TORNAR

‘Al Brasil la gent no es disfressa per Carnaval’

Ens apropem a la realitat de la gran festa des de la mirada d’una brasilera resident a l’Anoia i la d’una igualadina que viu a Natal

societat
Divendres, 4 març 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest cap de setmana Igualada i molts altres pobles de la comarca celebraran el carnestoltes. Diu la tradició que aquesta festa és un moment de llibertat extrema abans dels dies de quaresma. Sigui com sigui, molts anoiencs ja tenen la disfressa preparada i estan a punt per sortir al carrer. Això sí, a l’altra banda de l’atlàntic, a Brasil, la tradició és diferent, més arrelada i participada. Per això ens apropem a la realitat Brasilera a través de dues mirades, la de la Tracey Ferreira, una brasilera que des de fa anys viu a l’Anoia i la de la Mila Vidal, una anoienca instal·lada al Natal (Brasil).

Tracey Ferreira

Mila Vidal

Tracey Ferrerira fa 10 anys que viu a l’Anoia, estudiant de psicologia treballa a la Fundació Privada Àuria i, tot i que està totalment adaptada, encara li apareix la nostàlgia quan és l’època del carnaval: ‘Malgrat que solc anar un cop a l’any a Brasil, encara no he tornat mai al meu país en època de carnaval’. Ferreira explica que el Carnaval de Rio és el que té més ressò mediàtic i el que és més visual però afirma que Brasil està ple d’altres ciutats amb carnavals no tan lluïts però molt més participatius: ‘Podríem dir que hi ha un Carnaval més folklòric, el Frevo, on es fa referència als orígens i arrels del país, el de Rio, i el de Salvador de Bahia, d’allà on sóc jo, que és molt més participatiu, i tothom hi surt a ballar al contrari del de Rio on només ballen els professionals que formen part d’escoles de samba’.

El carnaval a Natal, una decepció

Mila Vidal, que va marxar al Brasil fa 4 anys i porta un restaurant al Natal amb la seva parella, explica que el primer carnaval que va viure a Brasil la va decepcionar: ‘Aquí al Natal el carnaval se celebra molt poc i acaba essent el destí turístic dels brasilers que volen fugir de la bogeria d’aquesta festa’. Segons Mila Vidal no exagera quan descriu la festa: ‘Tres carrosses amb cap grossos lleigs i gegants’

Això sí, Vidal apunta que el mes de desembre es canvien les tornes i al Natal se celebra el Carnatal: ‘És el carnaval més famós fora de temporada i només se celebra aquí’.

Sense disfresses

‘El carnaval al Brasil és Samba, samba i samba’ així ho descriu Mila Vidal que emfatitza la manera com es viu la festa al país. Tracey Ferreira afegeix que allà la gent no es disfressa, surt al carrer a ballar amb les carrosses i, segons la brasilera, la festa és una bogeria, dura 5 dies seguits i la gent encadena un dia amb l’altre: ‘Hi ha un elevat consum de drogues perquè la gent viu la festa molt intensament i vol aguantar tots els dies de carnaval’.

Ferreira intenta anar cada any al Carnaval de Sitges: ‘Té un esperit molt semblant al del Brasil’, afirma. Tot i així reconeix que un any li agradaria anar al seu país per viure el carnaval: ‘Quan vaig marxar del ‘Salvador era molt jove i només havia vist el carnaval des dels ‘camarotes’, unes zones elevades, reservades i sense multituds’. Ferreira afirma que amb 13 anys veia el carnaval de Brasil com una ‘fita prohibida’ però la quantitat d’alcohol i altres drogues i la promiscuïtat que es respira durant els dies de carnaval fa que no sigui l’espai més adequat per una noia de 13 anys.

Un negoci

Mila Vidal afirma que al Brasil el carnaval es viu de manera molt especial: ‘Hi ha gent que viu d’aquests dies, es dedica a fer vestits o a donar classes en escoles de samba especialitzades’. El Natal es converteix, segons Mila en el destí turístic dels brasilers que fugen del carnaval però durant aquests dies el Brasil es converteix en una atracció turística mundial: ‘És una gran font d’ingressos pel país’ assegura Tracey Ferreira.

A més a més, segons la brasilera, en el Carnaval de El Salvador de Bahia es poden diferenciar molt fàcilment les classes socials: ‘Hi ha les crispetes, que són la gent que està fora de les comparses i balla de manera independent, hi ha els blogos, que són els que d’alguna manera tenen un VIP i van darrera les comparses i hi ha els Camarotes, destinats a gent que no tenen ganes de barrejar-se amb la multitud i veuen les desfilades des d’una posició elevada’.


2 Comentaris

T

Tracey

Igualada

4 de març 2011.11:46h

Respondre

Ei, l’article ha quedat molt bé!
Aprofito que desitjar un ”bo carnestoltes” a tothom!

=)

F

Francina Gabarró

Vilanova del Camí

4 de març 2011.08:24h

Respondre

Aprofito l’avinentesa per saludar la meva neboda Mila i el Dani, i ser testimoni d’aquests joves emprenedors que van a països llunyans a gunayar-se la vida, segurament amb el convenciment que... Llegir més algun dia podran tornar a Catalunya per continuar progressant. Enhorabona pel treball que esteu fent i a disfrutar de la festa

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.