A partir d'aquest dimarts, les aixetes de Calaf portaran aigua del Prepirineu. Després d'un any i mig complicat, i amb dos períodes on l'aigua no estava classificada com a potable, es fa un pas de gegant cap a la normalitat.
Els tècnics i les autoritats, amb l'obra ja completada
Durant aquest interval, el subministrament s'ha garantit amb recursos propis, a través de la barreja de l'aigua provinent dels pous de la localitat i de la riera del Mantellí. Al llarg dels anys, en diverses ocasions, ha estat necessari declarar la no potabilitat de l'aigua de la xarxa de proveïment del municipi a causa dels elevats nivells de nitrats en l'aigua captada. Segons la normativa vigent, quan el contingut de nitrats a l'aigua és superior als 50 mg/l, cal declarar la no potabilitat. Aquesta condició indica que l'aigua no és apte per a ús de boca, però sí per tots els altres usos que no siguin els estrictament alimentaris. La darrera vegada que es va declarar que l'aigua no era potable va ser a finals de l'any passat i va comportar que durant tres mesos els veïns i veïnes no poguessin consumir aigua de l'aixeta.
Per resoldre-ho, l'Ajuntament de Calaf ha impulsat dos projectes. D'una banda, la connexió a la xarxa d'abastament d'aigua de l'embassament de la Llosa del Cavall. Aquesta nova font de subministrament, substituirà a la provinent de la riera del Mantellí, i permetrà millorar la qualitat de l'aigua i que no s'incrementin els nivells de nitrats en la xarxa d'abastament municipal quan es produeixen sequeres.