//Plugins sense CDN ?>
Per recordar aquests fets la Biblioteca Central d’Igualada acollirà durant tot el mes de maig l’exposició Fosses comunes: un passat no oblidat. Es tracta d’una mostra organitzada pel Memorial Democràtic que, segons les comissàries Assumpció Malgosa i Queralt Solé “està dedicada a tots aquells que van perdre la vida a mans de no sabem quines raons i als familiars de tots aquells desapareguts que no han estat oblidats i volem retrobar”. L’exposició mostra la tipologia de fosses existents a Catalunya i les actuacions que s’hi poden fer, com és el cas de les exhumacions que ja s’han practicat a les fosses de Prats de Lluçanès i Gurb. A l’exposició també s’hi podrà veure un documental amb testimonis de familiars que volen recuperar les restes d’avis, tiets i cosins.
Un d’aquests testimonis és el de l’escriptor capelladí Joan Pinyol, que va descobrir fa tres anys que el seu avi Joan Colom i Solé havia estat traslladat sense saber-ho la família des d’una fossa del cementiri de Lleida al Valle de los Caidos. Des d’aleshores Joan Pinyol no ha parat de fer gestions per poder tornar les restes del seu avi al cementiri de Capellades. De tot plegat en parlarà a la conferència Fosses comunes, un passat no oblidat, que tindrà lloc el dimarts, 3 de maig, a les 7 de la tarda, i que servirà per inaugurar l’exposició homònima.
Cartes i dibuixos de guerra
L’igualadí Miquel Llacuna i Alemany era un igualadí que va deixar constància de les seves vivències al front en els dibuixos i nombroses cartes que enviava a la seva família, i sobretot al seu germà Pau que li contestava explicant la situació a Igualada. Amb el títol de Cartes i dibuixos de guerra (1936-1939) la Biblioteca els dedica una exposició que es podrà visitar del 4 al 28 de maig al vestíbul. Pau Llacuna i Ortínez, nebot i fill respectivament dels dos autors prinicpals de la correspondència, ha fet una selecció de tota aquesta documentació, que la família va conservar i que consta de 306 cartes i de més de 350 dibuixos. Aquests documents tenen un gran valor ja que permeten apropar-se a la vida quotidiana durant la guerra, tant a primera línia de front com a la rereguarda.
La Biblioteca culminarà les activitats dedicades a recordar la guerra civil el mes de juliol, amb una exposició de diaris de l’època, entre els quals s’hi podran veure exemplars de La Vanguardia que parlaven de la nostra ciutat -cedits per Jaume Farrés i Vidal- i altres periòdics del fons local de la Biblioteca Central d’Igualada.