//Plugins sense CDN ?>
Quan arribis, la Vella Candelera et donarà la benvinguda entorn d’una foguera on explica històries i llegendes i et donarà una espelma per allunyar les males vibracions i demanar desitjos per aquest nou any que acaba de començar. També podràs descobrir productes artesans i gastronòmics -com els bunyols- del territori; oficis antics, com el de bufador de vidre, la venedora d’ous, la bugadera, etc., i podràs conèixer herbes remeieres. També podràs veure com s’elaboraven antigament les candeles purificadores, protagonistes d’aquesta festa.
La Candelera és una festa cristiana dedicada a la Mare de Déu de la Llet, patrona de la Pobla de Claramunt, invocada perquè augmenti el cabal de la llet a les dones. La festa se situa al bell mig de l’hivern, entre el 21 de desembre, solstici d’hivern, i el 21 de març, equinocci de primavera. Antigament donaven molta importància a aquesta data, sorgint diverses creences i mites que van derivar en celebracions que, com a La Pobla de Claramunt, han perviscut fins als nostres dies.
“Quan la Candelera plora, el fred es fora...”
La festa de la Candelera ha donat moltes dites populars, especialment sobre temes relacionats amb el temps, algunes recollides pel folklorista Joan Amades. Una de les més cèlebres és la que diu “Quan la Candelera plora, el fred és fora; quan la Candelera riu, el fred és viu”. Aquesta dita vol dir que si el 2 de febrer, festa de la Candelera, fa bon temps és que ja podem acomiadar el fred hivernal i que si, al contrari, plou o fa mal temps, és que en tindrem durant dies.
La Candelera
La Candelera és el nom popular de la festa cristiana de la Presentació del Senyor, celebrada quaranta dies després de Nadal, el 2 de febrer. Es commemora la presentació del nen Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de la Mare de Déu, d’acord amb la tradició jueva de la benedicció de candeles de cera. Segons aquesta tradició, aquest dia els fidels recreen el ritu de purificació que, segons els costums jueus de l’època de Jesucrist, havien de complir totes les dones que havien donat a llum. Les dones anaven al temple amb diverses ofrenes, destacant una candela encesa. Ho feien 40 dies després del naixement del nounat per tal de presentar-lo als sacerdots. A Catalunya, la tradició marca el dia d’avui com el dia de desmuntar el pessebre i, per tant, el moment en què es dóna per tancat el cicle de Nadal. A partir del segle IV, aquesta festa es va convertir en una de les més significatives de l’any litúrgic marià. Era habitual en moltes poblacions celebrar processons amb grans candeles enceses, rememorant el que va fer la Mare de Déu quaranta dies després d’haver engendrat l’infant Jesús. La llum provinent de candeles, ciris, llànties o espelmes, era la protagonista d’aquestes festes.
Programa d’activitats
Els actes començaran el divendres 2 de febrer, a 2/4 de 12 del migdia, a l’església de Santa Maria, amb la Missa Solemne cantada per l’Schola Cantorum d’Igualada, en honor a la patrona de la Pobla de Claramunt, i benedicció de candeles. En finalitzar, cantada a càrrec de l’Schola Cantorum.
A la 1 del migdia, tindrà lloc a la Sala Municipal d’Exposicions, la inauguració de l’Exposició Col·lectiva de pintores i pintors poblatans, que es podrà veure en aquest espai fins el 17 de febrer.
A 2/4 de 6 de la tarda, a l’Ateneu Gumersind Bisbal, espectacle infantil amb la discomòbil de Disco Pinky.
L’endemà dissabte, 3 de febrer, l’Agrupació Fotogràfica Castell de la Pobla oferirà un Taller d’il·luminació de bodegó. Es realitzarà a partir de les 10 del matí, al Teatre Jardí.
El gruix d’actes de la fira es duran a terme diumenge 4 de febrer, i començaran a les 11 del matí, al Teatre Jardí, amb activitats adreçades als infants (ìnta-cares, globoflèxia) i l’espectacle infantil “Somnis”. Fins a les 2 del migdia.
A 3/4 d’1 del migdia, a la plaça de l’Ajuntament, ballada de sardanes, organitzada per l’Associació per a l’Oci de la Gent Gran.
De les 9 del matí fins a les 2 del migdia, es podrà visitar pels carrers del nucli antic de Las Pobla de Claramunt, el mercat d’artesans, on els visitants podran gaudir de diversos espais, activitats, espectacles… i sorpreses:
Mercat d’artesania i alimentació, amb diverses paradetes.
Les espelmes, protagonistes de la festa: Amb taller d’elaboració d’espelmes amb canya de riu i per immersió; taller d’elaboració d’espelmes amb cera verge i exposició d’estris d’apicultor.
El racó de la Vella Candelera: On la Vella Candelera explicarà els orígens de la festa i antigues històries a l’entorn d’una foguera.
L’agutzil de la Candelera: que recorrerà els carrers del nucli antic llegint el pregó i fent la crida de la festa
Tast de bunyols de la Candelera
“La màgia i protecció de les herbes”: El romaní i el poniol són dues herbes que floreixen a l’entorn de la Candelera. Aquestes i altres herbes tenen moltes propietats. Per això, els visitants de la fira, seran obsequiats amb un pom de romaní. També podran degustar una infusió de poniol i gaudir d’una demostració d’elaboració d’oli d’essències de romaní.
La Bugada: A l’entorn de l’antic safareig es recordarà com es feia antigament, per la Candelera, la bugada anual a les cases del poble.
Actuacions dels Falcons de Capellades.
Il·luminació amb espelmes de l’altar de la Mare de Déu de la Llet: Per la Candelera se celebra la festivitat de la Mare de Déu de la Llet, invocada perquè s’augmenti el cabal de llet a les mares. Era costum el pit als infants davant la imatge de la Mare de Déu de la Llet després d’oferir-li un ciri encès.