benvolguts, encara que no vaig tenir la sort de coneixer molt temps al prematurament traspassat Manel Caro, una de les persones mes honestes que he conegut a la meva vida, tanmateix com tota... Llegir més la familia i gracies a la gentileça de la Sra. Montserrat Lobatón i la Sra. Isabel de la llibreria Llegim el proper 16 de Maig donaré un petit concert de piano acompanyat per la rapsoda. Ja sé que les paraules son fácils de escriure pero amb tota la sinceritat del mon, us dic que ho vaig sentir molt i molt.
Descansi amb la Pau del Justos

A

Albert

Igualada

20 de desembre 2011.08:27h

Respondre

A tots els que només veieu bajanades als comentaris, dir-vos que potser no voleu obrir els ulls o heu estat cecs durant anys.
Actualment el Rec és un punt on segurament, el fet que s’hagi obert... Llegir més el carrer del Rec, el Passeig de les Cabres i en fi, s’hagi remodelat un xic el centre d’Igualada, doncs ja no és aquell Rec de fa uns anys on passejar-hi no era tant bonic i pintoresc com ho pintem ara. Era molt divertit fer una excursió amb l’escola i trobar-hi xeringues, excrements, pixarades, etc, en fi, una zona que feia por, i no ho hem de negar pas o no hem de fer veure que això no ha existit, perquè si que ha existit, i fins que Igualada no s’ha obert a el Rec, els ciutadans intentaven esquivar aquest barri.
I sincerament el mateix passa amb la plaça de la Creu, abans intentaves esquivar un sector de la plaça, ara ja no, i segurament el canvi ha estat molt ben rebut per tots els comerços de la zona.
Ara hem d’observar el Rec, hem de pensar com donar-hi una vida constant i sobretot s’ha d’observar què realment és important mantenir perquè em remeto al que ja he dit abans, no pot ser que tinguem el museu a mig fer i que tot ho deixem a mitges.

M

Mercè

19 de desembre 2011.23:21h

Respondre

Aviat això vimeo.com/9674651 serà història

M

Manel

Igualada

19 de desembre 2011.23:18h

Respondre

Una pregunta per Joanma, quina adoberia és la de cla Llansana?

S

Sebastià Cabot.

Igualada

19 de desembre 2011.19:27h

Respondre

Maria gràcies. Com igualadí moltes vegades sento vergonya aliena dels meus propis con-ciutadans, del que pensen i lo que es pitjor del que diuen.

i

igualadí

19 de desembre 2011.17:05h

Respondre

A alguns els hi haurien d’eixamplar el cervell perquè puguin pensar una mica abans de dir bajanades.

m

maria

barcelona

19 de desembre 2011.16:55h

Respondre

Quan llegeixes alguns comentaris, és evident que falta fer pedagogia sobre aquest barri. Que hi hagi igualadins que avui en dia encara considerin que el rec és un cau de rates demostra que la... Llegir més incultura continua regnant al nostre país.

Igualada és una de les ciutats del sud d’Europa amb un dels conjunts industrials més interessant que tenim.

Si ni els igualadins som capaços d’entendre això, potser és que no ens el mereixem. I llavors, és clar, sí que hem de fer el que recomana elManel,que és eixamplar carrers.

Però eixamplar carrers comportar deixar d’eixamplar horitzons.

A

Albert

igualada

19 de desembre 2011.16:16h

Respondre

Alfons, quan passeges pel barri del Rec quan no hi ha el REC.0 realment el barri és una porqueria, deixat com ell sol.
Les iniciatives com el REC.0 han donat a conèixer el barri que fins llavors... Llegir més realment era, deixem-ho dir, un cau de merda.
Jo no hi entenc gens d’aquest tema però per exemple puc parlar de l’escorxador, el vaig veure abans i el veig ara i sincerament, on és l’escorxador? Realment han seguit totes les normatives de restauració o se n’han passat unes quantes per ...?
En fi, quan veus coses d’aquestes, després penses, d’acord, a Igualada tenim tot un seguit d’edificis històrics que s’haurien de conservar, però quins, i com, i seguint quines pautes?
Per exemple, hem estat invertint tots aquests anys en diversos aspectes d’Igualada, però un edifici com el Museu, al barri del Rec, està per acabar, o trobeu normal que l’edifici no disposi del 100% de les sales rehabilitades? O per exemple el pati exterior que està per acabar, sembla un descampat deixat. També s’hauria pogut invertir més en deixar el rec amb bona il·luminació, net, i cuidar-ne els detalls.
Observant les fotos de Cal Badia, un s’adona que recuperar aquest edifici és feina grossa, i més ara que son runes, però aquest és segurament el primer de molts edificis que per emblemàtics que siguin ja no s’aguanten, estan en un estat de perill i potser ja és massa tard de realitzar-hi qualsevol actuació.
Ara no ens hem de lamentar, pensar en els edificis del Rec i el seu barri s’hauria d’haver fet fa més de 2, de 3 i fins i tot de 5 anys.

