TORNAR

Benvinguts a la societat de la mentida

societat
Dilluns, 21 juny 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que els petits mentiders seran en el futur grans professionals. O el que és el mateix, que els infants que saben dir mentides (aquells qui, per entendre'ns, se'ls nota menys quan menteixen) després tindran més probabilitats per prosperar que no pas els qui, fent cas als savis consells dels seus familiars, s'han basat sempre en la veritat per damunt de tot. Asseguren que els processos cerebrals de formular una mentida són un excel·lent indicador que ens permet mesurar la intel·ligència dels menuts.

I té la seva lògica. No en va, convé desenvolupar una complexa argumentació per intentar explicar una situació que no s'ha produït mai, o com a mínim no d'aquella manera. La ment es veu obligada a trobar resposta per a totes i cada una de les possibilitats i preguntes que pugui arribar a plantejar l'improvisat detectiu, de manera que s'ha d'acabar teixint una immensa teranyina on hi quedin atrapades totes les llances que, provinents de totes bandes, burxin una i altra vegada a la recerca de la veritat autèntica.

Vaja, que si de petits es defensen bé en aquest art, se'ls perfila un futur prometedor. Així es desprèn, si més no, d'un treball de l'Institut d'Estudis sobre el Nen de la Universitat de Toronto (al Canadà) que ha investigat aquesta conducta entre els infants, i que avalaria amb escreix aquella dita que assegura que ‘s'enganxa abans un mentider que un coix’. Els qui ja de petits s'endinsen amb èxit en aquest sempre difícil món de la mentida, després també sabran afrontar amb més garanties determinades situacions complicades: abans d'enxampar-los a ells, cauran molts `coixos´. És clar que les conclusions que es puguin desprendre d'aquest estudi ens poden portar cap a terrenys pantanosos i cap a qüestions complicades: hem de partir d'una hipotètica i esbojarrada base que ens digui que estem preparant millor els infants si els estem ensenyant a mentir? O aquesta fórmula només és vàlida a nivell teòric i, en canvi, la pràctica ens recomana treballar per aconseguir que a aquests altres infants que de petits han viscut d'esquenes a la mentida després puguin viure de cara a la societat, fent-los més fàcil aquest camí que ara se'ls complica?

El que semblaria forassenyat seria forçar la màquina i que intentéssim inculcar expressament als més petits aquelles nocions que van una mica més enllà de l'habitual entremaliadura d'adolescent. No cal que ens proposem crear bons mentiders, pensant que això ha de voler dir que estem preparant futurs bons professionals. Segur que hi ha mètodes per fomentar-los un desenvolupament futur més notable més enllà de la promoció de la mentida. Perquè aquesta, pel que es veu, ja es cria de forma natural i gairebé innata (de fet, el mateix estudi assenyala que gairebé tots els menuts menteixen; que els pares no han d'alarmar-se si noten que diu mentides, i que no per això esdevindrà un ‘mentider patològic’).

A tall de curiositat, altres experts del Museu de la Ciència de Londres expliquen que, de mitjana, l'home menteix tres vegades al dia, i dues la dona. Potser, al capdavall, no deixa de ser un mirall del que succeeix al dia a dia... Casos escandalosos de corrupció, d'una banda, i tot un reguitzell interminable de promeses incomplertes de l'altra. Motius suficients com per apartar ben lluny qualsevol idea d'impulsar la mentida. Ja està massa estesa a la societat actual. De veritat!

Oriol Solà i Prat


6 Comentaris

A

Andrea Mibelli

28 de juny 2010.13:47h

Respondre

... I no vegis si a sobre de ser coix ets mentider...!!Je ! Je !


En definitiva més val sempre defendre la veritat que combatre la
mentida que es del que es tracta, i aquesta sempre ! surt a la... Llegir més llum.

Per veritat s’enten que el que s’afirma, la digui qui la digui, té una
argumentació i correspon a la realitat amb el màxim de justícia i coherencia possible... , no importa quin nom li posem.

A

Anònim

28 de juny 2010.10:48h

Respondre

Jo crec que la frase ”s’atrapa abans un mentider que un coix” vol dir justament el contrari: els coixos es salven i als mentiders se’ls veu el llautó! És a dir, cauran molts mentiders abans... Llegir més que caigui un coix.

