//Plugins sense CDN ?>
L'alcalde de Calaf, Jordi Badia, i la secretària d'Acció Climàtica Anna Barnadas, acompanyats d'altres autoritats, van inaugurar el passat divendres 31 de març la nova planta de desnitrificació de Calaf, situada a la comarca de l'Anoia. Aquesta actuació ha estat possible gràcies a una inversió total de més de 605.000 euros, amb una aportació de 425.323 euros de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i més de 241.200 euros a càrrec de la Diputació de Barcelona.
Calaf s'abasteix principalment de dues fonts d'aigua, una d'elles prové dels pous del Molí (principal) i pou Vell (reserva), situats al mateix recinte del dipòsit de Calaf, que tenen un alt contingut de nitrats en l'aigua. La segona font prové de la xarxa d'abastament de la Llosa del Cavall. Aquestes aigües es barregen al dipòsit general de regulació de 1.000 m³ per complir amb els límits establerts pel Reial decret 140/2003.
La nova planta consisteix en un sistema de tractament biològic de doble etapa anaeròbia-aeròbia per corrent ascendent en l'interior de reactors, que permet eliminar els nitrats de l'aigua, assegurant una aigua de qualitat per a la població amb valors de nitrats per sota dels 40 mg/l, 10 mg/l per sota del que estableix la normativa. Aquesta planta, amb una capacitat màxima de tractament de 300 m³/dia, reduirà les concentracions de nitrats en un 77%.
La decisió d'optar per aquest sistema es va prendre després d'avaluar altres opcions i constatar que té un menor cost energètic, no genera fangs i té una llarga vida útil. A més, aquest sistema és menys contaminant i més respectuós amb el medi ambient, ja que el tractament biològic converteix els nitrats de l'aigua en nitrogen gas, que és inodor i inofensiu, i es dispersa a l'atmosfera, sense generar aigües residuals significatives.