A

Alfons R.V.

Igualada

19 de desembre 2011.14:53h

Respondre

Veig que la gent dona la seva opinió !com a de ser!. Des dels yonkis dels anys 80, fins al Rec es una porqueria, passant per la culpa es de ERC i CiU...
La finalitat de conservar un barri industrial... Llegir més com el barri del Rec, es basicament preservar-lo per les futures generacions per que puguin gaudir del nostra passat industrial amb les autentiques icones que en ell d´hi troben. Dignificar un barri vol dir moltes coses; des de evitar que sigui un lloc degradat fins a redescubrir l´entorn proper, pero no voldir enderrocar per construir-hi amb especulació i destrucció de patrimoni ( POUM-2010) Una transformació d´aquesta envergadura vol dir entendres amb les parts afectades, els propietaris,l´Ajuntament, la gent amb idees, la gent que vol preservar el barri, tots a parlar-ne en positiu. La culpa de l´enderroc no la té en absolut ni ERC, ni CiU, potser si busquem culpables politics mirem-nos abans al PSC i IC-Verds, ja que si la situació economicament desastrossa que te l´Ajuntament d´Igualada, no fos tant negativa, tant dolenta, ni tant es situació limit -i com es lògic primer son les persones- potser s´hagues pogut actuar de manera diferent en la preservació de Cal Badia. Recordem també que els propietaris son una Societat de Bancs.
Realment l´opinió de que el Rec es una porqueria, es d´una ignorancia tal, com dir que els REC.0.01.02.03 i 04, son una porqueria per la nostra ciutat!..i 35.000 visitants son uns....!!preferixo no dir-ho!.
En el primer comentari faig referencia a que Igualada en pocs anys a perdut 2 peces clau del nostre Patrimoni historic. El Passeig de les Cabres i Cal Badia. El primer. La causa: Destrucció planificada per als grans interesos, engany a la ciutadania, totxo, especulació, amiguismes , diner rapit i facil i el despilfarrament del moment. El segon cas deteriorament de l´edificació -panificada, potser¿?- fins el punt que era ja un perill per les persones. Potser en epoques de vacas grasses s´hagues pogut plantejar d´una altra manera i s´hagues pogut actuar a temps per preservar aquesta icona industrial. Es molt trist veura com Igualada va perden patrimoni històric i arquitectonic a un ritme massa rapit.

D

Diana

19 de desembre 2011.14:36h

Respondre

Lluís, la vegonya l’haurien de tenir els del govern anterior, dilapidant els diners en obres descomunals. És que primer són les ruines que les persones? Cal buscar un terme mig en les coses. No... Llegir més totes les ruines són patrimoni que cal conservar.

T

Toni

Igualada

19 de desembre 2011.14:09h

Respondre

Enhorabona! algú comença a tenir seny

d

dani

igualada

19 de desembre 2011.13:23h

Respondre

molta cagarela amb el rec, que enderroquin tots els caus de rates, fotin cases unifamiliars, un canalet artificial, gespa i a viure!!

M

Manel

Igualada

19 de desembre 2011.12:40h

Respondre

El barri del rec és una autèntica porqueria. Caldria aixamplar carrers i fer-lo més ”lógic”. Un altre exemple és la Igualadina Cotonera. Un edifici ruinós que restaurar costa una fortuna.... Llegir més De que diantre serveix el patrimoni quan tenim una crisis galopant.

L

Lluís

Igualada

19 de desembre 2011.12:33h

Respondre

ERC està governant a Igualada? Ho dic perquè la seva principal promesa electoral era protegir el Rec.

CiU ja sabem que on hi hagi interessos privats, els complaurà, tot i haver-se erigit també... Llegir més com a defensors del barri.

Vergonya haurien de tenir els del govern!

j

jordi

igualada

19 de desembre 2011.12:21h

Respondre

sempre trobarem a faltar aquell rec, ple de yonkis i xeringues.....
return to 80’s!!!!

J

Joanma

Igualada

19 de desembre 2011.11:24h

Respondre

Aquesta aboberia ya había estat enderrocada una bona part quan van construir el carrer del rec. I a la part sud del carrer encara queda la adoberia de cal Llansana.

A

Alfons R.V.

Igualada

19 de desembre 2011.09:18h

Respondre

Igualada, mica en mica va perden el seu Patrimoni històric i arquitectonic. Primer va ser tot el Passeig de les Cabres, ara li a tocat el torn a Cal Badia. Perden aquesta emblematica edificació... Llegir més perdem una mica mes de la nostra propia història. Igualada per segona vegada es queda orfe.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.