A

Andrea Mibelli

26 de juny 2010.19:36h

Respondre

Respecte al darrer comentari, no cal dir que merces als mitjans de comunicacio i a la llibertat d’expresio ens assebantem del que passa
arreu del món i ens comuniquem mes que mai; pero no oblidem... Llegir més tambe que aquests (els mitjans de comunicació) han estat al llarg de la historia i encara són, moltes vegades, els mes grans MANIPULADORS de masses...

O sigui que la mentida com a ”art” i vanagloria i ni molt menys com a ostentació en un lloc de treball mes val que es guardin a la butxaca.

v

village

22 de juny 2010.16:15h

Respondre

Estic d’acord amb l’Anna. No cal ser un expert per fer aquest estudi ni opinar del tema.
Me àvia m’ha dit tota la vida:”menteixés més que el diari” i mira, treballo en el món de la... Llegir més comunicació...

A

ANNA

IGUALADA

21 de juny 2010.18:29h

Respondre

MES ENLLA DEL QUE PUGUIN DIR ELS QUE ANOMENEN ”EXPERTS”, JA QUE PENSO QUE PER OPINAR SOBRE EL TEMA NO S’HA DE SER EXPERT NECESSARIAMENT, I
NI MOLT MENYS ”AMERICA”
PENSO QUE MES QUE LA... Llegir més MENTIDA EL QUE TE VALOR ES LA INTENCIO QUE HI HA AL DARRERA.
ES A DIR: ESTAR CLAR QUE TOT DEPENT DEL RESULTAT A CAUSA DE LA MENTIDA,
SI S’HA PERJUDICAT A ALGU AMB UNA MENTIDA NO CAL DIR QUE PREFERIXO SER PERDEDORA I QUE ELS MEUS FILLS TAMBE HO SIGUIN. SI ES DIU UNA MENTIDA PER EVITAR MALS PITJORS PERO NO ES PERJUDICA A NINGU,DEPEN DE COM EL QUE CAL TRANSMETRE ES QUE UN S’ENGANYA A SÍ MATEIX.

I PER FI, EN OCASIONS ENGANYEM PERQUE UNA ALTRA PERSONA NO PATEIXI I EVITEM UNA MICA DE SOFRIMENT O BE EL RETRASSEM (TAL ES EL CAS D’UN CONEGUT QUE PATEIX UNA MALALTIA) DONCS TAMBÉ POT SER ACCEPTABLE...

EL QUE CREC IDONI PER A TRANSMETRE ALS NOSTRES FILLS NO ES BASA EN CAP PATRÓ FET, SINO EN EL CONTEXTE DE LA SITUACIÓ I PER SOBRE DE TOT DE LA INTENCIÓ.

NO CAL DIR TAMBÉ, QUE EL MÓN ESTA PLE DE GENT QUE HAN ARRIBAT LLUNY PROFESSIONALMETN I ECONOMICAMENT TREPITJANT ALS ALTRES, FENT TRAMPES O BE ENGANYANT A ALGU, I ES EN AQUEST SENTIT QUE POTSER CAL PREVENIR ALS
NOSTRES FILLS, DE QUE SI S’HA DE MENTIR EN ALGUNA OCASIÓ ES PER PRESERVAR-NOS DE POSSIBLES BOICOTEIGS DELS ALTRES, I SALVAGUARDANT-NOS,
PERO MAI TREPITJANT A NINGU,MES QUE RES PER ELLS MATEIXOS.

I PER FI AFEGIR QUE SOBRE EL QUE ES DIU A L’ARTICLE DE QUE ELS NENS QUE SABEN MENTIR DE PETITS ES PROBABLE QUE SAPIGUEN SORTIR-SE’N MILLOR DE GRANS, SÉ AL QUE ES REFEREIXEN, JO DIRIA MES BE QUE SERAN LES PERSONES QUE TINGUIN EL CARREC QUE TINGUIN DE GRANS MANIPULARAN ALS ALTRES, PERO PER A MI AQUESTA CLASSE DE PERSONES NO EM MEREIXEN CAP MENA DE RESPECTE.

ANNA

C

CRIS

21 de juny 2010.10:02h

Respondre

Estan segurs aq experts de Londres que l’home menteix nomes tres vegades al dia de mitjana????? Em sembla molt poc.
També és veritat que dues mentides diaries en les dones també em sembla poc...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.