TORNAR

El bisbe ordena aquest diumenge a dos diaques igualadins a Santa Maria

Són ordenats en vistes a la futura ordenació sacerdotal

societat
Dimecres, 14 abril 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El proper diumenge, 18 d’abril, a les 6 de la tarda, Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic, presidirà una solemne celebració a la Basílica de Santa Maria d’Igualada per ordenar de diaques als seminaristes Joan Prat i Jorba; i Xavier Bisbal i Talló, de 29 i 27 anys, respectivament.

Joan Prat i Xavier Bisbal, juntament amb Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic.

Ambdós, igualadins, estan completant els estudis a la Facultat de Teologia de Catalunya, residint al Seminari Major Interdiocesà, a Barcelona, i realitzant el seu servei pastoral a la Parròquia de la Sagrada Família i amb la delegació de joventut de la diòcesi. El diaconat –primer grau del sagrament de l’ordre- el reben en vistes a l’ordenació sacerdotal, que podria celebrar-se en uns mesos. Als diaques es correspon, entre d’altres coses, assistir al bisbe i als preveres en la celebració de la Missa i en la distribució de la Comunió. Proclamen l’Evangeli i poden predicar l’homilia. També presideixen la celebració del matrimoni, de les exèquies i del baptisme, així com s'han de lliurar als diversos serveis de la caritat.

La celebració d’aquest diumenge a Igualada es preveu multitudinària i a causa de la gran quantitat de persones que hi assistiran, es col·locarà una pantalla a l’exterior del temple. Per ajudar al bon desenvolupament i al servei d’ordre, hi haurà una col·laboració especial dels grups igualadins dels ‘Scouts d’Europa’.

El bisbe de la diòcesi estarà acompanyat de desenes de sacerdots que concelebraran l’eucaristia; entre ells el vicari general de la diòcesi, el vicari episcopal, el secretari canceller, el rector del seminari diocesà i el de l’interdiocesà. La col·lecta de la missa, per decisió conjunta de la Parròquia de Santa Maria i dels ordenands, es dedicarà íntegrament als damnificats pel terratrèmol d’Haití i serà distribuïda per Càritas Internacional.

Els cants aniran a càrrec de la Schola Cantorum, dirigida per David Andújar, amb l’acompanyament a l’orgue de Lluís Victori. Interpretaran de nou el ‘Glòria’ de Lorenzo Perosi, cantant durant la passada festa del Sant Crist, que no s’interpretava a la ciutat des de 1942. Acabada la missa, se servirà un aperitiu festiu per a tothom qui ho desitgi al Col·legi de la Mare del Diví Pastor, a la plaça de la Creu.

La intensa litúrgia d’ordenació, pas a pas

Després de l’aspersió pasqual del poble i dels altres ritus inicials, així com de la litúrgia de la Paraula –en què hi intervindrà el periodista igualadí Joan Armengol, familiar de l’ordenand Xavier- es realitzarà l’elecció dels candidats, que precedirà a l’homilia pronunciada pel bisbe. Acabada l’homilia, es faran les promeses, i el bisbe interrogarà als futurs diaques sobre la seva voluntat d’acceptar el ministeri, sobre la promesa de celibat, la seva fidelitat de la pregària de la Litúrgia de les Hores i sobre la seva voluntat d’imitar la vida de Crist. Després ambdós seminaristes s’agenollaran davant del bisbe i li prometran respecte i obediència, així com als seus successors.

Els escollits, a continuació, es prostraran mentre es canten les lletanies, amb les peticions de pietat al Senyor, i les invocacions a la Mare de Déu i als sants, així com alguns beats de la diòcesi, en especial els nascuts a Igualada. Seguidament tindrà lloc el moment culminant de l’ordenació, que és la imposició de mans, en silenci. Aquest gest, de gran càrrega simbòlica i bíblica –apareix a l’Antic i al Nou Testament-, és un antiquíssim ritus de benedicció i de consagració que expressa la presa de possessió de Déu d’una persona. En el marc de l’ordenació, és una clara acció simbòlica de la transmissió de la gràcia i de la missió ministerial en l’Església, que l’ha anat celebrant en el seu si al llarg dels dos mil·lenis de l’era cristiana.

Mentre els dos diaques resten agenollats davant el bisbe, aquest amb les mans esteses, cantarà la pregària d’ordenació, en què fa un repàs dels diferents ordres que l’Esperit constitueix en el Poble de Déu, i especialment, com els apòstols elegiren –per col·laboradors seus- als diaques. El bisbe demanarà que el Senyor 'faci davallar damunt d’ells l’Esperit Sant, que els enforteixi amb el do de la vostra gràcia septiforme, perquè puguin complir fidelment el seu ministeri'. Acabada aquesta pregària, tothom s’asseu. Els ordenats s’aixequen i alguns diaques els imposen l’estola en forma diaconal i els revesteixen amb la dalmàtica. La dalmàtica es la vestidura litúrgica pròpia dels diaques. És una túnica oberta pels costats, que es posa per sobre de l’alba, i cobreix el cos per davant i per darrera.

Els diaques, ja revestits, s’acostaran al bisbe que entregarà a cadascun d’ells el llibre dels Evangelis. El ritual propi de l’ordenació es conclourà amb l’òscul de la pau dels diaques amb el bisbe, entre ells i amb els altres diaques presents a la celebració. La missa continuarà amb en Joan i en Xavier ja exercint com a diaques. En el silenci de la comunió, un quartet de corda –amb la participació de Núria Bisbal i Talló- interpretarà l’ària de la suit en re, de Johannes Sebastian Bach. Al final, l’atenció de la celebració es centrarà en la Mare de Déu, amb el cant pasqual del ‘Regina coeli’.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.