TORNAR

Ens cal posar les piles... al lloc on toca!

societat
Divendres, 7 gener 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que amb prou feines arribem a reciclar una de cada cinc piles que fem servir (el percentatge es queda actualment al 18%). I potser el principal problema és que en fem servim moltes. No tenim com a excusa la inexistència de punts de recollida, ja que de la mateixa manera que passa en una vintena més de països europeus, hi ha sistemes de recollida tant de piles com d'acumuladors utilitzats. Tenint en compte que l'absoluta totalitat de les que es recullen són reciclades i que el 75% dels materials que contenen es poden reutilitzar, seria convenient posar-nos les piles... però als llocs adequats!

L'objectiu de la Unió Europea és arribar a una recollida que signifiqui el 25% de les piles utilitzades ja amb vista a aquest any que comencem, i que l'any 2015 aquest percentatge pugui ja enfilar-se fins a un significatiu 45%. Que, tot sigui dit, també podria ser més ambiciós. Sempre costa conscienciar la gent i incentivar-los a efectuar un gest que directament no li reporta cap benefici econòmic (tot i que indirectament en siguin uns quants, i encara més i sobretot els relacionats amb el medi ambient i el respecte a l'entorn). A quatre anys vista... per què no podríem treballar per poder reciclar la pràctica totalitat de les que fem servir? Per intentar-ho, que no quedi! Que després la realitat ens deixi a mig camí (com és probable que passi) no ens ha de limitar ja abans d'hora, conformant-nos amb fer la feina a mitges; o ni això.

Potser posant damunt la taula alguna xifra ens serà més comprensible entendre la importància de fer la feina ben feta. I és que la xifra de consum de piles elèctriques a l'estat espanyol se situa per sobre els 500 milions d'unitats cada any. Tornem-hi: 500 milions! Tenint en compte les xifres de recollida... us imagineu quin munt de petites armes contaminants queden escampades en diversos espais que no són els que toquen? Quedem-nos, també, amb la dada que el 75% dels materials que contenen es poden reutilitzar ja sigui en la fabricació de nous acumuladors o bé en altres productes que continguin els seus metalls o derivats químics (tot plegat, xifres de l'Associació Espanyola de Recollidors de Piles, Acumuladors i Mòbils).

Partint del punt que les piles estan compostes de materials tòxics, l'objectiu no és altre que conscienciar la població, els fabricants i la classe política sobre la necessitat d'adquirir hàbits de reciclatge. Aquesta ha estat, és, i continuarà sent una obligació per a la nostra societat. Per si ens ajuda més mirar-nos-ho des d'un altre punt de vista: les piles que no reciclem són enterrades en abocadors o cremades en incineradores, fet que comporta un alliberament de metalls pesats al medi ambient que s'acaben incorporant a la cadena alimentària quan són absorbits per plantes i peixos. O sigui que poden arribar novament a nosaltres, però en aquesta cas d'una manera en la qual esdevé impossible treure'n rendiment. Com que probablement tothom preferirà rebre el retorn de les piles en forma d'altres piles noves o productes semblants, i no com a partícules barrejades en els productes que conformen la nostra alimentació, serà suficient recordar que, si els busqueu, ben a la vora trobareu punts de recollida que esperen les vostres piles utilitzades. Els hi portareu, oi?

Oriol Solà i Prat


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.